Annons

Artonåring gripen efter dådet i London

Brittisk polis har gripit en 18-årig man i Dover under utredningen av det misstänkta terrordådet i Londons tunnelbana.

 

Polisen misstänker att han försökte lämna landet med färja. IS har använt färdvägen för att få ut personer i Storbritannien tidigare, skriver The Guardian.

Räddningspersonaö utanför Parsons Green station efter dådet i fredags.
Räddningspersonaö utanför Parsons Green station efter dådet i fredags.Bild:AP

"Den 18-årige mannen greps av polisen i Kent i hamnområdet i Dover nu på morgonen, lördag 16 september", skriver polisen i ett uttalande.

Uppgifterna om gripandet är ännu knapphändiga. Enligt polisen rör det sig dock om ett "betydande" gripande.

Mannen befinner sig nu på en lokal polisstation, men kommer att föras till en polisstation i södra London. Polisen tror att den misstänkte försökte lämna landet med färja. Terrorgruppen IS, som har tagit på sig dådet, har tidigare använt den färdvägen för att få ut anhängare ur Storbritannien eftersom de sett att säkerheten inte är lika hög där, skriver The Guardian.

Gripandet påverkar inte terrorhotnivån. Men myndigheten som är ansvarig för bedömningen uppger att man går igenom läget "timme för timme".

Polisen genomför även ett tillslag mot en bostad i grevskapet Surrey, som ligger lite mer än två mil sydväst om centrala London. Närliggande adresser har evakuerats och området spärrats av på en 100 meters radie. Räden kopplas till tunnelbanedådet men det är ännu oklart vad den ger.

Terrorhotnivån "kritisk", den högsta, innebär att myndigheterna tror att fler terrordåd kan vara nära förestående. Hundratals soldater har satts in i huvudstaden och deras uppdrag är att förstärka säkerheten vid offentliga platser för att förhindra nya attacker.

"Under den här perioden kommer militär personal att ersätta poliser på bevakningsuppdrag vid platser med särskilt skyddsbehov", säger premiärminister Theresa May i ett tv-sänt uttalande.

"Detta är en proportionerlig och klok åtgärd som kommer att ge extra trygghet och skydd medan utredningen fortsätter."

30 människor skadades när en hemmagjord sprängladdning detonerade i en tunnelbanevagn vid stationen Parsons Green, under fredagens morgonrusning. Vittnen beskriver hur en våg av eld slog emot dem inne i vagnen. Bomben tycks dock inte ha utlösts fullt ut.

Flera skadades i tumultet när paniskslagna människor försökte ta sig ut på perrongen. Ingen uppges ha fått livshotande skador.

Dådet skapade stora störningar i tunnelbanenätet under fredagen, men Parsons Green har på lördagen återigen kunnat öppnas.

Polisen går igenom bilder från övervakningskameror, och har tagit emot ett stort antal samtal och tips från allmänheten. Många privata bilder och videor från platsen har också kommit in.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?