ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Skåne-Öresund
i samarbete med

Arjo säljer sjukhussängar som aldrig förr – aktien en av få på plus

Medicinteknikbolaget Arjo upplever en dramatisk ökning av efterfrågan på sjukhussängar. 

”Just nu gör vi allt för att kunna leverera efter behovet. Det är positivt för Arjo förstås men det är också vårt lilla bidrag till att få bukt med coronakrisen”, säger bolagets vd Joacim Lindoff. 

Arjo är en av bara tre aktier på storbolagslistan som ligger på plus sedan årsskiftet och sedan virusets utbrott är aktien bara ned med 12 procent. Bolaget säljer en uppsjö olika produkter till sjukhus i över 100 länder. Bland dessa finns några som sjukhusen just nu skriker efter på grund av coronavirusets snabba spridning. 

”Det handlar om sjuksängar för intensivvård och om trycksårsmadrasser där vi ser en dramatisk ökning av efterfrågan. Vi jobbar nu stenhårt för att klara av att leverera och svara upp mot förväntningarna”, säger Arjos vd Joacim Lindoff som pekar på att det både handlar om konkreta order och allmänna förfrågningar om bolaget har sängar och kan leverera. 

”Det gör att det är svårt att säga i siffror vad det här kommer betyda för oss. Men min bild är att det inte bara handlar om ett behov på kort sikt på grund av corona utan också en insikt bland många länders sjukvård att det måste finna en reservberedskap på lång sikt för den här typen av katastrofer. ”

Sjukhussängar står för runt 20 procent av Arjos omsättning. Bolaget både säljer sängarna och hyr ut dom, när sjukhus upplever tillfälliga toppar. Just nu vill kunderna framför allt köpa sängarna. Vad gäller de sängar som hyrs ut är det just nu extra viktigt att kunna garantera att de är helt infektionsfria. 

Andra delar av Arjo, som till exempel produkter för patienthantering, hygien, desinfektion och olika former av diagnostik – utvecklas som vanligt eller något sämre just nu. 

”Vi har svårt att få träffa inköpare på sjukhusen för våra andra produkter men det får vi acceptera. Saker som inte hjälper situationen här och nu kommer i andra hand och det är viktigt att vi inte pressar fram möten. Jag ser det som en temporär inbromsning”, säger Joacim Lindoff som menar att bolagets fokus just nu ligger på att upprätthålla leverantörskedjorna och ligga när underleverantörer. 

Arjo har produktion i Kina (utanför Shanghai), Polen, Storbritannien och Dominikanska republiken. Under coronaepedemin i Kina var produktionen där nere på 70 procent i ett par veckor. 

˝Men nu går fabriken för fullt igen, precis som vi gör i alla andra fabriker. Det är mycket positivt och nu är utmaningen att rampa upp produktionen av framför allt sjukhussängar. Det ser lovande ut att det ska gå, men mycket kan förstås hända.”

Hur skulle du generellt beskriva sjukhusens arbete just nu?

”Som mycket professionellt och målinriktat. Det här är på allvar. Vårt bidrag till coronakrisen är att kunna leverera sjukhussängar i den takt som de behövs.”

Missa inget från Dagens industri och HD-Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för totalkoll på det skånska näringslivet.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer