Hoppa till innehållet

Annons

Arvid Åhlund: Jimmie Åkesson trycker på alla knappar

Jimmie Åkesson inledde sitt tal under Sverigedemokraternas dag i Almedalen smart. Istället för att, som brukligt är, äntra scenen till tonerna av aerobics-musik lät han en pigg ungsvensk spela upp en dikt av von Heidenstam. Synd att orden inte hördes.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.Bild:Jesper Frisk (Di)

Det gjorde å andra sidan inte nazisterna heller. Det hade ryktats under dagen att Nordiska Motståndsrörelsen, som anlände till Visby under fredagen, planerade att häckla Jimmie Åkesson under kvällens tal. Så blev det inte.

Ändå var det nazisterna som dominerade Sverigedemokraternas dag i Almedalen. Att NMR hitlerhälsade på gamla tanter just under fredagen, var sannolikt ingen slump. Huruvida det gynnade SD eller inte är svårare att säga. Jimmie Åkesson vill kriminalisera NMR och andra extremistgrupper. Samtidigt sitter en ledande företrädare för NMR på SD-mandat i Ludvika kommun. Döm själva.

En annan nyhet som dominerade diskussionen i Almedalen under fredagen var den vitbok som Jimmie Åkesson gjorde klart att partiet planerar ta fram inför nästa val. Tanken är att låta utomstående forskare göra en grundlig genomlysning av partiets historia. Förhoppningen är att rasist-stämpeln som SD alltjämt dras med ska tvättas bort. Vänsterpartiet nyttjade en liknande strategi i början av 1990-talet.

Om diskussionerna under dagen mest handlade om SD:s förflutna, så blickade Jimmie Åkesson i kvällens tal istället mot framtiden.

I sitt tappra försök att varken vara höger eller vänster – den verkliga konfliktlinjen i svensk politik är mellan de ”konstruktiva och destruktiva”; det är Jimmie mot det ”vänsterliberala etablissemanget”, där plats finns för både Ebba Busch Thor och Jonas Sjöstedt – målade han upp en imponerande bild av ett framtida Sverige i SD-regi.

Det ser lovande ut: pensionärerna är glada, jobben växer (”inga låtsasjobb, riktiga jobb”) och alla har hög lön. I Jimmies ”moderna folkhem” låser vi in brottslingar istället för att låsa in oss själva och vi hejar på de som bygger bilarna, inte de som bränner dem. Vi har till och med ”respekt för naturen”.

Inte som idag. För jisses vad dystert det är. Alla är rädda, ingen mår bra, allt går käpprätt. ”Krisen”, konstaterar Sverigedemokraternas partiledare, ”är total”.

Det är populism på gränsen till parodi.

”Vårt land, vårt hem står inte att känna igen”, dundrar Jimmie Åkesson. Särskilt tydligt blir det kvällar som denna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera