Tyska Kristdemokraterna (CDU) har valt Armin Laschet till ny ordförande vid en digital partistämma.
”Jag tackar för det stora förtroendet, och är medveten om vilket ansvar det här ämbetet bär med sig”, säger han i sitt segertal.
Laschet är ministerpresident i Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen, där han 2017 bröt ett nästan halvsekellångt socialdemokratiskt maktinnehav och tog över styret. Han har profilerat sig som en mittenkandidat som står för kontinuitet i förhållande till förbundskansler Angela Merkels kurs.
Den nyvalde ledaren har troget stått vid kanslerns sida genom alla år, och har under ledarstriden ofta lyft fram sin regeringserfarenhet för en delstat med nästan dubbelt så många invånare som Sverige. Merkel har sagt att 59-åringen har det som krävs för att leda landet, och i ett tal till de 1 001 delegaterna på den digitala kongressens första dag höll hon ett tal som många tolkade som ett stöd för just Laschets kandidatur.
Politiskt står Laschet, som precis som sina motkandidater Friedrich Merz och Norbert Röttgen är en gift, medelålders, katolsk, västtysk trebarnsfar med juristexamen, för en fördjupning av EU-samarbetet i samklang med Frankrikes president Emmanuel Macron, som han har en god relation till. Laschet är också öppen för ett koalitionssamarbete med miljöpartiet De gröna efter valet i höst, en lösning som ter sig allt mer sannolik givet opinionsläget.
Samtidigt har Laschet markerat mot en del förslag från den nu utslagne kandidaten Norbert Röttgen om mer offensiva åtgärder för att minska utsläppen i den tyska industrin.
”Ett stålverk i Duisburg är ett bidrag till det globala klimatet”, sade han under en debatt tidigare i veckan, syftande på möjligheten att tyska industrier skulle flytta till Kina om hårda villkor i Europa försämrar konkurrenskraften.
Att Laschet valts till CDU-ledare innebär inte per automatik att han blir kanslerskandidat i höstens val. Först ska partiledningen enas med sina kolleger i bayerska CSU, som av tradition går till val tillsammans, med en gemensam kandidat.
Då CSU-ledaren Markus Söder är betydligt mer populär såväl hos den tyska allmänheten som bland CDU-väljare tror vissa bedömare att den kristdemokratiska unionen kommer att låta Söder gå fram som kandidat.
Ett sådant upplägg har bara prövats två gånger förut: 1980, då CDU-basen Helmut Kohl släppte fram Franz Josef Strauss mot Helmut Schmidt, och 2002, då Edmund Stoiber utmanade Gerhard Schröder. Båda gångerna har bayrarna fått bita i gräset.
En fingervisning om vem unionen till sist går fram med kommer under ”supersöndagen” den 14 mars, då både Rheinland-Pfalz och tunga delstaten Baden-Württemberg går till lantdagsval. Skulle CDU prestera bra ökar Laschets chanser att få företräda kristdemokraterna i förbundsdagsvalet den 26 september, och vice versa.