Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Årets Malmöföretag korades vid gala – här är alla vinnarna

Larsa Foods är Årets Malmöföretag 2019. Yoghurtbolaget korades som vinnare på måndagskvällen vid en gala på Malmö live, där flera lokala näringslivshjältar och andra profiler hyllades för sina insatser under fjolåret. Här är namnen på samtliga vinnare i olika kategorier.

Foto:Johan Nilsson/TT

Patrik Svensson – Ålevangeliet. Juryns motivering: ”Att metoden ”gräva djupt där man står” kan ge global sprängkraft är nu en gång för alla bevisat. Vinnaren har med sin lika universella som personliga berättelse om människans existens och den mytomspunna ålen, gjort en storartad debut på litteraturscenen. Och med detta visat att det skrivna ordet fortfarande är åtråvärt och en god affär inte minst på en internationell marknad. Ett författarskap som kommer inspirera Malmös många röster framgent”.

Ascelia Pharma.  Juryns motivering: ”Ett fantastiskt läkemedelsutvecklingsbolag med två kandidater i produktportföljen; Mangoral ett helt nytt kontrastmedel vid magnetröntgen av levern, på väg in i fas3 studier, samt Oncoral ett cellgift i tablettform för behandling av magcancer, nu klart för fas-2 studier. Bolaget blev först att lista sig på Nasdaq i Sverige 2019 då man lyckades attrahera ett kapital på drygt 200 milj kronor”.

Schööns Måleri.  Juryns motivering: ”Det Malmöbaserade familjeföretaget vågar utmana normen och arbetar med bred rekrytering inom all den mångfald som staden erbjuder. Vinnaren rekryterar målmedvetet bland teckenspråkstalande och nyanlända. De erbjuder möjligheter att lära sig yrkessvenska och arbetar aktivt med att främja jämställdhet i en mansdominerad bransch”.

Restaurang SPILL. Juryns motivering: ”Ett engagemang och en ihållande önskan om att förändra ger resultat. Med ännu mer återvunnen mat på tallriken och fler anställda inspirerar och utbildar vinnaren malmöborna i en för staden ikonisk lokal. Stjärnkockarnas glans fortsätter att spridas över det som annars skulle svunnit och resultatet blir en kulinarisk dröm när de bidrar till att möta en av vår tids stora klimatutmaningar”.

Larsa Foods. Juryns motivering: ”Årets Malmöföretag har gjort en imponerande tillväxtresa. Det är en sann inspiratör som visat att envishet och hårt arbete ger resultat även om alla inte är övertygade om affärsidén från början. Företaget är en utmanare i sin bransch. De började som en lokal aktör, men har med sitt globala perspektiv vidgat såväl våra vyer som sin marknad. Företagets produkter finns nu i allt fler kylskåp trots att produkterna inte alltid är helt lätta att få tag i. I Stockholm kallas deras produkter ofta för Malmö-yoghurt, men vi i Malmö vet att falafelns bästa vän heter Ayran och att årets Malmöföretag heter Larsa Foods”.

Per Svensson – Croisette Real Estate Partner. Juryns motivering: ”Branschen som pristagaren verkar i beskrivs som konservativ och har därmed stor förändringspotential. Att framgångsrikt bana sin egen väg när det finns gamla uppkörda hjulspår är imponerande. Vinnare av Sydsvenskans och Malmö stads pris till årets näringslivsrookie är en person med stark känsla för affärer, drivkraft och energi. Om vi får spå har förändringsresan bara påbörjats”.

Caroline Seger och Markus Rosenberg. Juryns motivering: ”Två personer som genom sitt sätt att föra sig på det gröna fältet har gett uttryck för något som andas en särskild Malmöattityd. Hon skördade stora framgångar det gångna året. Inte bara ledde hon kampen för att hämta hem SM-guldet till Malmö. Hon var också anförare och pådrivare i det landslag som stora delar av svenska folket bar fram till en bronsmedalj under sommarens världsmästerskap. Han har genom sina mål och sitt sätt att leda laget gjort Malmö omtalat i Europa. Hans återkomst till staden blev starten på den mest framgångsrika perioden på många år i föreningens historia. Med oförtrutet arbete, omfattande engagemang har dessa båda vinnarskallar med sina framgångar skapat en stjärnglans som fortsätter lysa upp vår stad”.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?