1515
Annons

Arkitekt-vd:n: ”Enorma möjligheter med digitalisering som analysverktyg”

Digitaliseringen förändrar inte bara arkitekternas arbetsvardag utan också hur framtidens byggnader kommer att ser ut och fungera.

”Det finns enorma möjligheter med digitaliseringen som analysverktyg”, säger Alexandra Hagen, vd på White Arkitekter.

Digitaliseringen påverkar arkitekternas arbete speciellt genom utveckling av redskap som byggnadsinformationsmodellering (BIM), anser Alexandra Hagen.
Digitaliseringen påverkar arkitekternas arbete speciellt genom utveckling av redskap som byggnadsinformationsmodellering (BIM), anser Alexandra Hagen.Foto:Oskar Omne

Digitaliseringen påverkar arkitekternas arbete speciellt genom utveckling av redskap som byggnadsinformationsmodellering (BIM), anser Alexandra Hagen.

”Från början var det verktyg för att ta fram ritningar och i dag kan vi använda det för att skapa helt nya tjänster”, säger Alexandra Hagen. Nu används BIM-programmen inte bara för att skapa digitala modeller utan också för att exempelvis förmedla alla byggnadens egenskaper till andra aktörer som deltar i byggprojektet.

Digitala verktyg används också av arkitekter som analysverktyg för att förstå hur platser och infrastrukturer används av människor samt hur byggnader integreras i sin miljö med till exempel dagsljus- och flödesanalyser.

”Digitaliseringen är mycket spännande på stadsbyggnadsnivå. Arkitekter och ingenjörer analyserar samt gör prognoser om exempelvis hur flöden fungerar i ett utrymme. Nu när alla har en mobil i fickan kan man analysera hur människor rör sig och utreda vilka delar av en byggnad som inte används”, säger Alexandra Hagen.

Alexandra Hagen understryker dock den nya teknikens begränsningar.

”Det bästa man kan göra med digitaliseringen är att göra det bättre för människor. Men det beror på vad vi har för syfte, är det för människor eller för att exempelvis tjäna pengar ? Vi har ett enormt ansvar för det”.

Med omkring 900 anställda är White Arkitekter ett av de största arkitektkontoren i Europa och är enligt Alexandra Hagen den största privata finansiären av arkitekturforskning i Sverige. Det svenska Arkitektkontoret investerar 10 procent av sin omsättning i forskning och utveckling både internt och externt genom sin fristående stiftelse ARQ. När det gäller forskning

Inom arkitektur är digitaliseringen en central aspekt.

”Den stora viktiga frågan är naturligtvis hur vi använder digitaliseringen till att lösa hållbarhetsutmaningen och det är flera olika fält vi måste jobba med. Det handlar om forskning inom produktion, material och utveckling av nya verktyg”, säger Alexandra Hagen.

Artificiell intelligens, AI, har blivit allt större under de senaste åren och även i arkitekturområden.

”Tack vare artificiella intelligens datakapacitet kan man analysera snabbare data såsom dagsljus, flöden och hur staderna fungerar”, säger Alexandra Hagen. ”Men det handlar också om att skapa programvaror som kan göra analyser att de är mer användbara”, säger hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?