ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fastighet

Arkitektkontoret varslar: ”Tuffare tider framöver”

  • Johanna Frelin, vd på Tengbom.

Arkitektkontoret Tengbom varslar. Anledningen är färre stora byggprojekt.

”Det kommer att råda tuffare tider framöver”, säger Johanna Frelin, vd på Tengbom. 

I början av mars gick arkitektkontoret Tengbom ut med att det varslar om att dra in tolv tjänster i Stockholm. De eventuella uppsägningarna kan komma att drabba både arkitekter och byggnadsingenjörer. Orsaken till varslet är en svagare marknad med färre stora byggprojekt, enligt Johanna Frelin som är vd på Tengbom. 

”Marknadsläget förändrades för precis ett år sedan och det märks av nu. Vi ser att det kommer att råda tuffare tider framöver och räknar med att byggandet kommer att fortsätta att minska. Men det handlar om lokala förändringar där inbromsningen främst sker i Stockholmstrakten. Kontoren i andra delar av landet tuffar på som vanligt”, säger Johanna Frelin.

Enligt Boverket minskade antalet påbörjade bostäder med 20 procent under fjolåret och enligt prognosen för 2019 förväntas byggandet fortsätta att minska med 6 procent. På Tengbom märker man även av en inbromsning när det gäller kommersiella fastigheter. 

”Vi känner av en svagare marknad på bred front. Färre nya bostäder leder i sin tur till ett minskat byggande av bland annat restauranger, handelsplatser och förskolor”, säger Johanna Frelin.

Hur rustar ni er för en tuffare framtid?
”Vi har förberett oss i flera år genom att satsa på digitalisering och bygga upp kompetens kring hållbarhet. Det är två områden som är avgörande för fortsätta att vara ett framgångsrikt arkitektkontor”, säger Johanna Frelin. 

Tengbom är inte det enda kontoret som har känt av en skakigare marknad och under fjolåret varslade bland annat arkitektjätten White. Men Charlotta Holm Hildebrand, branschchef på fack- och branschorganisationen Sveriges Arkitekter, framhåller att arbetslöshetssiffran inom sektorn fortfarande är låg.

”Det vi kan se är att företagen är lyhörda. Det finns orosmoln, men just nu är marknaden som helhet lugn och det är för tidigt för att dra några stora växlar av de varsel som har skett”, säger Charlotta Holm Hildebrand.

Kommer vi se mer varsel inom arkitektbranschen framöver?
”Ingen bransch är immun för vad som händer på den globala marknaden och arkitekterna är inget undantag. Som alltid är långsiktiga kundrelationer och en bred marknad viktiga för sysselsättningen.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer