Annons

Argentinas vicepresident döms till fängelse – ska sluta som politiker

BUENOS AIRES. Argentinas vicepresident Cristina Kirchner dömdes på tisdagen av en federal domstol i Buenos Aires till sex år i fängelse för korruption och för att ha bedragit staten på stora belopp. 

Hon avsäger sig nu alla ambitioner att fortsätta som politiker efter det att hennes senatorstid löper ut nästa år.

Argentinas vicepresident Cristina Kirchner.
Argentinas vicepresident Cristina Kirchner.Foto:Natacha Pisarenko

Detta är första gången en sittande vicepresident döms till fängelse i Argentina. Domstolen beslutade också att förbjuda Cristina Kirchner att på livstid inneha offentliga ämbeten.

Det lär dock dröja innan Cristina Kirchner hamnar bakom galler, om någonsin. Hon kan fortsätta som vicepresident och senator och även ställa upp i nästa val om hon så önskar. Detta eftersom den federala domstolens utslag inte gäller förrän högsta domstolen behandlat fallet. Detta lär ta flera år. Dessutom har Cristina Kirchner som vald senator politisk immunitet och kan därmed inte häktas i avvaktan på utslag i högsta domstolen.

Men i ett känslofyllt framträdande på sin Youtube-kanal aviserade Cristina Kirchner på tisdagskvällen sitt avsked till politiken. Efter december nästa år, då hennes period som senator upphör är det slut med politik för hennes del, förklarade vicepresidenten.

”Jag kommer inte att kandidera till någonting, varken till president eller till senator. Jag slutar den 10 december och åker tillbaka till mitt hem”, sa Cristina Kirchner. 

Om hennes dramatiska besked står sig så skapas ett stort tomrum inom den politiska vänstern i Argentina. Cristina Kirchner har varit den dominerande figuren i argentinsk politik under de senaste 20 åren. Först som president i två omgångar, 2007 till 2015. Därefter som aktiv oppositionsledare under liberalen Mauricio Macris fyra år vid makten. Hon tillträdde 2019 som vicepresident efter det att hennes handplockade kandidat till presidentposten Alberto Fernández vunnit valet. Alberto Fernández har ingen egen väljarbas och är helt beroende av Cristina Kirchners stöd. Hon bedömdes inför senaste valet ha över 30 procent av väljarna bakom sig. Enligt opinionsmätningar har den andelen sjunkit på sistone.

I praktiken anses Cristina Kirchner vara den som styr regeringspolitikens huvuddrag. President Fernández kan knappast ta några avgörande politiska beslut som Cristina Kirchner inte är med på.

Vem som kan ta över rollen som ledare för den vänsterinriktade delen av Peronismen är oklart. En möjlig kandidat är dock hennes son, kongressledamoten Maximo Kirchner.

Bakgrunden till rättegången är ett mångårigt ”affärsupplägg” som inleddes under den tidigare presidenten Néstor Kirchner. I hans hemprovins Santa Cruz började plötsligt statliga byggprojekt flöda in 2005 efter att Néstor Kirchner blivit argentinsk president. Framför allt handlade det om nya vägar och även om andra byggprojekt inom infrastruktur, finansierade med statliga pengar. I stort sett samtliga byggkontrakt togs hem av ett nybildat bolag lett av en tidigare helt okänd person inom branschen, Lázaro Báez. 

Denne var tidigare kamrer på en lokal bank och gammal vän till Néstor Kirchner. Lázaro Báez gynnades i upphandlingarna och kunde ta ut överpriser på byggena. Han samlade på kort tid på sig en enorm förmögenhet. Enligt åklagaren ägde han då han greps 2016 nära 300 fastigheter, inklusive över 400 000 hektar i provinsen Santa Cruz. Han hade på några år förvandlats från en anonym banktjänsteman till en av Argentinas största fastighetsägare.

Enligt åtalet betalade Lázaro Báez tillbaka en stor del av vinsterna till familjen Kirchner. Hans bolag hyrde hundratals rum per månad på Kirchners olika hotell, rum som normalt aldrig användes, men som gav stora intäkter till hotellrörelsen. 

Lázaro Báez greps 2016 och dömdes 2021 till 12 års fängelse för att bland annat ha fört ut 55 miljoner dollar, 570 miljoner kronor, till utländska skatteparadis. 

Sedan Cristina Kirchner efterträtt sin man på presidentposten 2008 fortsatte miljonerna via statliga byggprojekt att flöda in i Báez bolag och in till familjen Kirchners hotell. Hanteringen fortsatte även sedan Néstor Kirchner avlidit 2010.

Cristina Kirchner anklagas enligt åtalet för att ha favoriserat Báez så att denne fått över femtio allmänna byggkontrakt i Santa Cruz värda runt 12,5 miljarder kronor. En minister ansvarig för offentliga byggprojekt i Cristina Kirchners tidigare administration dömdes också till 6 år i fängelse. Ytterligare 11 inblandade tjänstemän dömdes till långa fängelsestraff. 

Cristina Kirchner är föremål för ytterligare 8 rättsfall i argentinska domstolar där hon anklagas för korruption, penningtvätt och annan olaglig verksamhet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera