Annons

Argentina höjer exportskatten på grödor

Åtgärder mot arbetslösheten – men också höjda exportskatter på grödor från jordbrukssektorn.

Det nya vänsterorienterade styret i det krisande Argentina distanserar sig från den föregående mittenhögerregeringens ekonomiska politik.

Argentinas nye president Alberto Fernández
Argentinas nye president Alberto FernándezFoto:Marcos Brindicci

”Givet den allvarliga situationen som offentliga finanser går igenom behövs brådskande åtgärder för att, åtminstone delvis, möta budgetutgifter med nya intäkter”, heter det i ett presidentdekret om att exportskatterna på grödor som sojabönor, vete och majs ska höjas, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Den nye presidenten Alberto Fernández har lovat sätta stopp för företrädaren Mauricio Macris politik. Den nya regeringen, som ska prioritera tillväxt framför minskad statsskuld, anklagar Macri för att ha misslyckats ekonomiskt.

Inflationen i landet har klättrat över 50 procent, fattigdomen ökar, arbetslösheten låg under andra kvartalet på 10,6 procent och bland ungdomar på 24 procent.

Exportskattehöjningen är ett sätt för regeringen att öka intäkterna till en statskassa som blöder. Detaljer om skattehöjningarna, och hur mycket de kan inbringa till staten, är oklara men jordbrukssektorn är viktig och Argentina är världens tredje största exportör av sojabönor och majs och störst när det gäller sojabaserat djurfoder.

Skattehöjningar är en del av Macris tidigare överenskommelse med Internationella valutafonden (IMF) för att få ett tillfälligt nödlån på 57 miljarder dollar. Men Fernández säger att den överenskommelsen måste omförhandlas, och den nya regeringen siktar på att få in 100 miljarder dollar genom nya lån och statsobligationer.

Jordbruksföretagen, som redan plågas av stigande finansiella kostnader, är allt annat än nöjda med skattehöjningen.

I ett sammanhang av ingen ekonomisk tillväxt och hög inflation är en åtgärd som denna opassande. Det är ingen bra början, säger Carlos Iannizzotto som leder Coninagro, ett av landets största jordbruksföretag, till Reuters.

Det ska enligt ett annat presidentdekret också bli svårare för arbetsgivare att sparka arbetare utan välgrundad orsak genom att avgångsvederlaget till de sparkade fördubblas.

I pressmeddelandet om dekretet, som gäller i ett halvår, står det att en ”nödsituation i arbetsfrågor” har utropats.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från TeltekAnnons

Vetenskapen bakom varorna i ditt skafferi

Havregryn, pasta och ris, tre självklara ting som står i de flestas skafferi, och visst tvekar vi aldrig på att paketet med ett kilo havregryn innehåller någonting annat än exakt ett kilo havregryn. Hur kan vi vara säkra på det? Jo, för att Telteks vågar säkerställer det. 

– Enorma mängder av produkter tillverkas dagligen. Vi ser till att konsumenten får det den blivit lovad och minskar samtidigt matsvinnet, säger Anders Englund, försäljningschef på Teltek. 

Har det någon gång hänt att du kommit hem med ett 500 grams paket pasta för att sedan upptäcka att det endast innehöll 300 gram? Om så, leder det oftast till att du som kund reklamerar produkten och att den sedan kasseras. Med Telteks vågsystem kan man hindra att förpackningarna fylls på med för lite eller för mycket produkt. 

– Våra vågar väger varje enskild förpackning medan produktionen fortfarande är i rullning. Upptäcker den att vikten inte stämmer återkopplar den till utrustningen som fyller förpackningen och justerar doseringen, berättar Anders Englund. 

Minskar matsvinnet 

Teltek är ensamma i Sverige om att utveckla och tillverka avancerade lösningar för viktbaserad processtyrning. Förutom vågar har de även kompletterande produkter som streckkodverifiering där det säkerställs att etiketten går att scanna i butiken, och emballageverifiering som ser till att korrekt emballage används till varan som paketeras. Alla system hjälper producenterna uppnå högsta kvalité, spara pengar och minska matsvinn. 

– Förr, och än i dag använder sig en del producenter av stickprovskontroller, då är risken för felaktig dosering stor eftersom det är svårt att utläsa den genomgående medelvikten. Fylls paketen för mycket slösas råvaran och producenten ger bort pengar. Fylls paketen för lite så reklameras varan och kasseras. 

Telteks vågar kontrollerar vikten i varje förpackning som produceras, skulle någon produkt med felaktig vikt registreras så sorteras den automatiskt ut ur produktionslinjen och en signal till fyllningsmaskinen berättar att fyllnadsnivån behöver justeras.

– Om vi reglerar doseringen tidigt i flödet så slipper varor kasseras. 

Förändrar livsmedelsindustrin

Teltek genomförde för ett tag sedan ett experiment med en kund som förpackar kakaopulver. Kunden hade tidigare genomfört manuella stickprovskontroller en gång i halvtimmen, och därefter justerat doseringen för hand. 

– Vi täckte över displayen på vår våg och lät operatörerna göra som de alltid gjort sina viktkontroller. Resultatet blev att de manuellt kontrollerade förpackningarna hade en medelvikt på 207 gram, alltså en överfyllning på sju gram. På vår automatiska våg ställde vi in den önskade medelvikten, som för denna produkt var 202 gram. Resultatet blev en medelvikt på förpackningarna på exakt 202 gram vilket innebär att kunden hade sparat in i snitt fem gram per vara. 

Den här kunden kunde alltså producera fler förpackningar på samma mängd råvara vilket är en mycket stor besparing. Kostnaden för att installera Telteks automatiska våg var intjänad på mindre än tre månaders produktion.

– Succesivt hjälper vi livsmedelsproducenter att minska matsvinnet och resursslöseri tack vare effektiv styrning och kontroll. Det gör i längden stor skillnad för både plånbok och miljö, avslutar Anders Englund. 

Faktaruta:

Teltek är Sveriges enda tillverkare av checkvågar och tillhörande kringutrustning. 

Bolaget är en totalleverantör för produktkontroll till livsmedelsindustrier i såväl Sverige som resten av världen.

Teltek är grundat 1984 och finns i moderna, verksamhetsanpassade lokaler i Örebro. 

Försäljning, utveckling, konstruktion, service och support; allt under samma tak.

019-311300, info@teltek.se

Läs mer på www.teltek.se. 

Mer från Teltek

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Teltek och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?