Annons

Årets kvinnliga snabbväxare drömmer om ny kärnkraft

VARBERG. Årets Kvinnliga Gasell 2022 är teknikkonsultföretaget IC Energy med vd och grundare Ann-Charlotte Hedström.

Ann-Charlotte Hedström, vd och grundare för IC Energy.
Ann-Charlotte Hedström, vd och grundare för IC Energy.Foto:Jack Mikrut

Avveckling av kärnkraft och god byggkonjunktur har fått fart på tillväxten för teknikkonsulten IC Energy som maskiningenjören Ann-Charlotte Hedström grundade för fem år sedan efter en lång karriär inom kärnkraftsindustrin. Redan från start visste hon exakt vilken typ av företag hon ville bygga.

”Medarbetarfokus är viktigast för mig, för om vi kan attrahera och behålla de bästa medarbetare kommer också uppdragsgivare vilja arbeta med oss. Spetskompetens inom kärnkraft och bygg gör att vi sticker ut bland andra teknikkonsulter.”

I motiveringen till utmärkelsen framhåller juryn Ann-Charlotte Hedströms unika spetskompetens inom kärnkraft som är högaktuell i spåren av energikrisen och elektrifieringen. Hon är också en förebild som lyckats skapa ett snabbväxande bolag i en mansdominerad bransch.

Vad betyder det för dig att få utmärkelsen Årets Kvinnliga Gasell 2022?
”Det gör mig både glad och stolt. Och förhoppningsvis kan det inspirera fler kvinnor att våga starta bolag i en tekniktung bransch precis som jag för vi behöver mer kvinnlig representation.”

Vad är det bästa med att vara företagare?
”Man får bestämma själv vad som är viktigt. Jag har mitt mantra om kvalitet. Det gäller allt ifrån hur vi levererar till våra kunder till hur vi bemöter medarbetare och kunder till hur våra lokaler ser ut. Som företagare kan jag själv sätta nivån för den kvalitet jag vill uppnå.”

I spåren av energikrisen med en nytillträdd regering som planerar att bygga ny kärnkraft laddar IC Energy, som också är årets länsvinnare i Halland, för fortsatt tillväxt.

Vad betyder regeringens planer på ny kärnkraft för dig och ditt företag?
”Det viktigaste för oss är att regeringen anser att kärnkraft är en fortsatt en viktig del av den planerbara energiförsörjningsnäringen. Med spetskompetens inom sektorn är den därför en viktig komponent i våra planer på att delta i utbyggnaden av hållbara energisystem där både bygg och andra energislag ingår.”

Vilket är ditt råd till andra företagare som vill växa?
”Vare sig man är kvinna eller man är mitt råd det samma: man måste vara beredd på att det kostar att växa. Det finns ingen 'quickfix' utan man måste återinvestera pengar man tjänar i bolaget för att få tillväxt. Och det är viktigt att var nära sina kunder. Att leverera kvalitativt utfört arbete gör att du behåller de affärer du har och skapar dessutom nya affärer.”

Den stora överraskningen i årets Gasellundersökning är att 12,2 procent av Gasellföretagen drivs av kvinnor. Det är den högsta andelen sedan Dagens industri började mäta denna variabel 2007. Andelen var då 6,4 procent.

Har du något råd till andra kvinnliga entreprenörer?
”Själv försöker jag alltid tänka på att hitta människor till ”mitt team” som kompletterar mig. Gå med i nätverk, gärna där fler kvinnor deltar. Själv har jag en mentor med erfarenhet inom företagsbyggande som jag kan bolla mina idéer och tankar med.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera