Annons

Årets nybyggare korades på slottet

För tjugonde året delades priset Årets nybyggare ut.

”Det här är inte bara ett jobb, det är en passion. Det är ett sätt att se på maktstrukturer, om vi lyckas diversifiera ägandet har vi kommit ett steg närmare demokratisering av samhället”, säger årets pionjär Susanne Najafi.

Foto:Martina Huber

Under måndagen delade kung Carl XVI Gustaf ut priset Årets Nybyggare på Stockholms Slott. Priset arrangeras av Stiftelsen Internationella Företagare i Sverige, IFS, sedan 1999. IFS är en insamlingsstiftelse som stödjer entreprenörer med utländsk bakgrund med att starta, driva och utveckla företag i Sverige.

”Man kan ha en fantastisk idé, produkt eller tjänst men det är bara den som är beredd att ständigt förnya sig och utvecklas som vinner i längden”, sa kung Carl XVI Gustaf när han inledde prisutdelningen. 

Syftet med priset är att hylla och synliggöra företagare med utländsk bakgrund och priset delas ut i tre kategorier; årets nystart, årets pionjär och årets unga pionjär. I år delades även ett hederspris ut.

”Invandrarföretagande har långa anor här i landet, redan de gamla grekerna talade om detta. Det är naturligtvis spännande att konstatera att den här delen växer, att var femte svenskt företag är grundat av invandrare”, säger Björn Eriksson som är före detta landshövding i Östergötlands län och ordförande i den nationella nomineringskommittén för Årets Nybyggare. 

Årets pionjär 2019 är Susanne Najafi som grundat sju bolag, däribland riskkapitalbolaget Backing MInds.

Susanne Najafi berättar att Backing Minds är det enda riskkapitalbolaget i Europa som är startat av enbart kvinnor. 

”Jag har själv varit entreprenör och startat flera olika bolag. Jag tog in riskkapital 2010, och det året var jag den enda kvinnan med invandrarbakgrund som tog in riskkapital av större belopp”, säger hon. 

Hederspriset 2019 går till Sam Manaberi, grundare av Trine som matchar investerare med företag inom solenergi i tillväxtländer. 

Motiveringen lyder: ”Han har med sin modell lyckats revolutionera en ineffektiv marknad och möjliggjort för människor att få ett hälsosamt liv, samtidigt bidrar hans företag till att efterföljande generationer kan växa upp i grönare värld”. 

”Det är en stor ära att få ta emot det här hederspriset. Tillsammans med den här typen av stöd ska vi nog kunna få hållbarhet att bli en form av självklarhet”, säger Sam Manaberi. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NanexaAnnons

Nanexa växer – nytt projekt och egen produktportfölj

Nanexa skapar effektivare läkemedel för framtiden.
Nanexa skapar effektivare läkemedel för framtiden.

Att styra och förlänga frisättningen av läkemedel i kroppen är av stor vikt för att skapa effektiva läkemedel. Det kan underlätta mycket för patienten och frigör stora resurser inom vården. Det finns ett stort intresse från läkemedelsindustrin att utveckla långtidsverkande läkemedel för behandling av många sjukdomar.

Med sin patenterade teknologi PharmaShell® styr Nanexa frisättningen av läkemedel i kroppen genom att belägga extremt små läkemedelspartiklar med ett nanotunt skal som långsamt löser upp sig och frisätter läkemedel under en längre tid, från en vecka till sex månader. Nanexa utvecklar nu en egen produkt, NEX-18, baserad på PharmaShell® som förväntas förenkla behandlingen för patienter med MDS Leukemi. 

– Vi har startat ett eget produktprojekt inom cancerområdet, NEX-18, för att förbättra en befintlig produkt som används vid behandling av MDS Leukemi. NEX-18 gör att patienten kommer kunna ersätta månadsvis återkommande sju dagars injektioner med en injektion per månad. Det frigör mycket tid för både patient och vård samt möjliggör att negativa biverkningar minskar, säger David Westberg, vd på Nanexa.

Läs mer om bolaget.

Mångsidig teknologi – många fördelar

En stor fördel med PharmaShell-teknologin är att den inte är begränsad till att fungera med ett visst läkemedel utan den kan användas brett. Både små syntetiska molekyler samt biologiska såsom peptider och proteiner. Något som flera bolag inom läkemedelsindustrin har uppmärksammat under det senaste året.

– Det har varit ett väldigt spännande år för Nanexa. Vi har nu nio projekt med totalt sex olika läkemedelsbolag och veterinärmedicinska bolag som alla håller på att utvärderas. Vi har fått upp ett riktigt bra moment i bolaget, en rörelse framåt, det ska vi förvalta samtidigt som vi ser möjligheter att utöka vår portfölj med ytterligare intressanta egna produktprojekt, avslutar David Westberg. 

Fakta

Nanexa AB är ett nanoteknologiskt drug delivery-företag som fokuserar på utvecklingen av PharmaShell® som är ett nytt och banbrytande drug delivery-system som bedöms ha en stor potential inom ett flertal substanstyper och indikationsområden. Inom ramen för PharmaShell® utvecklar Nanexa egna projekt och har samarbetsavtal med flera läkemedelsbolag, däribland AstraZeneca.

Mer från Nanexa

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nanexa och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?