1515
Annons

"Årets majblomma reflekterar tiden"

Sju frågor till Tove Lindahl Greve, Majblommans nya generalsekreterare, som på onsdagen var med och avtäckte årets Majblomma på Katarina södra skola i Stockholm.

Tove Lindahl Greve, Majblommans nya generalsekreterare, med årets blomma.
Tove Lindahl Greve, Majblommans nya generalsekreterare, med årets blomma.Bild:Lisa Barryd

Vad symboliserar Majblomman för dig?
"Jag tycker att den symboliserar något väldigt djupt. Tittar man på samhällets förutsättningar att klara sig över tid så är frågan om hur barnen har det helt avgörande."

Vad tar du med dig från din tid som verksamhetschef på Ung Cancer?
"Den inblick jag fick på Ung Cancer i ungdomars värld gjorde mig varse om hur ekonomiska skillnader är utslagsgivande för hur man påverkas av sjukdom och hur lite som krävs för att ställa allt på ända om man lever på marginalen."

Vad tar du med dig från din företrädare Lena Holms 20 år i Majblomman?
"Jag tar med mig tänket kring att de frågor som vi bedriver ska vara förankrade i verkligheten. Se vad barnen behöver på riktigt. De frågor som är naturliga att driva vidare och kanske höja upp ännu högre på agendan är till exempel alla barns rätt till en avgiftsfri skola och en meningsfull fritid."

Hur mycket pengar får Majblomman in varje år ungefär?
"Förra året drog vi in 64 miljoner genom enbart insamlingen. Pengarna gör att barn kan vara med i gemenskapen i skolan och på fritiden. Allra flest bidrag delar vi ut till kläder och fritidsaktiviteter."

Tror du folk har koll på vilken stor organisation Majblomman egentligen är?
"Nej, det är jag rätt säker på att folk inte har. Vi verkar ju i dag väldigt mycket i det tysta. Tusentals volontärer är ryggraden för verksamheten. Det är ett maskineri som tickar året runt, men som bara syns två veckor om året inför första maj."

Hur uppmuntrar ni barn till att sälja blommor?
"Vi försöker jobba så mycket som möjligt utifrån barnens perspektiv. Som exempel har vi en app där barnen kan spela spel och vara med och bestämma hur nästa års blomma ska se ut, vi har en premiärshow varje år med artister och aktiviteter som barn bjuds in till men framför allt är vi ute på skolor och informerar. Barnen får även tio procent av det de säljer för, vilket för vissa innebär det enda sättet att få egna fickpengar. Sedan är drottningen vår högsta beskyddare - det tycker många barn är roligt."

Vad tycker du är speciellt med årets blomma?
"Jag tycker att den är snygg. Den reflekterar tiden och är en ganska stor kontrast från förra årets prickiga. Den är stram, men har ett tydligt statement."

Fitch sänker brittisk prognos efter mini-budgeten

Kreditvärderingsföretaget Fitch sänker sin prognos för Storbritannien från ”stabil” till ”negativ”, vilket kan innebära ett hot om sänkt kreditbetyg.

Foto:Aaron Chown

Egentligen skulle bolaget komma med en uppdatering av synen på landets utveckling först i december, men Fitch anser att utvecklingen kräver en avvikelse.

Orsaken är premiärminister Liz Truss regerings budgetplaner som enligt Fitch kan öka statsskulden till 109 procent av BNP till 2024, jämfört med årets 101 procent.

Att satsningarna presenterades utan kompensationsåtgärder eller någon oberoende utvärdering har skadat marknadernas förtroende för politikens ramverk, enligt kreditvärderingsbolaget.

Och även om regeringen backade om att sänka marginalskatten för höginkomsttagare i måndags kan ”regeringens försvagade politiska kapital ytterligare undergräva trovärdigheten och stödet för regeringens finanspolitiska strategi”.

Landet får behålla betyget AA- av Fitch. Skulle betyget komma att sänkas kan det leda till ett minskat intresse för statsobligationer därmed högre räntekostnader för Storbritannien.

Även ratingbolaget Moody's har varnat brittiska regeringen för omfattande skatteomläggningar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera