1515
Annons

Arnhult tankar aktier – stärker greppet om Tobin Properties

Tobin Properties storägare Klövern har, via bolaget Dagon Sverige, köpt ytterligare nästan 3 miljoner aktier i bostadsutvecklaren som är listad på First North. 

Det framgår av Finansinspektionens insynslista där köpet är registrerat på finansmannen Rutger Arnhult.

Foto:Oskar Omne

Köpen har gjorts till snittkurs om knappa 14 kronor per aktie och totalt har de nya aktierna därmed kostat cirka 42 miljoner kronor. 

Dagon Sverige ingår i Klövern som till stor del ägs av Rutger Arnhult som även är vd i fastighetsbolaget.  

Klövern ägde cirka 31 miljoner stamaktier och drygt 18.000 preferensaktier i Tobin före köpet, motsvarande 74 procent av kapitalet och 75,6 procent av rösterna. 

3 miljoner aktier motsvarar drygt 7 procent av kapital och röster i Tobin Properties, ägandet uppgår nu till 81,2 procent av kapitalet och nära 83 procent av rösterna.

Rutger Arnhult har under året ökat sitt ägande i Tobin Properties. I februari lämnade Klövern ett kontant budpliktsbud på 20 kronor per stamaktie och 108,5 kronor per preferensaktie. Erbjudandet motsvarade en negativ premie om cirka 2 procent. 

Tobin Properties styrelse rekommenderade aktieägarna att inte acceptera budet, men därefter följde en usel kursutvckling. Som lägst dök akiten ner under 11 kronor, i månadsskiftet augusti/september stod aktien i 11,30 kronor.

I början av september kom Klövern överens med avgående Tobin-vd:n Erik Karlin samt styrelseledamoten Johan Varland om ett köp av deras aktier. Priset på 17 kronor per aktie var 50 procent över den tidigare stängningskursen och aktien steg 26 procent till 14,25 kronor.

Di:s Magnus Dagel konstaterade i Di TV efter köpet att ett uppköpsbud var troligt.

Tobin lyfter 1 procent i onsdagens inledande handel och handlas för 14,1 kronor.

Innehåll från InyettAnnons

Brister inom internkontrollen ökar risken för bedrägeriförsök

För att identifiera fel, misstag och i värsta fall bedrägerier behöver ett företag kontrollera varje faktura. Problemet är att tiden ofta inte räcker till.

– Mycket går på slentrian när man godkänner leverantörsbetalningar, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

En faktura godkänns av någon i organisationen, som kanske inte alls har det som primär uppgift, och sedan ska den attesteras av ekonomiavdelningen där man inte ser någon anledning att ifrågasätta en godkänd faktura. Betalningen skickas iväg – och förhoppningsvis är allt i sin ordning. Men tyvärr är så inte alltid fallet.

– Betalar man in många fakturor per dag är det omöjligt att till exempel kolla upp om leverantören är ett aktivt bluffbolag eller precis har blivit av med sin F-skatt. Det tar alldeles för lång tid, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett, som har en plattform inom säkra betalningar.

Magnus Månsson, vd på Inyett.
Magnus Månsson, vd på Inyett.

Kollar upp leverantören i realtid

Enligt en undersökning från Inyett, som varje år läser av 60 miljoner transaktioner, ligger kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Då handlar det om allt från betalningar till bluffbolag och gironummer som inte längre är aktiva till betalningar med avvikande betalmönster och leverantörer som har gått i konkurs.

– Hela idén med vår automatiserade lösning är att se till att våra kunder undviker misstag, risker och bedrägerier i samband med leverantörsbetalningar. Vårt system får tillgång till all viktig information på bara någon sekund.

”Det knöt sig i magen”

Magnus Månsson lyfter ett exempel med en kund som hade klickat iväg en betalning på över 30 000 kronor till fejkat annonsbolag, men som tack vare en varning från Inyetts tjänst lyckades stoppa transaktionen innan den gick igenom.

– Kunden berättade hur det knöt sig i magen när systemet varnande för bolaget med en röd flagga. Det är ingen som vill behöva stå till svars för att man har slösat bort tusentals kronor.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Nord Stream 2 tömd på gas

Nord Stream 2 är tömd på gas, skriver danska Energistyrelsen på Twitter. Det rapporterar danska TV2.

Foto:Forsvaret, Danska Försvaret

Prognosen efter att läckorna på de båda gasledningarna upptäcktes i början av veckan var att gasen kunde vara slut på söndagen. Nu uppger företaget Nord Stream för Energistyrelsen att det har uppstått ett stabilt tryck i ledningen, vilket tyder på att all gas har läckt ut.

Det framgår inte hur statusen är för Nord Stream 1.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera