1515
Annons

Årets Supergasell växte över 2.400 procent: ”Vi är rätt enkla av oss”

BRYNGELSRUD/SUNNE. Hemligheten bakom 2.471 procents tillväxt och utmärkelsen Sveriges Supergasell 2020 stavas varken strategiska affärsplaner eller långsiktiga visioner.

”Vi jobbar bara på och ser till att göra det bra”, säger Magnus Nyman, en av delägarna i BMJ Betonghåltagning & Entreprenad.

Årets vinnare av Sveriges Supergasell 2020 är BMJ Betonghåltagning och Entreprenad. Medgrundarna Patrik ”Biffen” Arn Svensson och Magnus Nyman startade företaget för att de lockades att driva eget.
Årets vinnare av Sveriges Supergasell 2020 är BMJ Betonghåltagning och Entreprenad. Medgrundarna Patrik ”Biffen” Arn Svensson och Magnus Nyman startade företaget för att de lockades att driva eget.Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren

Nej, varför krångla till det? I Bryngelsryd, en liten by på den värmländska landsbygden, är ägargänget bakom BMJ Betonghåltagning & Entreprenad framför allt fokuserade på att göra jobbet – och att göra det bra.

”Vi är rätt så enkla av oss”, säger Patrik ”Biffen” Arn Svensson, en av fyra delägare.

”Vi försöker göra det kunden vill att vi ska göra. Det viktiga är att kunderna vi är hos gillar oss. Och sedan sprider sig ordet om att 'de sköter sig och gör det de ska'. Det är inga konstigheter egentligen.”

Patrik Arn Svensson är den av ägarna som är ute på byggena mest och ser till att jobben rullar på. Medan Magnus Nyman och Jesper Johansson sköter kontoret och organisationen trivs Patrik Arn Svensson där det händer. Det innebär också många mil i bilen, eftersom BMJ:s uppdrag är utspridda över Mellansverige.

Den här dagen blir det en tur till Sunne 5 mil bort. Där har BMJ fått uppdraget att påbörja ett rivningsjobb inför att en omfattande renovering av ett hotell ska inledas.

”Det ska rivas ut en massa mellanväggar, bytas avlopp, ventilation, värme, el... vi är med i inledningsskedet och rensar ut”, säger Patrik Arn Svensson och visar runt i lokalerna nära Frykens strand där rivningarna just har börjat. I den gamla nattklubbslokalen i källaren är arbetet i gång. BMJ:s personal har varit på plats sedan tidig morgon.

Både Patrik Arn Svensson och Magnus Nyman återkommer gång på gång till personalens stora betydelse för framgångarna. 

”Det är de som ska lyftas fram. Utan dem är vi ingenting”, säger Magnus Nyman.

Patrik Arn Svensson berättar att det är ett tufft jobb, som passar långt ifrån alla.

”Det är tungt och ofta fysiskt tuffa arbetsdagar. Det finns ingen skola för att bli betonghålslagare utan det är ett yrke man lär sig. Vi har haft väldig tur med de anställda vi har fått tag i.”

”Dessutom behöver de ju fungera bra ute på jobben, det är ju de som representerar företaget. Man måste kunna ta folk, säga hej, vara trevlig och jobba på.”

BMJ drog igång på heltid 2016. Då hade Patrik Arn Svensson och Magnus Nyman redan jobbat i betonghåltagningsbranschen i 15 år. De kände inte varandra mer än som skolkamrater under en period, men förenades i drömmen om att starta eget. 

”Det lockade att styra över sig själv och jobben – att kunna fatta beslut snabbt och få jobben att rulla”, säger Patrik Arn Svensson.

Patrik Arn Svensson är den av delägarna som är ute och bygger mest.
Patrik Arn Svensson är den av delägarna som är ute och bygger mest.
BMJ har fått uppdraget att påbörja byggjobbet vid en omfattande renovering av ett hotell i Sunne.
BMJ har fått uppdraget att påbörja byggjobbet vid en omfattande renovering av ett hotell i Sunne.Foto:Amanda Lindgren

Jesper Johansson kom också in som ägare, liksom Patrik Arn Svenssons bror Robin Svensson som är den ende av de fyra delägarna som inte jobbar aktivt i bolaget. BMJ står för ”Biffen”, Magnus och Jesper.

Men det blev ingen spikrak start. En tid efter att de hade flyttat in i de nya lokalerna i Bryngelsrud drabbades bolaget av en brand.

”Det brann i luftvärmepumpen och det blev så stora skador att vi fick flytta därifrån under tiden det byggdes upp igen. Alltihop behövde renoveras”, säger Patrik Arn Svensson.

Det var ett tungt slag för BMJ som just hade kommit igång på allvar. Bland annat förstördes en helt ny maskin, som hade inneburit en stor investering.

”Men vi lyckades ändå fortsätta att fokusera på kunderna, trots att det var mycket att ta rätt på. Vi körde på så gott vi kunde för att få tillbaka gnistan, och det fungerade faktiskt.”

Fyra år efter starten ligger omsättningen runt 65 miljoner kronor och BMJ har 40 anställda.

”Vi behöver fler medarbetare än vad vi har nu, men det är inte så lätt med rekryteringen. Och det är som sagt viktigt att det blir rätt”, säger Patrik Arn Svensson.

Magnus Nyman berättar att över tio personer har anställts sedan sommaren.

”Om det dyker upp en erfaren håltagare så hugger vi direkt, men det finns inte många sådana med rätt bredd i sin kunskap. Det är vår absolut svåraste utmaning framåt, att hitta rätt personal.”

För någon nedgång verkar inte vara nära förestående, av orderingången att döma. coronapandemin har inte påverkat BMJ alls såhär långt, och Patrik Arn Svensson ser ljust på framtiden.

”Ja, det är mycket som ska renoveras framöver, det finns mycket gamla hus och industrier som kommer att behöva bättras på. Vi jobbar även med offentliga lokaler som skolor och sjukhus, och det kommer ju alltid att behövas.”

Uppdragen har också börjat sträcka sig allt längre bort från lokalerna i Bryngelsrud. Det är fortfarande mycket Värmland, men även Stockholmsområdet, Göteborg, Skaraborg och andra orter får bolaget uppdrag i.

”Det är kul att det sprider sig att vi gör ett bra jobb!”, säger Patrik Arn Svensson.

 

 


Damberg vill förändra 3:12–reglerna

Regeringen vill förändra entreprenörsskatten, de så kallade 3:12-reglerna. 

”Tanken är inte att dra in mer skattepengar”, lovar finansminister Mikael Damberg till Di, på plats i Davos. 

Och nästa mandatperiod är det dags för den sedan länge efterfrågade breda skattereformen, säger han. 

Foto:Paul Wennerholm/TT

Näringslivet har i flera år kritiserat entreprenörssskatten, 3:12-reglerna, för att de blivit alldeles för krångliga. En förenkling ingick i januariavtalet, men blev aldrig av. 

Regeringen har nu beslutat att tillsätta en utredning som ska se över 3:12-systemet och föreslå förändringar. 

”Det här är inte en utredning som syftar till att dra in mer pengar till statskassan. Men om man ska förenkla systemet står det fritt för utredningen att diskutera om man behöver justera skattesatser för att ge utrymme för att göra det enklare i andra delar”, säger Mikael Damberg till Di. 

Han kallar det för en ”gungor- och karuselldiskussion” som man måste ha. 

Och näringslivet, som länge efterfrågat en enklare lagstiftning får ge sig till tåls. Utredningen får ett och halvt år på sig, först den 30 november nästa år ska den vara klar. 

”Det här är ingen snabbutredning. Den ska göras ordentligt”, säger Mikael Damberg och motiverar det med att alla förändringar som har gjorts sedan reglerna infördes 1990 måste gås igenom.   

Inte bara företagare utan även lagrådet har kritiserat regelverkets komplexitet, enligt finansministern. 

Varför har det tagit sådan tid, företagare har efterfrågat förenklingar länge?
”Ja, då är det väl bra att vi gör det nu. Skattesystemet är komplext”, säger Mikael Damberg.

Den breda skattereformen som också många efterfrågar, blir den någonsin av?
”Jag det tror jag. Men den hanns ju inte med den här mandatperioden när vi de facto har hanterat många kriser. Det bygger på breda blocköverskridande överenskommelser. Men jag tror att alla partier anser att det krävs en översyn av delar av skattesystemet. Jag tycker att nästa mandatperiod är det dags för det. Det är min bestämda uppfattning”, säger Mikael Damberg. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?