Armin Laschet tar över som ledare för tyska CDU

Tysklands förbundskansler Angela Merkels parti CDU har valt Armin Laschet till ny ordförande. Han efterträder Annegret Kramp-Karrenbauer.

Armin Laschet
Armin LaschetFoto:Federico Gambarini

Tyska Kristdemokraterna (CDU) har valt Armin Laschet till ny ordförande vid en digital partistämma.

”Jag tackar för det stora förtroendet, och är medveten om vilket ansvar det här ämbetet bär med sig”, säger han i sitt segertal.

Laschet är ministerpresident i Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen, där han 2017 bröt ett nästan halvsekellångt socialdemokratiskt maktinnehav och tog över styret. Han har profilerat sig som en mittenkandidat som står för kontinuitet i förhållande till förbundskansler Angela Merkels kurs.

Den nyvalde ledaren har troget stått vid kanslerns sida genom alla år, och har under ledarstriden ofta lyft fram sin regeringserfarenhet för en delstat med nästan dubbelt så många invånare som Sverige. Merkel har sagt att 59-åringen har det som krävs för att leda landet, och i ett tal till de 1 001 delegaterna på den digitala kongressens första dag höll hon ett tal som många tolkade som ett stöd för just Laschets kandidatur.

Politiskt står Laschet, som precis som sina motkandidater Friedrich Merz och Norbert Röttgen är en gift, medelålders, katolsk, västtysk trebarnsfar med juristexamen, för en fördjupning av EU-samarbetet i samklang med Frankrikes president Emmanuel Macron, som han har en god relation till. Laschet är också öppen för ett koalitionssamarbete med miljöpartiet De gröna efter valet i höst, en lösning som ter sig allt mer sannolik givet opinionsläget. 

Samtidigt har Laschet markerat mot en del förslag från den nu utslagne kandidaten Norbert Röttgen om mer offensiva åtgärder för att minska utsläppen i den tyska industrin.

”Ett stålverk i Duisburg är ett bidrag till det globala klimatet”, sade han under en debatt tidigare i veckan, syftande på möjligheten att tyska industrier skulle flytta till Kina om hårda villkor i Europa försämrar konkurrenskraften.

Att Laschet valts till CDU-ledare innebär inte per automatik att han blir kanslerskandidat i höstens val. Först ska partiledningen enas med sina kolleger i bayerska CSU, som av tradition går till val tillsammans, med en gemensam kandidat.

Då CSU-ledaren Markus Söder är betydligt mer populär såväl hos den tyska allmänheten som bland CDU-väljare tror vissa bedömare att den kristdemokratiska unionen kommer att låta Söder gå fram som kandidat.

Ett sådant upplägg har bara prövats två gånger förut: 1980, då CDU-basen Helmut Kohl släppte fram Franz Josef Strauss mot Helmut Schmidt, och 2002, då Edmund Stoiber utmanade Gerhard Schröder. Båda gångerna har bayrarna fått bita i gräset.

En fingervisning om vem unionen till sist går fram med kommer under ”supersöndagen” den 14 mars, då både Rheinland-Pfalz och tunga delstaten Baden-Württemberg går till lantdagsval. Skulle CDU prestera bra ökar Laschets chanser att få företräda kristdemokraterna i förbundsdagsvalet den 26 september, och vice versa.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?