Arkitektfirman stöttar Läkare utan gränser

Johan Sundbergs Arkitektur väljer att skänka 10.000 kronor till Läkare utan gränser. Men Roger Akelius dubblering av gåvan kommer som en "glad överraskning" för kontoret.

Johan Sundberg Arkitektur i Lund har valt att stötta Läkare utan gränser i deras arbete för människor på flykt.

”De är en väldigt effektiv organisation, med en hög omsättning som går ut direkt till fältet. Sedan har de ju ett väldigt gott rykte”, säger grundaren Johan Sundberg om bidraget.

Totalt 10.000 kronor kommer skänkas till Läkare utan gränser i december. En gåva som i första hand inte hade att göra med Roger Akelius utmaning till näringslivet, berättar Johan Sundberg. 

”Det blev snarare en väldigt glad överraskning. Jag hade satt in pengarna två dagarna tidigare, sedan läste jag om det och tyckte det var helt fantastiskt av Roger Akelius. Jag tycker också det är väldigt kul att Di är med och skriver om initiativet och gör en samhällsinsats.”

Han tycker att det borde vara naturligt för svenska företagare att ta ansvar genom att bidra och stötta människor på flykt.

”Vi har det väldigt gott ställt i Sverige i dag. I mitt fall beror det ju väldigt mycket på att vi har en högkonjunktur och en räntepolitik som gör att det är billigt att låna och bygga. Under de goda åren vill man ju därför lägga undan lite i ladorna och vara med och bidra.”

Johan Sundberg har dessutom en egen uppmaning till alla de konsultbolag, likt hans eget, som finns runtom i landet.

”Jag tycker att de svenska konsultbolagen borde kunna skänka ännu mer, även jag själv egentligen. Många bolag har högre omsättningar och större vinstmarginaler än vad jag har. Särskilt konsultföretagen tycker jag har en skyldighet att bidra eftersom de har så förmånliga skatteregler med hänsyn till utdelningsbeskattningen”, säger han. 


Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?