Annons

Ärkebiskopen: Jag också

Svenska kyrkan kommer att få ett eget metoo-upprop under namnet #vardeljus inom en snar framtid. Ärkebiskop Antje Jackelén säger till TT att även hon har drabbats.

TT intervjuade ärkebiskopen i ett annat sammanhang och innan det blev känt att kyrkan är på väg att få ett eget upprop. Hon fick dock frågor om fenomenet #metoo.

Jag är också kvinna och har mina erfarenheter. Du hittar knappast någon kvinna som inte kan berätta om upplevelser i patriarkala makstrukturer.Inom kyrkan är vi medvetna om detta och det går absolut inte att utesluta att det förekommer i kyrkliga miljöer. Men sedan 20 år har vi bedrivit ett förebyggande arbete, det finns till exempel kontaktpersoner i varje stift där människor kan få stöd om de blivit kränkta i en kyrklig miljö och vi har utbildningar för våra ungdomsledare, fortsätter hon.

TT: Är du orolig för vad som kan komma fram i ett upprop inom kyrkan?

Hur kan man vara orolig för att sanningen kommer fram? Framför allt när den kommer fram i en anda av att förbättra och inte riva ner. Jag är säker på att om det kommer berättelser från kyrkans miljö så kommer det också berättelser om att man fått stöd och hjälp att läka.

TT: Hur har du reagerat på uppgifterna som kommit fram i metoo-kampanjerna de senaste veckorna?

Som de flesta andra, med förfäran och förundran över mängden, säger Antje Jackelén.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?