ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Årets nybyggare korades på slottet

  • Foto: Martina Huber

För tjugonde året delades priset Årets nybyggare ut.

”Det här är inte bara ett jobb, det är en passion. Det är ett sätt att se på maktstrukturer, om vi lyckas diversifiera ägandet har vi kommit ett steg närmare demokratisering av samhället”, säger årets pionjär Susanne Najafi.

Under måndagen delade kung Carl XVI Gustaf ut priset Årets Nybyggare på Stockholms Slott. Priset arrangeras av Stiftelsen Internationella Företagare i Sverige, IFS, sedan 1999. IFS är en insamlingsstiftelse som stödjer entreprenörer med utländsk bakgrund med att starta, driva och utveckla företag i Sverige.

”Man kan ha en fantastisk idé, produkt eller tjänst men det är bara den som är beredd att ständigt förnya sig och utvecklas som vinner i längden”, sa kung Carl XVI Gustaf när han inledde prisutdelningen. 

Syftet med priset är att hylla och synliggöra företagare med utländsk bakgrund och priset delas ut i tre kategorier; årets nystart, årets pionjär och årets unga pionjär. I år delades även ett hederspris ut.

”Invandrarföretagande har långa anor här i landet, redan de gamla grekerna talade om detta. Det är naturligtvis spännande att konstatera att den här delen växer, att var femte svenskt företag är grundat av invandrare”, säger Björn Eriksson som är före detta landshövding i Östergötlands län och ordförande i den nationella nomineringskommittén för Årets Nybyggare. 

Årets pionjär 2019 är Susanne Najafi som grundat sju bolag, däribland riskkapitalbolaget Backing MInds.

Susanne Najafi berättar att Backing Minds är det enda riskkapitalbolaget i Europa som är startat av enbart kvinnor. 

”Jag har själv varit entreprenör och startat flera olika bolag. Jag tog in riskkapital 2010, och det året var jag den enda kvinnan med invandrarbakgrund som tog in riskkapital av större belopp”, säger hon. 

Hederspriset 2019 går till Sam Manaberi, grundare av Trine som matchar investerare med företag inom solenergi i tillväxtländer. 

Motiveringen lyder: ”Han har med sin modell lyckats revolutionera en ineffektiv marknad och möjliggjort för människor att få ett hälsosamt liv, samtidigt bidrar hans företag till att efterföljande generationer kan växa upp i grönare värld”. 

”Det är en stor ära att få ta emot det här hederspriset. Tillsammans med den här typen av stöd ska vi nog kunna få hållbarhet att bli en form av självklarhet”, säger Sam Manaberi. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer