1515

Arla varnar: Smörbrist väntar – priserna skjuter i höjden

En omfattande brist på smör och grädde i Europa är i antågande. Det varnar mejerijätten Arla. På kontinenten har priserna redan skjutit i höjden. 

Bild:TT

”Vi har gått ut och varnat tidigare för att vi har en för liten produktion i Sverige. Nu ser vi samma fenomen i Europa. Grädden och smöret kommer helt enkelt inte att räcka till för den efterfrågan som finns”, säger Patrik Hansson, vd för Arlas svenska verksamhet.

”På de europeiska smörbörserna har priserna gått upp dramatiskt. Det börjar nästan bli panik, man försöker säkerställa att man får smör till hösten.”

Enligt Patrik Hansson kommer smörkrisen att bestå i åtminstone sex månader och kulminera någon gång under hösten. Och han ser flera orsaker till glappet mellan utbud och efterfrågan.

”I Sverige beror det på att vi konsumerar mejeriprodukter som är fetare än det korna mjölkar, och att korna mjölkar för lite mjölk. Ute i Europa ser vi också att ostpriserna har varit höga, vilket har gjort att mycket av överskottet på mjölk har gått till ostproduktion.”

Kan vi hamna i ett läge där butikshyllorna gapar tomma?
”Vi försöker att undvika det och vi tror att vi kommer att klara våra leveranser så att svenska konsumenter inte drabbas av detta. Men det är en tajt balans.”

Eftersom Arla är den dominerande aktören på den svenska marknaden får Patrik Hansson inte kommentera den framtida prisutvecklingen i Sverige. Men det är ingen vågad gissning att de svenska mejeripriserna hänger med i den europeiska uppgången.

För bara några dagar sedan, den 1 juli, höjde Arla ersättningen till sina svenska mjölkbönder med 18,7 öre per kilo producerad mjölk. Mjölkpriset landade därmed på drygt 3,43 kronor per kilo, en ökning med nästan 6 procent.  

Patrik Hansson sticker inte under stol med vilka som gynnas av den europeiska smör- och gräddkrisen.

”Det här är jättepositivt för svenska mjölkbönder”, säger han.

Arla ägs av över 12.000 mjölkbönder runt om i Europa. I Sverige finns det nästan 3.000 ägare.


Innehåll från GIABAnnons

Så erbjuder GIAB strategiskt och praktiskt konsultstöd i omställningen till en cirkulär ekonomi

Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.
Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.

Världen är ungefär åtta procent cirkulär – men för att nå de globala hållbarhetsmålen behöver den andelen öka avsevärt. Hållbarhetsaktören GIAB ser en stark potential och vill nu hjälpa andra företag och organisationer i hur man bäst ställer om till en cirkulär verksamhet. 

– Vi har gjort det själva och kan bidra med den praktiska kompetensen, säger Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB.

GIAB grundades 2012 och har snabbt etablerat sig som en viktig aktör inom återbruk och hållbarhet, med kunder och samarbetspartners inom allt från försäkringsbranschen till e-handeln. Gemensamt för de olika affärsområdena är att de utgår från bolagets kärna: filosofin om den cirkulära ekonomin.

– Cirkulär ekonomi handlar i grunden om att frikoppla ekonomisk tillväxt från miljöpåverkan. Genom att återbruka i stället för att producera och konsumera nytt minskar trycket på jordens resurser och saktar ner systemet, menar Andreas.

Ett praktiskt exempel på hur de arbetar med den cirkulära modellen är webbshopen returhuset.se, där en mängd olika produkter säljs som först genomgått en bedömning, gradering och värdering innan de slutligen rekonditioneras och görs redo för försäljning. 

GIAB Consulting

Att bedriva verksamhet utan att påverka miljön är inte omöjligt, men det kräver kunskap och omställning. GIAB har under de senaste åren tagit all den erfarenhet de har i organisationen och utvecklat affärsområdet GIAB Consulting. De har bland annat samarbetat med IKEA för att utveckla deras återbruksarbete, något som resulterade i att GIAB var med och utformade världens första IKEA-second hand-butik med tillhörande renoveringsverkstad. De har dessutom hjälpt till att ta fram Sveriges första klimatneutrala måleritjänst tillsammans med Schööns måleri.

– Vi blev utvalda tack vare den praktiska hands on-expertisen vi besitter när det kommer till cirkulär ekonomi. Vi är inte bara strategiska, utan får saker att hända säger Emma Nilsson som jobbat som hållbarhetskonsult på GIAB i över två års tid.

Cirkulär ekonomi halva lösningen

Efterfrågan på cirkulär expertishar ökat de senaste åren och GIAB ser hur de kan spela en fortsatt viktig roll i att få företag att ställa om till en mer hållbar verksamhet.

– Återbruk är en liten bransch som befinner sig under stark tillväxt. Vi måste alla bli bättre – en cirkulär omställning är halva lösningen på klimatkrisen, avslutar Andreas.

Om GIAB

GIAB:s kärnverksamhet ligger i att utveckla, implementera och kommersialisera affärsmodeller baserade på cirkulär ekonomi. Konsultverksamheten erbjuder spetskompetens och rådgivning inom områdena cirkulär affärsutveckling, hållbara investeringar, hållbar produkt- och designutveckling, hållbart varumärkesbyggande, hållbarhetsredovisning samt klimatkalkyleringar.

Läs mer på www.giabnordic.se 

 

Mer från GIAB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GIAB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?