1515
Annons

Årets Female Leader Engineer: ”Vill fortsätta sätta Sverige på kartan”

Fem frågor till Antonia Dåderman, 25 år, årets vinnare av Female Leader Engineer. Utmärkelsen tilldelas årligen en kvinnlig civilingenjörsstudent som utmärker sig i sitt sätt att leda människor. I priset ingår bland annat en ledarskapskurs och tre traineeprogram i näringslivet.

Antonia Dåderman, vinnare av Female Leader Engineer 2019.
Antonia Dåderman, vinnare av Female Leader Engineer 2019.

Hur kommer det sig att du valde ingenjörsyrket?
”Jag började faktiskt gymnasiet på musikallinjen. Någonstans på vägen insåg jag att det var kreativitet i kombination med problemlösning som jag tyckte var roligt. Dessutom har jag haft många starka förebilder runt omkring mig som har varit ingenjörer, så jag tänkte att jag skulle prova. Jag gick ett basår på KTH och tyckte att det var jätteroligt. I juni tar jag examen på civilingenjörsprogrammet med inriktning mot informationsteknik.”

Vad tar du som ingenjör med dig från din bakgrund i musiken?
”Jättemycket, det identifierar mig som person på många sätt. Genom musiken har jag lärt mig att våga, att alltid vara förberedd och att man får bättre resultat om man har roligt på vägen. För några år sedan insåg jag också att min scenträning från alla uppträdanden är en styrka som ingenjör, jag älskar att hålla i presentationer och föreläsningar.”

Utmärkelsen lyfter fram dig som en person med ledaregenskaper. Hur är du som ledare?
”Jag vill vara en ledare som har väldigt mycket hjärta i det jag gör. Det ska kännas tryggt för alla i mitt team. Jag har själv haft turen att ha fantastiska chefer på de jobb jag har haft. Där har det har varit okej att misslyckas och att inte förstå, vilket har gjort att jag har vuxit. Jag har hämtat mycket inspiration från dem. Under mitt ledarskap ska man våga prova.”

Vad vill du jobba med i framtiden?
”Jag läste entreprenörskap i Singapore förra terminen och fick möjligheten att hålla i några säljkurser. När jag berättade för deltagarna att jag kom från Sverige fick jag första de klassiska reaktionerna: Abba och Ikea. Men sedan började de som var insatta prata om våra större industriföretag. Det blev en ny typ av stolthet i att vara svensk, vårt lilla land har en industri som är känd på andra sidan jordklotet. Jag vill vara med och utveckla det och fortsätta att sätta Sverige på kartan på det sättet, gärna inom teknik och digitalisering.”

Har du någon förebild?
”Lena Olving, jag tycker hon är hur cool som helst. Jag hörde hennes sommarprat där hon pratade om att kompetensplanera och tyckte att det var så himla klockrent. Jag försöker själv se vad jag vill ha för kompetenser i framtiden och jobbar för att nå dit.”

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?