1515
Annons

Årets julklapp inte kompis med e-handeln

Enligt jämförelsesajten Prisjakt.nu blev Årets julklapp inte VR-glasögon. Talande siffror från företagets egen data under julen visar att hörlurar hade hela 700 procent fler klick än VR-glasögon under julen i e-handeln.

VR-glasögon utsågs till Årets julklapp.
VR-glasögon utsågs till Årets julklapp.Bild:TT/Montage

”Det har kommit mycket ny teknik på hörlurssidan på senare år – brusreducerande, trådlösa, vattenavstötande. Det är ganska mycket ny teknik som gjort att intresset för hörlurar är högt. Det finns många varianter och prisspannet stort, vilket gör att det är en produkt som tilltalar alla”, säger Carl Vult von Steyern, Prisjakts Sverigechef. 

Sajtens egna data visar att hörlurar hade 280.000 klick mot 35.000 klick för VR-glasögonen under e-julhandeln. Men att kalla detta en flopp för VR-glasögonen är Prisjakt försiktiga med.

”VR har vuxit sedan förra året, det vi inte har sett alls är tillväxt under julhandeln. Tillväxten kom tidigare. Mycket beror på att till exempel Playstation VR inte funnits i lager sedan produkten kom, om det är en felkalkylering från tillverkarens sida är svårt att säga, men man har inte kunnat tillgodose efterfrågan”, säger Carl Vult von Steyern som ändå tillägger att VR-glasögon är en mycket smalare produkt än hörlurar.

HUI Research, företaget som utser Årets julklapp varje år, poängterar att utmärkelsen inte handlar om den produkt som säljer mest. Skulle det vara så skulle utmärkelsen alltid gå till slipsar och strumpor, enligt vd Lena Larsson.

”Vi utser något som visar på ett förändrat konsumentbeteende – något som redan sålt mycket under året och kommer att sälja mycket under julhandeln. Något som är extra hett och på tapeten, helt enkelt. Årets julklapp är en sorts omvärldsbevakning, en studie av trender” säger hon.

Men att Årets julklapp kommer att gå bra i e-handeln betvivlar varken HUI eller Prisjakt. Även om det verkar som om handlarna inte var beredda på att VR-glasögonen skulle kamma hem titeln i år, de är slutsålda hos många handlare.

”Kopplat till e-handel, är det så att en elektronikprodukt säljer väl över nätet. I och med att Årets julklapp är en elektronikpryl kan jag tänka mig att den säljer bra på nätet, generellt” säger Lena Larsson.

”Vad det gäller elektronikprodukter är det ingen skillnad online- och offlinehandel. Elektronik är lätt att köpa online, en Iphone 7 är en Iphone 7 online precis som offline – du vet vad du får. Elektronik har varit online allra längst och är lite av e-handelns draglok” säger Carl Vult von Steyern.

VR-glasögonen kommer först på en 25:e plats över mest sökta produkter under julen på Prisjakt, där hörlurar som sagt leder ligan. Inte heller under mellandagsrean verkar det som om VR-glasögonen blir mer vän med e-handeln. Det som säljs mest just nu är Iphone 7 32 GB, Samsung tv UE 55 tum, Playstation 4 Slim och Samsung Galaxy S7, enligt Prisjakts bevakning.

”VR-glasögon är en superintressant produkt, som säkert kommer bli var mans egendom i framtiden. Det är dock svårt att sia om hur länge det kommer hålla i. Det kommer att bli en stor tillväxt i takt med priserna går ned och tekniken blir bättre” säger Carl Vult von Steyern.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?