Annons

Argentina höjer exportskatten på grödor

Åtgärder mot arbetslösheten – men också höjda exportskatter på grödor från jordbrukssektorn.

Det nya vänsterorienterade styret i det krisande Argentina distanserar sig från den föregående mittenhögerregeringens ekonomiska politik.

Argentinas nye president Alberto Fernández
Argentinas nye president Alberto FernándezFoto:Marcos Brindicci

”Givet den allvarliga situationen som offentliga finanser går igenom behövs brådskande åtgärder för att, åtminstone delvis, möta budgetutgifter med nya intäkter”, heter det i ett presidentdekret om att exportskatterna på grödor som sojabönor, vete och majs ska höjas, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Den nye presidenten Alberto Fernández har lovat sätta stopp för företrädaren Mauricio Macris politik. Den nya regeringen, som ska prioritera tillväxt framför minskad statsskuld, anklagar Macri för att ha misslyckats ekonomiskt.

Inflationen i landet har klättrat över 50 procent, fattigdomen ökar, arbetslösheten låg under andra kvartalet på 10,6 procent och bland ungdomar på 24 procent.

Exportskattehöjningen är ett sätt för regeringen att öka intäkterna till en statskassa som blöder. Detaljer om skattehöjningarna, och hur mycket de kan inbringa till staten, är oklara men jordbrukssektorn är viktig och Argentina är världens tredje största exportör av sojabönor och majs och störst när det gäller sojabaserat djurfoder.

Skattehöjningar är en del av Macris tidigare överenskommelse med Internationella valutafonden (IMF) för att få ett tillfälligt nödlån på 57 miljarder dollar. Men Fernández säger att den överenskommelsen måste omförhandlas, och den nya regeringen siktar på att få in 100 miljarder dollar genom nya lån och statsobligationer.

Jordbruksföretagen, som redan plågas av stigande finansiella kostnader, är allt annat än nöjda med skattehöjningen.

I ett sammanhang av ingen ekonomisk tillväxt och hög inflation är en åtgärd som denna opassande. Det är ingen bra början, säger Carlos Iannizzotto som leder Coninagro, ett av landets största jordbruksföretag, till Reuters.

Det ska enligt ett annat presidentdekret också bli svårare för arbetsgivare att sparka arbetare utan välgrundad orsak genom att avgångsvederlaget till de sparkade fördubblas.

I pressmeddelandet om dekretet, som gäller i ett halvår, står det att en ”nödsituation i arbetsfrågor” har utropats.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?