"Årets majblomma reflekterar tiden"

Sju frågor till Tove Lindahl Greve, Majblommans nya generalsekreterare, som på onsdagen var med och avtäckte årets Majblomma på Katarina södra skola i Stockholm.

Tove Lindahl Greve, Majblommans nya generalsekreterare, med årets blomma.
Tove Lindahl Greve, Majblommans nya generalsekreterare, med årets blomma.Bild:Lisa Barryd

Vad symboliserar Majblomman för dig?
"Jag tycker att den symboliserar något väldigt djupt. Tittar man på samhällets förutsättningar att klara sig över tid så är frågan om hur barnen har det helt avgörande."

Vad tar du med dig från din tid som verksamhetschef på Ung Cancer?
"Den inblick jag fick på Ung Cancer i ungdomars värld gjorde mig varse om hur ekonomiska skillnader är utslagsgivande för hur man påverkas av sjukdom och hur lite som krävs för att ställa allt på ända om man lever på marginalen."

Vad tar du med dig från din företrädare Lena Holms 20 år i Majblomman?
"Jag tar med mig tänket kring att de frågor som vi bedriver ska vara förankrade i verkligheten. Se vad barnen behöver på riktigt. De frågor som är naturliga att driva vidare och kanske höja upp ännu högre på agendan är till exempel alla barns rätt till en avgiftsfri skola och en meningsfull fritid."

Hur mycket pengar får Majblomman in varje år ungefär?
"Förra året drog vi in 64 miljoner genom enbart insamlingen. Pengarna gör att barn kan vara med i gemenskapen i skolan och på fritiden. Allra flest bidrag delar vi ut till kläder och fritidsaktiviteter."

Tror du folk har koll på vilken stor organisation Majblomman egentligen är?
"Nej, det är jag rätt säker på att folk inte har. Vi verkar ju i dag väldigt mycket i det tysta. Tusentals volontärer är ryggraden för verksamheten. Det är ett maskineri som tickar året runt, men som bara syns två veckor om året inför första maj."

Hur uppmuntrar ni barn till att sälja blommor?
"Vi försöker jobba så mycket som möjligt utifrån barnens perspektiv. Som exempel har vi en app där barnen kan spela spel och vara med och bestämma hur nästa års blomma ska se ut, vi har en premiärshow varje år med artister och aktiviteter som barn bjuds in till men framför allt är vi ute på skolor och informerar. Barnen får även tio procent av det de säljer för, vilket för vissa innebär det enda sättet att få egna fickpengar. Sedan är drottningen vår högsta beskyddare - det tycker många barn är roligt."

Vad tycker du är speciellt med årets blomma?
"Jag tycker att den är snygg. Den reflekterar tiden och är en ganska stor kontrast från förra årets prickiga. Den är stram, men har ett tydligt statement."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?