ANNONS:
Till Di.se
Här kan du läsa allt om Di Gasell 2017

Årets Supergasell 2017: Byggprojekt i Dalarna

För 2017 års Supergasell har tillväxtresan bara börjat.

”Nu är det dags att lägga i en växel till”, säger Jan Lindblom, grundare och ägare av Byggprojekt i Dalarna.

 

7.366 procent – inget annat Gasellföretag i Sverige rådde på Byggprojekts tillväxt mellan 2013 och 2016, utan det blev Jan Lindblom och hans Faluföretag som till slut stod som totalsegrare.

”Det känns förstås otroligt roligt. Samtidigt har jag inte hunnit reflektera så mycket, just nu är det extremt mycket att göra”, säger Jan Lindblom.

En växel till, säger du. Vad är nästa steg?

”Jag befinner mig i ett vägskäl och känner mer och mer att jag lutar åt att försöka hitta en partner som kan möjliggöra en snabbare och större resa än vad jag kan göra på egen hand.”

I första skedet planerar Jan Lindblom en etablering i Uppsala, där han ser framför sig att i mångt och mycket kopiera det han redan har gjort med Byggprojekt i Falun.

”Men marknaden är större i Uppsala. Dessutom finns Västerås, Stockholm, ja hela Mälardalen. Går man in i rätt segment ser det bra ut på lång sikt.”

”Jag skulle kunna välja att ta det i långsammare takt, kanske göra något eller några förvärv längs vägen på egen hand. Men varför ta en grusig omväg om möjligheten till autobahn finns? Så jag kanske får ge mig ut på investerarjakt efter nyår Jag har alltid haft en hög arbetskapacitet och känner att det är dags för nästa fas.”

Jan Lindblom har en bakgrund som racingförare på elitnivå och från tjänster inom bland annat NCC, där han har arbetat med Asien som marknad.

2013 tog han alla sina besparingar för att satsa på ett eget byggbolag från grunden hemma i Dalarna. 2014 blev omsättningen 30 miljoner kronor, med god lönsamhet. Sedan dess har det gått stadigt uppåt.

Varför står just du som Supergasell?

”Det handlar om en vilja att uppnå mål. Det spelar liksom ingen roll om det gäller en idrottstävling eller att bygga ett företag. Jag jobbar tills jag når målet. Viljan att inte fallera är lika stor som viljan att lyckas.”

”Visst finns det strategier, men det här handlar egentligen inte så mycket om bakomliggande analys, utan snarare om att jag har samlat på mig viktig arbetslivserfarenhet genom åren och att jag har haft bra ledare. Och att jag jobbar hårt, förstås. Inget kommer gratis.”

Jan Lindblom vill också lyfta fram sin personal, i vilken han har investerat mycket i form av utbildning. Detta för att på egen hand lösa problematiken som många Gasellföretagare i år vittnar om: att hitta kompetent personal.

”Men jag förstår inte varför inte många fler av våra nya svenskar slussas in på yrkesutbildningar på gymnasienivå som ett snabbspår och där de även får praktik som vanliga gymnasieelever. Sedan kan de gå in i lärlingsfasen och mot yrkesbevis för att bli fullbetalda. Det är för mig helt ofattbart att man inte tar den här chansen! Jag gör och har gjort det internt och betalar för det, men jag förstår inte varför inte politikerna lyckas med detta.”

Vad händer när byggboomen börjar dala?

”Jag har valt säkerhet och soliditet hela vägen sedan jag startade bolaget. Vi har inga lån. Så för oss är det inte ett jätteproblem om marknaden viker eller att projekt skjuts på framtiden. Visst, omsättningen skulle minska men vi kan ställa om snabbt. Dessutom är vi inte lika sårbara eftersom vi inte bygger bostadsrätter utan har större delen av våra kunder inom offentlig miljö. För oss skulle något sämre tider – när andra håller i pengarna – kunna föra med sig att vi får lättare att hitta kompetent personal.”

Vad vill du ge för råd till andra företagare som vill växa snabbt?

”Att göra sin hemläxa ordentligt. Det gäller det mesta i livet, och inte minst företagandet. Kunskap är makt!”

Jan Lindblom exemplifierar med när han 2015 bestämde sig för att rikta in sig mot offentliga verksamheter.

”Då satt jag på kvällar och nätter och lärde mig allt om hur offentliga upphandlingar fungerar. Jag insåg att om jag uppfyller alla krav som ställs så finns det ingen som kan hindra mig från att vara med.”

”I byggbranschen är det mycket juridik, så det har jag också suttit mycket med. Man måste tyvärr bli bra på det, lära sig att tolka branschregler och läsa många domar. Ju mer du kan, desto enklare blir det att fatta snabba beslut.”

Hur hanterar du motgångar?

”Med åren har jag blivit bättre på att analysera motgångarna och ta lärdom av dem, även om jag har en del kvar att jobba med där. Men precis som inom idrotten så är det vägen till framgång; att tänka över vilka faktorer som gjorde att du inte vann tävlingen och sedan försöka eliminera de delar som inte fungerade.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies