1515

Årets kvinnliga Gasell: ”Jag vill vara min dotters förebild”

Kvinnor har svårare att se sig själva som ledare, och det krävs fler förebilder och större nätverk – det pratade de senaste årens kvinnliga ledare om under torsdagens Gasell-mingelar.

Petra Ringström, medgrundare av Steamery och Årets Kvinnliga Gasell 2020.
Petra Ringström, medgrundare av Steamery och Årets Kvinnliga Gasell 2020.Foto:Jesper Frisk

Under 2020 utnämndes 86 stycken Kvinnliga Gaseller, som tillsammans har 1.200 anställda och omsätter över 1,3 miljarder kronor. Men det är ändå bara 9,2 procent av alla Gasellföretag 2020. 

Varför är siffran fortfarande så låg, och hur kan kvinnligt ägande öka? De frågorna var högaktuella under torsdagens Gasell-mingelar. 

”Min mamma var entreprenör, och min mormor. De var mina förebilder. Jag vill vara min dotters förebild”, sa Petra Ringström, medgrundare av Steamery och Årets Kvinnliga Gasell 2020.

Hon upplever, som många andra kvinnliga ledare, att pandemins krav på distansjobb och flexibilitet har gjort det enklare att kombinera företagande med föräldraskap.

Förutom 2020 års vinnare, Petra Ringström, medverkade även Renée Voltaire (vinnare 2017, grundare och vd Renée Voltaire), Maria Mattsson Mähl (vinnare 2018, grundare AlphaCE) och Lena Jonsson (vinnare 2019, vd Wermkon). 

Di Weekends Maria Lindholm tillsammans med gästerna Renée Voltaire, Maria Mattsson Mähl, Lena Jonsson och Petra Ringström.
Di Weekends Maria Lindholm tillsammans med gästerna Renée Voltaire, Maria Mattsson Mähl, Lena Jonsson och Petra Ringström.Foto:Jesper Frisk

Maria Mattsson Mähl poängterade vikten av förebilder inom branschen. Både genom att visa att företagande är för kvinnor, men också genom att uppmuntra unga tjejer att vara modiga.

”Entreprenörskap handlar väldigt mycket om att kriga, så vi måste lära våra tjejer att vara modiga.”

Formatet ‘mingelar’ är en blandning av ett webinar och mingel, och fyra mottagare av priset Årets Kvinnliga Gasell deltog som talare. Under ledning av Di Weekends Maria Lindholm diskuterades bland annat riskkapital, förebilder och bemötandet av kvinnliga ledare.

Petra Ringström menade att det inte var förrän hon fick utmärkelsen Årets Kvinnliga Gasell 2020 som hon identifierat sig entreprenör. 

”Jag har precis nu börjat kalla mig för ledare och entreprenör, efter att jag fick priset. Även fast jag har varit det hela min karriär.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?