1515
Annons

Årets Supergasell ska få solen att konkurrera ut kolen

Ambitionen att bidra till att driva världen mot hållbar el blev en fullträff. Nu planerar Stockholms Gasellvinnare och årets Supergasell Svea Solar för att ta över Europa. 

Målet är att konkurrera ut kolen – genom att göra det lätt att gå över till grön el. 

Svea Solar, med grundarna Björn Lind, Erik Martinson, och Nolan Gray, är både Gasellvinnare i Stockholms län och årets Supergasell.
Svea Solar, med grundarna Björn Lind, Erik Martinson, och Nolan Gray, är både Gasellvinnare i Stockholms län och årets Supergasell.Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk

Trots att det är kallt lyser solen över Svea Solars huvudkontor i Sollentuna. Det gör att panelerna på taket genererar tillräckligt med el för att räcka till bolagets arbete. 

Där under taket sitter en företags­ledning som är övertygad om att samhället måste, och kommer, ställa om till förnyelsebara energikällor. Bolagets vd Erik Martinson spår att den sista bensin­bilen i Sverige säljs redan 2025. 

”Vi måste gå mot förnyelsebart. Oavsett om man tror på, eller bryr sig om växthuseffekten kommer de fossila bränslena att ta slut. Vi tycker att det är smartare att inte chansa och bränna upp allt utan att stanna innan dess. Det innebär också att vi måste trycka på med förnybar energi och vårt mål är att bli ledande i att ta ett helhetsgrepp mot kund”, säger bolagets vd Erik Martinson.

Svea Solar startade när Erik Martinson och hans vän Björn Lind, som i dag är operativ chef i bolaget, tog examen i industriell ekonomi vid Linköpings universitet 2013. 

Erik Martinson drömde då om att jobba på Tesla, men efter att ha fått nej på fem ansökningar valde han att starta sitt eget ”rädda världen”-bolag. 

Redan tidigare hade duon drivit bolag i mindre storlek tillsammans – och därför blev det naturligt att satsa ihop. 

”Dagen efter examen åkte vi ned till Tyskland och mötte en leverantör”, säger Erik Martinson. 

Idén att satsa på solceller föddes redan under ett utbytes­år i San Diego i USA. 

”Där såg vi att Solarcity och Elon Musks Tesla verkligen började få fart. Vi, och kanske speciellt Erik, blev väldigt intresserade av den här branschen. När vi kom hem till Sverige såg vi att det knappt fanns något inom solel här”, säger Björn Lind. 

Från en hyresrätt i Solna såldes de första panelerna, men snabbt behövde man större lokaler och flyttade till Järfälla. Grundarduon hade lyckats pricka in helt rätt bransch. 

”Vi förstod att det skulle vara en snabbt växande bransch, men att det skulle gå så här – det är snabbare än vad vi trodde”, säger Erik Martinson. 

År 2018 omsatte Svea Solar 243 miljoner kronor, en ökning med 2.279 procent sedan 2015. Ambition är nu att fortsätta växa i raketfart. Planen för 2019 var att omsätta en halv miljard kronor. När böckerna nu stängs har bolaget nått över målsättningen och omsättningen ser ut att landa på omkring 530 miljoner kronor.

Efter en middag i London i slutet av 2015 förstärktes bolaget med Nolan Gray, som i dag är marknadschef. Han har en bakgrund i Silicon Valley och när han träffade Erik Martinson var han delägare i ett bolag som tog fram rekryteringsprogram. Men han kände sig redo att lämna det.  

”När Erik berättade för mig att de hade ett solcellsbolag på gång i Sverige, tänkte jag först att ’det låter som en riktigt dålig idé’. Varför skulle man vilja göra solel i Sverige? Men ganska snart insåg jag att det är en vanlig missuppfattning folk har om solceller, och var man kan använda dem”, säger Nolan Gray.

Då valde han att sälja andelarna i sitt dåvarande bolag och i stället satsa pengarna på solelen. 

”Jag ville vakna upp på morgonen och känna att jag gjorde något som var lite viktigare än att driva ännu ett fintech-företag – vi har tillräckligt med sådana ändå”, säger han. 

Med Nolan Grays kunskaper inom programmering har bolaget kunnat bredda sitt erbjudande. I dag driver man också ett elbolag och har utvecklat en app som hjälper kunderna att optimera sin elanvändning när efterfrågan på el är som lägst. Det är något som de anser är nödvändigt för att den hållbara elen ska räcka i framtiden. 

På frågan om vad som är bolagets största konkurrent just nu pekar ägartrion ut kolkraften. 

”Men kolen har inga bra kort på hand. Trots att kolen i dag inte betalar för sina utsläpp, så är vår produkt billigare. Skulle de som producerar el med kol behöva betala för sina utsläpp skulle kostnaden för solel vara hälften – minst”, säger Erik Martinson. 

Och i lunchrummet blir det extra tydligt vad bolaget tycker om sin ”konkurrent”. 

”Där kan ni läsa vad vi tycker om fossil energi”, skrattar Erik Martinson och pekar på en neontavla där det står ”F**k Fossil Fuel”.

För två år sedan flyttade företaget till nybyggda lokaler på 300 kvadratmeter i Sollentuna. 

”Vi tänkte att, ska vi bli störst på solceller, måste vi ha en lite större lokal”, säger Erik Martinson medan han stolt visar runt på bolagets olika verksamhetsdelar. 

I dag har bolaget en femtedel av den svenska solcellsmarknaden. Om fem år är planen att ha en omsättning på 5 miljarder kronor. 

En av anledningarna till de goda framtidsutsikterna är Svea Solars samarbete med Ikea, som presenterades i somras. Svea Solar står för lösningar och installationer av solcellspaketet Solstråle, som säljs av inredningsjätten.

Men att växa så snabbt som Svea Solar gjort innebär en hel del växtvärk. Sol­celler tar mycket fysisk plats och i takt med att försäljningen ökar blir förvaring en utmaning. 

”Det är svårt att förstå att om en pall ser ut på ett sätt, då ser 100 pallar ut på ett annat sätt. Att få alla varuflöden att fungera har varit en jätteutmaning”, säger Erik Martinson. 

Nu blickar Svea Solar mot soligare breddgrader. En anläggning har redan monterats i Marbella, och totalt är planen att finnas på åtta orter i Spanien om ett år. 

Men satsningen kommer inte att stanna i Spanien. På sikt vill bolagets ledning etablera sig på hela den europeiska kontinenten.

 


Nätapotek lämnade information till Facebook

Apotea, landets största nätapotek, har anmält sig själv till Integritetsskyddsmyndigheten. Anledningen är att bolaget har skickat information om sina kunder till Facebook, trots en uttalad annonsbojkott mot plattformen, rapporterar 

Ekot i Sveriges Radio.

Apoteas vd Pär Svärdson.
Apoteas vd Pär Svärdson.Foto:Lise Åserud, Joey Abrait

Bakgrunden är att en rad företag slutade göra reklam på Facebook 2020. Ett av dem var Apotea, vars vd Pär Svärdson sade att ”Facebook inte hade gjort tillräckligt för att minska spridning av rasistiskt innehåll”.

Enligt Svärdson kände han inte till vidden av informationsutbytet och han beklagar det inträffade.

”Vi har vidtagit kraftfulla åtgärder för att rätta misstaget så att det inte händer igen”, säger han till Ekot.

Apotea skickade kunduppgifterna till Facebook i totalt sett nästan två år.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?