1515
Annons

Arrangörer köper tillbaka biljetter från ovaccinerade: ”väljer goodwill-spåret”

Från onsdagen krymper nöjesutbudet rejält för alla ovaccinerade som fyllt 18 år. Senaste veckorna har många arrangörer låtit personer utan vaccinationsbevis lämna tillbaka biljetter som köptes före regeringens besked. 

”Vi kommer inte vara lika generösa framöver”, kommenterar Christian Clemens, vd Stockholmsmässan. 

Foto:Björn Larsson Rosvall / TT, @image_author_name

Från den 1 december gäller uppvisande av vaccinationsbevis för att bli insläppt till inomhusevenemang med över 100 deltagare. Filmstaden, Dramaten, Malmö Opera och Göteborgs kommunala evenemangsbolag Got Event är några av alla arrangörer som kräver fullvaccinerade besökare. 

Alternativet, att följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter om smittsäkra arrangemang, verkar försvinnande få ha nappat på.

Niclas Lindeberg, vd för biljettsystemet Tickster, är nöjd över att Folkhälsomyndigheten och regeringen har lyssnat in branschens synpunkter.

”Vi som jobbar med att skapa fysiska möten ser vaccinpassen som en möjlighet.  Men i återköpsfrågan hade vi hoppats på att få vägledning, nu är den upp till varje arrangör att avgöra.”

Får ovaccinerade lösa tillbaka biljetter?
”Många arrangörer väljer goodwill-spåret och återköper biljetter. Det är en klar minoritet som inte är vaccinerade och som arrangör går det ju att sälja biljetterna till någon annan”, säger Niclas Lindeberg.

Mässor är undantagna kraven på vaccinpass, men för andra evenemang gäller reglerna för offentliga tillställningar, konstaterar Stockholmsmässans vd Christian Clemens och hänvisar helgens stora fitnessevent.  

”Vi får rätt mycket frågor om det räcker med ett negativt test, och det gör det ju inte. Den här gången får man pengarna tillbaka, eftersom man inte haft en rimlig chans att hinna vaccinera sig efter att beslutet fattades. Vi kommer inte vara lika generösa framöver”, säger han till Di. 

En annan tung branschröst som välkomnar kravet på vaccinationsbevis är underhållningskoncernen Moment Group, som bland annat äger klassiska nöjesställen som Wallmans och Hamburger Börs. 

Hur blir det med årets julbordsbokningar?
”Om några anställda på en arbetsplats som bokat julbord inte är vaccinerade, löser vi det med ombokningar eller med att låta andra gå i deras ställe”, säger Ia Lindahl Idborg, kommunikationschef på Moment Group och tillägger:

”Som vi uppfattar det ser många vaccinkrav som något positivt. Det känns tryggt att veta att de som är på samma ställe också är vaccinerade.”

Från branschens sida räknar man inte med att åtgärden lyfts bort i första taget.

”Tiden då man var naiv och trodde att pandemin snabbt skulle gå över är förbi sedan länge. Alla är inställda på att fortsätta hantera smittspridningen under lång tid framöver”, säger Niclas Lindeberg.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?