Annons

Asien: Börserna tappar efter Nordkoreas missil

Asienbörserna tappade något på tisdagen i hög volatilitet, och yenen stärktes, efter att Nordkorea avfyrade en missil som flög över Japan.

Guldet utökade sina uppgångar och handlas kring 1.316 dollar per uns.

Även schweizerfrancen stärktes medan den koreanska wonen och Australiendollarn tappade på ett typiskt riskfrånvänt manér.

"Somliga observatörer trodde att USA och Nordkorea förde diskussioner bakom lyckta dörrar, men nu visar det sig att Nordkorea fortsätter att utveckla missiler. Riskaversionen lär fortsätta även om USA svarar lugnt", sade Chihiro Ohta, Tokyobaserad strateg vid SMBC Nikko Securities, till Bloomberg News.

En annan bedömare, japanska Resona Banks chefsstrateg Mamoru Shimode, sade att händelseutvecklingen vid närmare eftertanke inte nödvändigtvis borde få investerarna att plötsligt ändra sina positioner:

"Marknaden har i viss utsträckning varit medveten om oddsen för att saker och ting ska förvärras", sade han till Bloomberg.

På Tokyobörsen föll 154 av de 255 aktierna i Nikkei 255-indexet, som backade cirka 0,4 procent och är ned 4,4 procent mätt i euro men upp 1,3 procent mätt i yen hittills i år. Augusti ser nu ut att bli den svagaste månaden för Japanbörsen sedan mars. Sektorvis gick sällanköpsvaror och telekom sämst, minus cirka 1 procent.

Det förstnämnda kan ses mot bakgrund av sämre konsumtionsstatistik än väntat: de japanska hushållens konsumtion sjönk med 0,2 procent i juli på årsbasis, medan en uppgång på 0,7 procent var väntat enligt Bloomberg.

På statistikfronten rapporterades även att Japans arbetslöshet låg kvar på juni månads nivå, 2,8 procent, i juli.

 

Marknadstemperatur klockan 07:30

==============================================================
kl 7:00 kl 7:30 kl 12:35 Sedan
31/12
MSCI Asia Apex 50 -0,6% -0,5% - +33,7%
Nikkei 225 -0,6% -0,4% - +1,3%
Hongkong Hang Seng -0,4% -0,4% - +26,1%
Kinas Shanghai Comp +0,1% +0,0% - +8,3%
Kinas Shenzhen Comp -0,1% -0,2% - -1,8%
Taiwan Taiex -0,4% -0,3% - +13,4%
Sydkorea Kospi -0,7% -0,6% - +16,3%
Indien BSE Sensex 30 -0,8% -0,8% - +18,3%
Singapore Straits -0,4% -0,4% - +13,0%
Australia S&P/ASX200 -1,0% -0,9% - -0,1%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?