Hoppa till innehållet

Annons

Armin Laschet tar över som ledare för tyska CDU

Tysklands förbundskansler Angela Merkels parti CDU har valt Armin Laschet till ny ordförande. Han efterträder Annegret Kramp-Karrenbauer.

Armin Laschet
Armin LaschetFoto: Federico Gambarini

Tyska Kristdemokraterna (CDU) har valt Armin Laschet till ny ordförande vid en digital partistämma.

”Jag tackar för det stora förtroendet, och är medveten om vilket ansvar det här ämbetet bär med sig”, säger han i sitt segertal.

Laschet är ministerpresident i Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen, där han 2017 bröt ett nästan halvsekellångt socialdemokratiskt maktinnehav och tog över styret. Han har profilerat sig som en mittenkandidat som står för kontinuitet i förhållande till förbundskansler Angela Merkels kurs.

Den nyvalde ledaren har troget stått vid kanslerns sida genom alla år, och har under ledarstriden ofta lyft fram sin regeringserfarenhet för en delstat med nästan dubbelt så många invånare som Sverige. Merkel har sagt att 59-åringen har det som krävs för att leda landet, och i ett tal till de 1 001 delegaterna på den digitala kongressens första dag höll hon ett tal som många tolkade som ett stöd för just Laschets kandidatur.

Politiskt står Laschet, som precis som sina motkandidater Friedrich Merz och Norbert Röttgen är en gift, medelålders, katolsk, västtysk trebarnsfar med juristexamen, för en fördjupning av EU-samarbetet i samklang med Frankrikes president Emmanuel Macron, som han har en god relation till. Laschet är också öppen för ett koalitionssamarbete med miljöpartiet De gröna efter valet i höst, en lösning som ter sig allt mer sannolik givet opinionsläget. 

Samtidigt har Laschet markerat mot en del förslag från den nu utslagne kandidaten Norbert Röttgen om mer offensiva åtgärder för att minska utsläppen i den tyska industrin.

”Ett stålverk i Duisburg är ett bidrag till det globala klimatet”, sade han under en debatt tidigare i veckan, syftande på möjligheten att tyska industrier skulle flytta till Kina om hårda villkor i Europa försämrar konkurrenskraften.

Att Laschet valts till CDU-ledare innebär inte per automatik att han blir kanslerskandidat i höstens val. Först ska partiledningen enas med sina kolleger i bayerska CSU, som av tradition går till val tillsammans, med en gemensam kandidat.

Då CSU-ledaren Markus Söder är betydligt mer populär såväl hos den tyska allmänheten som bland CDU-väljare tror vissa bedömare att den kristdemokratiska unionen kommer att låta Söder gå fram som kandidat.

Ett sådant upplägg har bara prövats två gånger förut: 1980, då CDU-basen Helmut Kohl släppte fram Franz Josef Strauss mot Helmut Schmidt, och 2002, då Edmund Stoiber utmanade Gerhard Schröder. Båda gångerna har bayrarna fått bita i gräset.

En fingervisning om vem unionen till sist går fram med kommer under ”supersöndagen” den 14 mars, då både Rheinland-Pfalz och tunga delstaten Baden-Württemberg går till lantdagsval. Skulle CDU prestera bra ökar Laschets chanser att få företräda kristdemokraterna i förbundsdagsvalet den 26 september, och vice versa.

Innehåll från Flex ApplicationsAnnons

Verktyget som hjälper till att säkra jämställda löner

Linda Tesell, produktchef på Flex Applications.
Linda Tesell, produktchef på Flex Applications.

Lika lön för lika arbete. Det är det tydliga syftet med den lönekartläggning som alla bolag är skyldiga att göra enligt lag. Men för många företag är jobbet både tidskrävande och svårt, eftersom de saknar stöd för det i sina system. I dag finns dock ett smart verktyg som gör kartläggningen betydligt lättare.

Extern länk: Checklista – här är stegen i en lönekartläggning 

Alla arbetsgivare är enligt diskrimineringslagen skyldiga att varje år göra en lönekartläggning. Den ska göra det enklare att upptäcka osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete. Den ska också hjälpa företagen att åtgärda och förhindra löneskillnader som har ett samband med kön.

Automatiserar och förenklar

Lönekartläggning är med andra ord ett viktigt verktyg för att säkra jämställda löner. 

– Men i dag är det tyvärr en hel del arbetsgivare som skjuter kartläggningen åt sidan, kanske för att de upplever den som krånglig och tidsödande. De saknar stöd för detta i sina system, vilket försvårar arbetet mycket, säger Linda Tesell. 

Hon är produktchef på Flex Applications, ett HR- och lönebolag som har utvecklat ett komplett, molnbaserat personalsystem med tidrapporter, reseräkningar, bemanning, lön och HR-processer. Systemet används i dag av drygt 8 000 bolag i Norden.  

– Vårt system gör det enkelt att hantera allt som rör lön och HR. Och den här nya modulen  automatiserar och snabbar upp hela processen kring lönekartläggning – från förberedelse och arbetsvärdering till analys och handlingsplan. Det gör att den var efterlängtad av många när den lanserades i början av året.  

Smidigt med allt samlat 

I och med att Flex Applications system rymmer alla delar i löne- och HR-processen finns all information samlad på ett ställe. 

– Det betyder att våra kunder har tillgång till all den data de behöver för att göra en lönekartläggning och de slipper krångliga överföringar mellan olika system. Det är inte minst viktigt med tanke på GDPR, säger Linda Tesell. 

En annan fördel är att det blir enkelt att göra ändringar längs vägen. 

– Om du till exempel upptäcker att några medarbetares befattningar blivit fel behöver du inte gå tillbaka från början och ändra, vilket du måste göra om du arbetar i olika system. 

Avvikelser hanteras 

Kartläggningen är även enkel att göra. Efter att ha gjort grundläggande förberedelser och en arbetsvärdering – där man bland annat värderar lika arbete och likvärdigt arbete – räcker det med att trycka på en knapp för att få en samlad sammanställning av löner och anställda med bland annat könsfördelning, löneskillnader och värderingspoäng. Det innebär att arbetsgivaren har allt som behövs för att göra en analys av företagets löner och hur jämställda de är. 

– Systemet går igenom allt som krävs enligt lag och även mer än så – om arbetsgivaren själv vill. Det hela mynnar sedan ut i en rapport. Där kan arbetsgivaren se avvikelser och göra noteringar som förs över till en handlingsplan. 

De lönejusteringar som behöver vidtas ska sedan genomföras så snart som möjligt, senast inom tre år. 

Sparar tid och gör det lätt att göra rätt

I och med att funktioner automatiseras och att all information visualiseras på ett strukturerat sätt i lönekartläggningen, frigörs många värdefulla arbetstimmar samtidigt som kvaliteten på arbetet höjs. Det blir rätt från start. 

Du behöver inte heller upprepa förberedelserna och arbetsvärderingen vid nästa års lönekartläggning. Det räcker med ett enkelt knapptryck för att få tillgång till all information du redan samlat om de anställda och deras löner. 

– Dessutom utvecklar och förbättrar vi systemet löpande. Vi har med flera kunder i processen, vilket gör att systemet också är väl förankrat i verkligheten, säger Linda Tesell.

Extern länk: Checklista – här är stegen i en lönekartläggning 

 

Mer från Flex Applications

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Flex Applications och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera