1515
Annons

Årets företagare 2020: ”Jag tror att många gläds med oss”

Årets företagare 2020 är familjen Stark från bolaget, och orten, Väderstad. Företaget har länge drivits och ägts av syskonen Crister, Christina, Andreas och Bo som präglat jordbruksmarknaden med sina högteknologiska och innovativa jordbruksmaskiner. 

Familjeandan håller i sig och i årsskiftet axlar sonen Henrik Gilstring rollen som vd. 

Årets företagare 2020, Väderstad AB. På bild från vänster: Andreas Stark, Henrik Gilstring, Christina Stark, Crister Stark och Bo Stark framför en Carrier XL.
Årets företagare 2020, Väderstad AB. På bild från vänster: Andreas Stark, Henrik Gilstring, Christina Stark, Crister Stark och Bo Stark framför en Carrier XL.Foto:Jesper Frisk

Passande nog omges maskinteknikbolaget Väderstad främst av grönytor och åkermark. I snart 60 år har deras maskiner täckts av brunaktigt damm från uppbökad jord och hjälpt bönder att få ner deras grödor i marken.

Företaget startades 1962 av syskonen Starks föräldrar när de upplevde det svårt att hitta bra redskap för att bearbeta jorden på sin gård. 

”Företaget föddes ur ekonomiska svårigheter”, säger Crister Stark. 

De första åren som småföretagare präglades av hårt arbete, men samtliga familjemedlemmar har, genom att axla flera olika arbetsroller, lärt sig mycket av verksamhetens resa från litet till stort miljardbolag. 

”Då gick det inte att 'googla' utan man fick ringa runt för att lära sig olika delar”, säger Christina Stark. 

Tack vare en stark innovationskraft och vilja att förenkla böndernas vardag har bolaget växt kraftigt. De började tidigt med export till bland annat gamla Sovjetunionen och Östeuropa och om företagets framgångssaga främst handlat om mod eller det nära samarbete med lantbrukarna är svårt att avgöra. Mest troligt rör det sig om en kombination av båda. 

”Utan vårt täta samarbete med bönderna så hade vi aldrig blivit något. Samtidigt vet inte alltid kunderna att de behöver något innan det finns en ny produkt, därför har det varit viktigt att kunna tolka och förstå behov”, säger Crister Stark. 

För att behålla närheten genom hela exportkedjan har Väderstad lagt stora resurser på att skapa marknadsbolag runt om i världen. I dagsläget har de 16 stycken utspridda på jordklotet och ju större verksamheten blir desto hårdare kämpar ägarna för att behålla den familjära känslan i företaget. 

Under räkenskapsåret 2020 – 1 oktober 2019 till 30 september 2020, ökade bolagskoncernen sin omsättning till 3,4 miljarder kronor, från 3,3 miljarder konor året innan. Företaget påverkades av stigande kostnader till följd av pandemin men lyckades ändå nå ett resultat på 147 Mkr, vilket är en ökning med 35 Mkr jämfört med året innan.

Jordbruksmaskiner från Väderstad kostar i dag från 100.000 kronor till cirka två miljoner kronor. 

Nu tilldelas familjen Stark Albert Bonniers pris för Årets företagare, för bland annat sin hållbara, innovativa, långvarigt modiga och familjära verksamhet. 

”Det känns väldigt roligt. Jag tror att många gläds med oss”, säger Crister Stark.

Familjen beskriver också priset som ett erkännande för samtliga medarbetare i Väderstad. 

Det märks att syskonen är sammansvetsade och flera gånger är deras svar rysligt lika varandras. Det har aldrig funnits några tvivel på att fortsätta som familjeföretag, enligt Crister och Christina, och bolaget har alltid drivits framåt av deras naturliga intresse för verksamheten de vuxit upp med. 

”Jag har aldrig ångrat mitt val. Att jobba med export och människor från andra länder, och att se hur maskiner, som är byggda för leriga Östergötland, fungerar utmärkt i till exempel Saharas öken har varit starkt drivande”, säger Christina Stark. 

För många låter det nog som en omöjlighet att arbeta tätt inpå den närmsta släkten, men enligt Stark-ätten har de alltid lyckats enas om beslut, varit duktiga lyssnare och respektfulla mot varandra och deras olikheter.

När de minns tillbaka nämns åren runt 1990. Under den perioden förlorade bolaget pengar för första gången och de tvingades säga upp personal. 

”Att säga upp folk som man arbetat med länge, och uppskattar, är tufft. Det är svårt att hålla facklan högt under en sådan period och jag kommer ihåg att jag fick säga upp en kille som min dotter brukade leka hos”, säger Crister Stark. 

Krisen var en reaktion på en nyvald socialdemokratisk regering som ville förändra jordbruket dramatiskt vilket gjorde att flera lantbrukare ångrade sina beställningar. 

Men det kom också något gott ur den svåra tiden och för att hålla igång verksamheten arbetade de dygnet runt med en ny såmaskin – Rapid. 

Just den maskinen är en av Christina Starks favoritprodukter. 

”Jag var väldigt engagerad i den och den förändrade livet för många bönder.” 

I dag äger syskonen bolaget tillsammans med sina barn vilket gör att även den tredje generationen nu är involverad i verksamheten. Den mest framträdande av dem är Christina Starks 36-åriga son Henrik Gilstring, som i början av 2022 tar över vd-posten från den nuvarande externa vd:n Mats Båverud.  

”Jag är oerhört stolt över att han har förmågan och kunskapen att göra det”, säger Christina Stark. 

Den nya vd:n har länge varit intresserad av affärsutveckling, studerat ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm och arbetat som konsult. 

”Istället för att söka jobb någon annanstans var det kul att ansluta till familjeföretaget. För mig är det naturligt att arbeta med familjen. Båda mina föräldrar jobbar här och min mamma har jobbat med sina föräldrar och syskon nästan hela sitt liv.”

Men det var också det trevliga arbetsgänget och de expansiva, innovativa och internationella möjligheterna som lockade. Den kombinationen gör att han tar över vd-rollen med ödmjukhet, respekt och stor passion. 

”Det känns häftigt att ta över och ärorikt att göra det i samband med en sådan här utmärkelse. De tidigare vinnarna är välkända namn, så det känns stort.”

Enligt Henrik Gilstring kommer Väderstad fortsätta på samma nyskapande och kundnära bana som tidigare, även framöver. I och med branschens förändring mot mer långsiktiga och hållbara lantbruk kommer de också att arbeta ännu hårdare för att hitta gröna lösningar. De arbetar bland annat med att över tid försöka öka kolbindningen i jorden från koldioxid i atmosfären.

Även en fortsatt internationell tillväxt står högt upp på listan. På kort sikt kommer de, tack vare det senaste förvärvet av maskintillverkaren AAJV – även kallat för Wil-Rich, att fortsätta expandera på den amerikanska marknaden. Bolaget har sitt nav i North Dakota men de har också återförsäljare över hela USA. 

Crister Stark tror att bolagets största utmaning framöver är samma som alltid – att orka kämpa för att helhetsmässigt vara det attraktivaste alternativet för kunderna. 

”Man måste vara det naturliga valet.”

Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

30 miljarder upp i rök – men Bennet oberörd: ”Fiktiva värden”

2021 blev det bästa året hittills för Carl Bennets företagsgrupp med rekord i försäljning och vinster samtidigt som värdet för första gången översteg 100 miljarder kronor. Nu får Carl Bennet Albert Bonniers pris Årets företagare.

I en stor intervju berättar industrimannen om sitt framgångsrika företagsbygge men också om varför han inte är orolig trots att årets börsras sänkt värdet på hans innehav med över 30 miljarder kronor.

Foto:Magnus Gotander Bilduppdraget

”Vi är bara fyra personer här på kontoret. Det är i själva verket hela personalstyrkan i ägarbolaget. Mer än så behövs faktiskt inte, eftersom det är i våra innehav som själva verksamheterna bedrivs. De har nu däremot över 30.000 anställda, en siffra som förhoppningsvis ökar ytterligare om vi lyckas med våra mål att växa vidare”, säger Carl Bennet.

Vi befinner oss i det så kallade Biotechhuset. Genom de stora fönstren syns Annedalskyrkan och en strålande utsikt över ett majgrönskande Slottsskogen, den stora parken i centrala Göteborg. Det är härifrån de rymliga och sobert inredda lokalerna i ett tämligen anonymt kontorshus i närheten av Sahlgrenska sjukhuset som Carl Bennet styr över företagsgruppen som är döpt efter honom själv. 

Och utan tvekan är Carl Bennet AB:s utveckling en av de största succéerna inom svenskt näringsliv under de senaste decennierna. Sedan industrimannen 1989 startade sitt egna bolag för investeringar har det gått från noll till att kontrollera en aktieportfölj som för närvarande är värd nästan 70 miljarder kronor.

”När jag startade hade jag förstås förhoppningar. Men jag kunde inte ens drömma om att det skulle gå så bra som det faktiskt gjort. Det är fantastiskt”, säger Carl Bennet. 

Första affären, som han gjorde tillsammans med sin tidigare chef, näringslivsprofilen Rune Andersson, var köpet av Getinge. Bolaget, som då var en förlustdrabbad enhet inom Electrolux, vändes snabbt till vinst och utvecklades under årens lopp till en ledande global aktör inom medicinteknik.

Totalt finns numera bland annat 18 olika börsnoterade innehav i Carl Bennet AB. Men verksamheten är främst fokuserad på de fyra stora börsbolag där företaget är huvudägare. Det handlar om konglomeratet Lifco, medicinteknikbolagen Getinge och Arjo samt logistikkoncernen Elanders. I samtliga har Carl Bennet själv sedan många år varit i högsta grad aktiv ägare, både i ledningen (vd och koncernchef i Getinge 1989–1997) och i styrelserna som ordförande eller vice-ordförande. Och över tid har alla de fyra kärninnehaven ökat kraftigt i värde. Carl Bennet har samtidigt blivit en av Sveriges rikaste personer och mest respekterade företagsbyggare. Och nu tilldelas han utmärkelsen Albert Bonniers pris för Årets företagare. 

”Jag är både väldigt glad och hedrad. Att få vara med och bygga företag och skapa värden för både enskilda och samhället i stort är oerhört roligt och stimulerande och det jag brinner för”, säger Carl Bennet.

Som Di rapporterat tidigare så blev 2021 det överlägset bästa året hittills för Carl Bennet AB. Det stora utropstecknet var den explosiva värdeutvecklingen för innehaven som utklassade börsen och som mest steg till över 100 miljarder kronor. Det var i november i fjol när flera av innehaven slog nya kursrekord samtidigt. Substansvärdet för Carl Bennet AB ökade under 2021 med hela 41,5 miljarder kronor från 57,3 till 98,8 miljarder kronor. 

”Det var en ökning med drygt 72 procent, jämfört 35 procent för Stockholmsbörsen”, säger Carl Bennet.

”Mest nöjd är jag ändå med att själva verksamheterna utvecklats så bra trots stora utmaningar med både pandemin och problem i den globala försörjningskedjan.”

Koncernen som Carl Bennet kontrollerar ökade i fjol omsättningen till 65,3 miljarder kronor samtidigt som resultatet före skatt lyfte till 8,4 miljarder kronor. Bägge var nya rekord.

Men 2022 har inneburit ett dramatiskt trendbrott när det gäller värderingen för Carl Bennet AB. Enligt senaste sammanställningen i aktietjänsten Holdings uppgår värdet på bolagets aktieportfölj nu till drygt 69 miljarder kronor. Det innebär en minskning med över 30 miljarder kronor sedan toppnoteringen i slutet av förra året. 

”Det stämmer. Främst handlar det om att även våra innehav dragits med i börsraset”, säger Carl Bennet.

30 miljarder kronor i värdeminskning på bara ett halvår – är du orolig?
”Nej. Alla våra bolag är välskötta och går fortsatt bra. Och därutöver är Carl Bennet AB skuldfritt och har stora tillgångar. Det gör att vi är väl rustade för att kunna fortsätta vara långsiktig ägare och stötta våra bolag om det blir tuffa tider liksom för att de ska kunna ta vara på affärsmöjligheter som kan öppnas framöver”, säger Carl Bennet.

Och trots årets kraftiga nedgång så är innehaven i hans ägarbolag nu ungefär lika mycket värda som för ett år sedan, påpekar han.  

”För mig är detta hur som helst rätt fiktiva värden, eftersom jag inte har några planer att sälja”, säger Carl Bennet.

Trots att han numera är 70 år fyllda och därmed sedan länge passerat pensionsålder jobbar han fortfarande ”fullt”. Och några planer att trappa ned eller sluta arbeta helt finns inte, säger han med eftertryck. 

”Absolut inte. Jag vaknar varje morgon och känner att det är ett privilegium att få vara en del av ett lag som hela tiden blir bättre och mer innovativt.”

Varför det – vad är drivkraften?
”Det finns flera. Men ett avgörande skäl är att våra bolag tar fram fantastiska och världsledande produkter som bland annat förbättrar hälsan för människor runt om i hela världen. Det gäller till exempel Getinges respiratorer som räddar livet på många varje dag”, säger Carl Bennet. 

Hur ser då framtiden ut för Carl Bennet AB – hur ser din vision ut för bolaget?
”Jag har aldrig haft några långsiktiga exakta mål. I stället är mitt fokus att hela tiden tillsammans med mina medarbetare jobba hårt för att göra allt jag kan för att bidra till ständig förbättring. Om vi är konkurrenskraftiga och globalt ledande i våra nischer kommer vi också att växa och skapa värden.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera