1515

Artonåring gripen efter dådet i London

Brittisk polis har gripit en 18-årig man i Dover under utredningen av det misstänkta terrordådet i Londons tunnelbana.

 

Polisen misstänker att han försökte lämna landet med färja. IS har använt färdvägen för att få ut personer i Storbritannien tidigare, skriver The Guardian.

Räddningspersonaö utanför Parsons Green station efter dådet i fredags.
Räddningspersonaö utanför Parsons Green station efter dådet i fredags.Bild:AP

"Den 18-årige mannen greps av polisen i Kent i hamnområdet i Dover nu på morgonen, lördag 16 september", skriver polisen i ett uttalande.

Uppgifterna om gripandet är ännu knapphändiga. Enligt polisen rör det sig dock om ett "betydande" gripande.

Mannen befinner sig nu på en lokal polisstation, men kommer att föras till en polisstation i södra London. Polisen tror att den misstänkte försökte lämna landet med färja. Terrorgruppen IS, som har tagit på sig dådet, har tidigare använt den färdvägen för att få ut anhängare ur Storbritannien eftersom de sett att säkerheten inte är lika hög där, skriver The Guardian.

Gripandet påverkar inte terrorhotnivån. Men myndigheten som är ansvarig för bedömningen uppger att man går igenom läget "timme för timme".

Polisen genomför även ett tillslag mot en bostad i grevskapet Surrey, som ligger lite mer än två mil sydväst om centrala London. Närliggande adresser har evakuerats och området spärrats av på en 100 meters radie. Räden kopplas till tunnelbanedådet men det är ännu oklart vad den ger.

Terrorhotnivån "kritisk", den högsta, innebär att myndigheterna tror att fler terrordåd kan vara nära förestående. Hundratals soldater har satts in i huvudstaden och deras uppdrag är att förstärka säkerheten vid offentliga platser för att förhindra nya attacker.

"Under den här perioden kommer militär personal att ersätta poliser på bevakningsuppdrag vid platser med särskilt skyddsbehov", säger premiärminister Theresa May i ett tv-sänt uttalande.

"Detta är en proportionerlig och klok åtgärd som kommer att ge extra trygghet och skydd medan utredningen fortsätter."

30 människor skadades när en hemmagjord sprängladdning detonerade i en tunnelbanevagn vid stationen Parsons Green, under fredagens morgonrusning. Vittnen beskriver hur en våg av eld slog emot dem inne i vagnen. Bomben tycks dock inte ha utlösts fullt ut.

Flera skadades i tumultet när paniskslagna människor försökte ta sig ut på perrongen. Ingen uppges ha fått livshotande skador.

Dådet skapade stora störningar i tunnelbanenätet under fredagen, men Parsons Green har på lördagen återigen kunnat öppnas.

Polisen går igenom bilder från övervakningskameror, och har tagit emot ett stort antal samtal och tips från allmänheten. Många privata bilder och videor från platsen har också kommit in.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?