ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Årets Pontus Schultz-pristagare sluter cirkeln

Årets Pontus Schultz-pristagare är utsedda. Karin Bodin, Stefan Krook och Eva Karlsson prisas för sina cirkulära affärsmodeller och blir de sista att få utmärkelsen.

För femte och sista året i rad uppmärksammar Pontus Schultz stiftelse företagare och entreprenörer som verkar för hållbarhet och mångfald. Nu kommer stiftelsen att anta nya former. Som ett avslut och avstamp till det nya valde juryn därför i år ut tre pristagare istället för en. Vinnarna är Karin Bodin, vd för Polarbrödsgruppen, Stefan Krook, vd för Kivra och grundare för stiftelsen GoodCause och Eva Karlsson, vd för Houdini.

”Årets tema är ”vidga cirkeln”. Det här är företagare som under lång tid har arbetat med progressiva idéer kring cirkulär ekonomi”, säger Sara Öhrvall, ordförande för Pontus Schultz stiftelse.

För Eva Karlsson, vd för klädföretaget Houdini, handlar cirkulära affärsmodeller om att sänka tempot. Bolaget har sedan starten utgått från grundarnas egen kärlek till naturen och viljan att göra ett positivt avtryck i en industri ofta kritiserad för sin miljöpåverkan.

"Det finns en idé om att vi ska ställa om till en cirkulär ekonomi som fortfarande ska snurra lika snabbt som i dag. För oss handlar det tvärtom om att sakta ned, att hitta lösningar med längre hållbarhet, att erbjuda plagg för uthyrning och att allt vi producerar ska kunna återvinnas", säger hon.

Eva Karlsson får medhåll från sin medpristagare Karin Bodin, vd för Polarbrödgruppen. I fem generationer har den familjeägda brödproducenten tänkt innovativt från hantverk till industriproduktion. Idag är de självförsörjande på förnyelsebar energi genom det helägda elbolaget Polarkraft och har sänkt energiförbrukningen från 1 till 0,63 kWh per kilo bröd.

"Det viktigaste är resurseffektivitet – att minimera spill och svinn. Vi vet att vi inte kan fortsätta att förbruka våra resurser i den här takten. Då gäller det att komma på nya, innovativa lösningar", säger Karin Bodin.

Stefan Krook är pristagaren från tjänstesektorn, som vd för den digitala brevlådetjänsten Kivra. Bolaget räddar i dag 500 till 1.000 träd i månaden från att huggas ned, tack vare kunderna som nobbar vanlig papperspost.

"Jag tror på näringslivet som en positiv drivkraft i hållbarhetsarbetet. Kapitalismen kan ge kraft till nya bolag som inte ännu är lönsamma, men där det finns en tro på framtida avkastning", säger han.

Stefan Krook är även grundare och ordförande för stiftelsen GoodCause samt bolagen GodEl och GodFond, där vinsten skänks till välgörande ändamål. Hittills har stiftelsen genererat 60 miljoner kronor till välgörenhet.

"Det känns som mitt livskall att använda mitt entreprenörskap till positiv förändring. Att bli utvald av en jury bestående av personer som jag beundrar och inspireras av kommer att bli ännu en sporre att fortsätta mitt arbete", säger Stefan Krook om utmärkelsen.

Karin Bodin, Stefan Krook och Eva Karlsson sållar sig nu till en exklusiv skara företagsledare som vunnit priset tidigare år. Däribland märks Antonia Ax:son Johnson, ägare och tidigare ordförande för Axel Johnson och Karl Johan Persson, vd för H&M. Pontus Schultz stiftelses jury tog i år ett bredare grepp och satsade på mångfald även vid valet av pristagare.

”Vår målsättning är att lyfta fram förebilder. Årets pristagare visar att det är möjligt att jobba med hållbarhetsfrågorna inom alla olika typer av företagsformer och även om man är en mindre aktör på marknaden”, säger Sara Öhrvall.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer