Annons

Arresteringsorder mot den avsatta katalanska ledaren

En internationell arresteringsorder utfärdades på fredagskvällen mot den avsatte katalanska ledaren Carles Puigdemont som flytt till Bryssel. 

Carles Puigdemont
Carles PuigdemontBild:TT

Spansk domare utfärdade arresteringsordern mot den katalanska ledaren Carles Puigdemont och hans fyra rådgivare vid 20-tiden på fredagskvällen. Efter att Carles Puigdemont i helgen avsatts som regionens president lämnade han landet för Belgien och sågs senast i Bryssel.

Domaren, Carmen Lamela, kräver nu att belgisk åklagare häktar Carles Puigdemont och hans sällskap och att man gör Europol uppmärksam på att de kan fly landet.

Enligt den spanska domaren anklagas de för uppror i Katalonien, för förskingring och för att driva på Kataloniens självständighetsförklaring. 

Den spanska regeringen har utlyst nyval i Katalonien den 21 december. Ett val Carles Puigdemont har sagt att han ställer upp i även om han är kvar i Bryssel. 

”Vi kan driva kampanj överallt eftersom vi är i en globaliserad värld”, sa han tidigare på fredagen, enligt AP. 

Efter att den spanska regeringen tagit över styret av Katalonien har flera gripanden gjorts. På torsdagen greps åtta medlemmar från separatistregeringen sedan de vägrat infinna sig i rättssalen i Madrid. Även Carles Puigdemont skulle ha infunnit sig men var kvar i Belgien.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?