Passande nog omges maskinteknikbolaget Väderstad främst av grönytor och åkermark. I snart 60 år har deras maskiner täckts av brunaktigt damm från uppbökad jord och hjälpt bönder att få ner deras grödor i marken.
Företaget startades 1962 av syskonen Starks föräldrar när de upplevde det svårt att hitta bra redskap för att bearbeta jorden på sin gård.
”Företaget föddes ur ekonomiska svårigheter”, säger Crister Stark.
De första åren som småföretagare präglades av hårt arbete, men samtliga familjemedlemmar har, genom att axla flera olika arbetsroller, lärt sig mycket av verksamhetens resa från litet till stort miljardbolag.
”Då gick det inte att 'googla' utan man fick ringa runt för att lära sig olika delar”, säger Christina Stark.
Tack vare en stark innovationskraft och vilja att förenkla böndernas vardag har bolaget växt kraftigt. De började tidigt med export till bland annat gamla Sovjetunionen och Östeuropa och om företagets framgångssaga främst handlat om mod eller det nära samarbete med lantbrukarna är svårt att avgöra. Mest troligt rör det sig om en kombination av båda.
”Utan vårt täta samarbete med bönderna så hade vi aldrig blivit något. Samtidigt vet inte alltid kunderna att de behöver något innan det finns en ny produkt, därför har det varit viktigt att kunna tolka och förstå behov”, säger Crister Stark.
För att behålla närheten genom hela exportkedjan har Väderstad lagt stora resurser på att skapa marknadsbolag runt om i världen. I dagsläget har de 16 stycken utspridda på jordklotet och ju större verksamheten blir desto hårdare kämpar ägarna för att behålla den familjära känslan i företaget.
Under räkenskapsåret 2020 – 1 oktober 2019 till 30 september 2020, ökade bolagskoncernen sin omsättning till 3,4 miljarder kronor, från 3,3 miljarder konor året innan. Företaget påverkades av stigande kostnader till följd av pandemin men lyckades ändå nå ett resultat på 147 Mkr, vilket är en ökning med 35 Mkr jämfört med året innan.
Jordbruksmaskiner från Väderstad kostar i dag från 100.000 kronor till cirka två miljoner kronor.
Nu tilldelas familjen Stark Albert Bonniers pris för Årets företagare, för bland annat sin hållbara, innovativa, långvarigt modiga och familjära verksamhet.
”Det känns väldigt roligt. Jag tror att många gläds med oss”, säger Crister Stark.
Familjen beskriver också priset som ett erkännande för samtliga medarbetare i Väderstad.
Det märks att syskonen är sammansvetsade och flera gånger är deras svar rysligt lika varandras. Det har aldrig funnits några tvivel på att fortsätta som familjeföretag, enligt Crister och Christina, och bolaget har alltid drivits framåt av deras naturliga intresse för verksamheten de vuxit upp med.
”Jag har aldrig ångrat mitt val. Att jobba med export och människor från andra länder, och att se hur maskiner, som är byggda för leriga Östergötland, fungerar utmärkt i till exempel Saharas öken har varit starkt drivande”, säger Christina Stark.
För många låter det nog som en omöjlighet att arbeta tätt inpå den närmsta släkten, men enligt Stark-ätten har de alltid lyckats enas om beslut, varit duktiga lyssnare och respektfulla mot varandra och deras olikheter.
När de minns tillbaka nämns åren runt 1990. Under den perioden förlorade bolaget pengar för första gången och de tvingades säga upp personal.
”Att säga upp folk som man arbetat med länge, och uppskattar, är tufft. Det är svårt att hålla facklan högt under en sådan period och jag kommer ihåg att jag fick säga upp en kille som min dotter brukade leka hos”, säger Crister Stark.
Krisen var en reaktion på en nyvald socialdemokratisk regering som ville förändra jordbruket dramatiskt vilket gjorde att flera lantbrukare ångrade sina beställningar.
Men det kom också något gott ur den svåra tiden och för att hålla igång verksamheten arbetade de dygnet runt med en ny såmaskin – Rapid.
Just den maskinen är en av Christina Starks favoritprodukter.
”Jag var väldigt engagerad i den och den förändrade livet för många bönder.”
I dag äger syskonen bolaget tillsammans med sina barn vilket gör att även den tredje generationen nu är involverad i verksamheten. Den mest framträdande av dem är Christina Starks 36-åriga son Henrik Gilstring, som i början av 2022 tar över vd-posten från den nuvarande externa vd:n Mats Båverud.
”Jag är oerhört stolt över att han har förmågan och kunskapen att göra det”, säger Christina Stark.
Den nya vd:n har länge varit intresserad av affärsutveckling, studerat ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm och arbetat som konsult.
”Istället för att söka jobb någon annanstans var det kul att ansluta till familjeföretaget. För mig är det naturligt att arbeta med familjen. Båda mina föräldrar jobbar här och min mamma har jobbat med sina föräldrar och syskon nästan hela sitt liv.”
Men det var också det trevliga arbetsgänget och de expansiva, innovativa och internationella möjligheterna som lockade. Den kombinationen gör att han tar över vd-rollen med ödmjukhet, respekt och stor passion.
”Det känns häftigt att ta över och ärorikt att göra det i samband med en sådan här utmärkelse. De tidigare vinnarna är välkända namn, så det känns stort.”
Enligt Henrik Gilstring kommer Väderstad fortsätta på samma nyskapande och kundnära bana som tidigare, även framöver. I och med branschens förändring mot mer långsiktiga och hållbara lantbruk kommer de också att arbeta ännu hårdare för att hitta gröna lösningar. De arbetar bland annat med att över tid försöka öka kolbindningen i jorden från koldioxid i atmosfären.
Även en fortsatt internationell tillväxt står högt upp på listan. På kort sikt kommer de, tack vare det senaste förvärvet av maskintillverkaren AAJV – även kallat för Wil-Rich, att fortsätta expandera på den amerikanska marknaden. Bolaget har sitt nav i North Dakota men de har också återförsäljare över hela USA.
Crister Stark tror att bolagets största utmaning framöver är samma som alltid – att orka kämpa för att helhetsmässigt vara det attraktivaste alternativet för kunderna.
”Man måste vara det naturliga valet.”