1515

Årets Gasellturné är igång – första vinnarna korade

LINKÖPING. Äntligen Gasellpremiär! Efter en lång väntan på att få ses och fira igen bjöds det till galafest i Linköping på onsdagskvällen.

Hedersgäster var länsvinnarna i Östergötland, Södermanland och på Gotland.

Peter Fellman och Anna Ekelund från Dagens Industri med regionsvinnarna Eketorp Omsorg, representerade av Helena Broberg, Svensk Elkraftsentreprenad, representerade av Anders Svensson och Gute Kyltjänst, representerade av Eric Ringqvist.
Peter Fellman och Anna Ekelund från Dagens Industri med regionsvinnarna Eketorp Omsorg, representerade av Helena Broberg, Svensk Elkraftsentreprenad, representerade av Anders Svensson och Gute Kyltjänst, representerade av Eric Ringqvist.Foto:Pax Engström Nyström

Årets gasellföretag har inte bara växt mest i sina respektive län, de har också gjort det under en pandemi.

”Grattis till alla er som har lyckats med den stora bedriften”, inleder Dagens industris chefredaktör Peter Fellman från scenen i Linköping Konsert & Kongress.

Kring galans middagsbord har runt 100 Gasellföretagare samlats, och i år har Östergötland 30 Gasellföretag, Södermanland 10 och Gotland endast ett. Betydligt färre än förra året, men:

”Totalt har ni skapat 480 nya arbetstillfällen!” säger Peter Fellman.

Allra bäst lyckades kvällens vinnare, som hyllas stort under kvällen.

Gotlands vinnare är Gute Kyltjänst, och Gasellpriset mottas av Eric Ringqvist, vd och delägare.

”En viktig orsak till att vi har växt är att vi har jobbat hårt på att få en stark grupp, en familjekänsla i bolaget. Vi tar hand om varandra och hjälps åt”, säger han.

Eric Ringqvist från Gute Kyltjänst som är länsvinnare på Gotland
Eric Ringqvist från Gute Kyltjänst som är länsvinnare på GotlandFoto:Pax Engström Nyström

Södermanlands pris tas emot av Göran Larsson och Helena Broberg, som driver Eketorp Omsorg, vars verksamhet är LSS-boenden på landet utanför Nyköping.

Norrköpingsföretaget Svensk Elkraftsentreprenad står som Gasellsegrare i Östergötland. Lars-Olof Holm, vd och delägare, gläds åt Gasellstatyetten.

”Entreprenörskap är att vara lyhörd för förändringar. Vi har lärt oss mycket under de här åren och är stolta över priset”, säger han.

Anders Svensson, Lars-Olof Holm och Martin Blomquist från Svensk Elkraftsentreprenad som är länsvinnare i Östergötland
Anders Svensson, Lars-Olof Holm och Martin Blomquist från Svensk Elkraftsentreprenad som är länsvinnare i ÖstergötlandFoto:Pax Engström Nyström
Helena Broberg och Göran Larsson från Eketorp Omsorg som är länsvinnare i Sörmland.
Helena Broberg och Göran Larsson från Eketorp Omsorg som är länsvinnare i Sörmland.Foto:Pax Engström Nyström

Förutom vinnarfirandet bjuds Gasellpubliken på intervjuer med spännande gäster från scen.

En av dem var Shervin Razami, serieentreprenör, känd från tv som en av drakarna i programmet Draknästet – och dessutom sexfaldig Gasellvinnare. Han intervjuas av Anna Ekelund, nyhetschef på Dagens industri.

”Första gången vi fick Gasellpriset 2013 var jag så lycklig. Vi hade kommit ut ur finanskrisen och lyckats jobba oss vidare.”

I dag omsätter hans bolag drygt 320 miljoner.

Vad är receptet?
”Jag har inget recept. Men jag är duktig på sälj och på att bygga organisation. Min drivkraft är att vinna.”

Shervin Razami utsågs till årets mångfaldhetschef av tidningen Chef förra året, och berättar från Gasellscenen att inkluderande är det viktigaste för honom, och att den värderingen måste delas om man ska jobba i hans bolag.

”Om man exkluderar någon på grund av till exempel kön, sexuell läggning eller ursprung så får man inte vara kvar.”

Shervin Razami
Shervin RazamiFoto:Pax Engström Nyström

Kvällens nästa gäst, Anne Kihlgren, berättar om resan med sitt bolag Dynamic Code som har gått från 20 miljoner kronor till nästan 300 miljoner kronor på ett par år.

Hon är biokemist i botten och har jobbat på Statens kriminaltekniska laboratorium (numera Nationellt forensiskt centrum) med kriminaltekniska analyser i brottsutredningar.

”Min drivkraft när jag startade eget var dna-teknikens möjligheter.”

Anne Kihlgren
Anne KihlgrenFoto:Pax Engström Nyström

Dynamic Code tillhandahåller olika typer av smarta diagnos- och hälsotest som man kan göra själv hemma och när coronapandemin slog till startade en extremt snabb utvecklings- och tillväxtresa för bolaget som snabbt utvecklade ett eget covid-19-test med hemtest.

”Vi har även utvecklat ett antikroppstest”, säger Anne Kihlgren, som avslutar med att skicka med ett råd till Gasellföretagarna i publiken.

”Att prioritera och därmed fokusera. Komplicera inte saker och ting!”

Stefan Sjöstrand som tog över som vd för Skistar i mars 2020 är också gäst på scenen, och han lyfter fram rekryteringsprocessen som A och O för att lyckas – att värderingarna finns med och tydliggörs från början.

”Nu ser vi fram emot vintersäsongen och att få köra för fullt igen!”, säger han.

Stefan Sjöstrand
Stefan SjöstrandFoto:Pax Engström Nyström

 


Innehåll från No IsolationAnnons

Komp bryter barriären mellan digitala och analoga generationer

Företaget No Isolation har utvecklat enknappsdatorn Komp, som ska bryta barriären mellan analoga mor- och farföräldrar och deras digitala barn och barnbarn.

Det senaste året har de flesta av oss blivit experter på att umgås digitalt. Nej, Zoom-fester och knäppa ansiktsfilter är inte lika spännande nu som de var i början, men bilder, meddelanden och videosamtal hjälper oss onekligen att hålla kontakten med de vi bryr oss om. Komp är utvecklad för den stora delen av befolkningen som inte fick vara med på den digitala revolutionen, och som i brist på tekniska färdigheter riskerar att hamna utanför gemenskapen.

Från en app på mobilen kan anhöriga skicka bilder, meddelanden och ringa videosamtal till användarens Komp. Kompen har bara en knapp som används för att skruva på och av datorn och den kan anslutas till både WiFi och 4G.

– Vi som är uppväxta med digital teknik inser nog inte alltid hur otroligt svårt det kan vara för andra att ta sig in i den digitala bubblan. Därför har vi gjort Komp så enkel att till och med de mest analoga släktingarna klarar av att hänga med i familjens digitala vardag, säger Karen Dolva, VD på No Isolation.

Välfärdsteknik som ökar livskvalitén 

Komp används idag i tusentals privata hem och i en mängd olika vård- och omsorgsverksamheter. Komp kan skräddarsys med tilläggstjänster och ger både familj och vårdpersonal en digital kanal till tekniskt ovana personer som annars är svåra att nå.  

Med hjälp av en enkel webportal kan vårdpersonal förmedla viktig information, skicka påminnelser och göra digitala besök via Kompen.

– Komp är en flexibel lösning som gör det enkelt för vårdpersonal att öka patientens eller den boendes trivsel och självständighet. Den ska inte ersätta fysiska besök, utan öka kvaliteten på dem. Vårt mål med Komp i vården är att bidra till ökad livskvalité och effektiv, kvalitetssäkrad vård, förklarar Karen Dolva. 

Stort intresse på andra sidan gränsen

Komp utvecklades i samarbete med norska cancerföreningen och används idag i mer än 50 norska kommuner. Oslo är en av kommunerna som satsar stort på Komp och genomför nu ett projekt med 340 Komp-enheter på stadens kommunala vårdhem.

– De boende och deras anhöriga har stor glädje av Komp. Verktyget skapar trygghet och lugn för de boende och inspirerar till fina samtal med anhöriga och oss anställda. Det är ett fantastiskt verktyg, berättar en i personalen på Bjølsenhemmet i Oslo.

Läs mer om Komp för hälso- och sjukvården

Mer om No Isolation:
No Isolation är ett norskt startup, grundat i oktober 2015. Företaget har som mål att minska ofrivillig ensamhet och social isolation genom varm teknologi och kunskap. Ensamhet och social isolation är globala problem som kan drabba vem som helst, och företaget växer snabbt för att möta efterfrågan. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med No Isolation och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?