ANNONS:
Till Di.se

Arnhult: Bomarknaden turbulent ett tag till

  • Rutger Arnhult. Foto: Jesper Frisk

Klöverns vd Rutger Arnhult är "övertygad" om att bostadsmarknaden i Stockholm kommer att vara turbulent ett tag till. På sikt finns det däremot stora möjligheter, med ett underliggande ökat bostadsbehov.

"Vi ser framför oss en tuff och turbulent bostadsmarknad nästa år, men när det bottnar ur är svårt att säga. Vi har också ett scenario med fortsatt låga räntor och tror att en stabilisering kan ske ganska snabbt."

Det säger han till Nyhetsbyrån Direkt efter att Klövern, via en emission, blivit storägare i bostadsutvecklaren Tobin Properties.

"Det finns ett överutbud av bostäder och efter en större prisuppgång så har det blivit en sättning, vilket oroar folk. Sedan har vi spekulationsköpare också som nu inte vill tillträda sina bostäder och det späder på det hela. Det är väldigt mycket psykologi i bostadsmarknaden", säger Rutger Arnhult.

Klövern har inte gett någon officiell bedömning av prisutvecklingen på bostäder i Stockholmsregionen, men Rutger Arnhult personligen tror att prisnedgången hittills är större än vad man ser i statistiken.

"Jag tror att prisnedgången snarare ligger på 10-15 procent, och inte 5 procent sedan förra året. Det är mer än så i alla fall. Utbudet är jättestort just nu och det ska man ta till sig och känna till. Statistiken bygger på de avslut som sker, men i många fall får inte säljaren det begärda priset. Statistiken där köparna ligger i dag ligger på en lägre nivå", menar han.

Tror du att priserna fortsätter nedåt 2018?

"Jag tror att vi kan få se en stabilisering någon gång under 2018. Det som håller emot är att produktionen nu bromsas och att inflyttningen fortsätter till i Stockholm med ett fortsatt ökat behov av bostäder. Det man ska tänka på är också att när priserna har kommit ned en bit och det skett en vettig korrigering kommer det kanske inte att rusa vidare."

Sättningen i bostadspriserna och spekulationer på marknaden har gjort livet tufft för bostadsutvecklare, som Tobin Properties och Oscar Properties.

"Där kommer vi in, vi kan ha en helt annan uthållighet på marknaden. Vi kan köpa mark som blir till salu. I våra egna böcker i Klövern har vi mark för 8.000-12.000 lägenheter och det är inget som stressar oss", säger han.

På sikt ser Rutger Arnhult en bra marknad där det underliggande behovet av bostäder ökar. Med lånebegränsningar och amorteringskrav har dock ett övre tak satts för en stor del av marknaden, varför en anpassning av produkterna måste ske.

Rutger Arnhult ser möjligheter för Tobin framöver att kunna delta i en sådan "omstöpning" av marknaden, där fler mindre lägenheter som fler har råd med erbjuds.

"Tobin har jättemöjligheter med en mer stabil situation. Många i marknaden måste sälja av sina projekt eller kliva av markanvisningar och byggrätter. Om det dyker upp sådana möjligheter ska Tobin kunna vara med och diskutera dem. Alla har inte den finansiella styrkan som Tobin har", säger han.

Klövern har avtalat att teckna 7,5 miljoner stamaktier i en riktad emission i Tobin Properties för 20 kronor per aktie, eller totalt 150 miljoner kronor. Dessutom garanterar Klövern en företrädesemission om motsvarande 52 miljoner kronor.

Genom den riktade emissionen blir Klövern ny huvudägare i Tobin Properties, med en andel på cirka 40 procent av aktierna och 42 procent av rösterna efter den riktade emissionen. Om Klövern fullgör sitt garantiåtagande i företrädesemissionen kommer ägandet att uppgå till cirka 47 procent av aktierna och cirka 49 procent av rösterna.

Klövern är därmed skyldigt att lägga ett budpliktsbud, om 20 kronor kontant, på Tobin Properties inom fyra veckor. Klövern har dock inget behov av att äga mer i Tobin.

"Om vi får köpa fler aktier för 20 kronor så är ingen gladare än jag. Men det tror jag inte att vi får", säger han.

På onsdagseftermiddagen handlades Tobin Properties till 29:10 kronor, efter en uppgång på 25 procent för dagen. Klövern hade samtidigt gått ned 1,2 procent till 10:66 kronor.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies