1515

Årets bokmässa blir digital – första gången någonsin

För första gången sedan starten 1985 kommer Bokmässan att hållas i digital form. Den svenska bokutgivningen hamnar i extra fokus och genom att göra allt gratis hoppas arrangörerna nå ännu fler besökare än vanligt.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Årets bokmässa pågår som planerat 24–27 september, men enbart i digital form. Den smältdegel av författare, bokälskare, bibliotekarier, förläggare, agenter, journalister och talare som Bokmässan har blivit kommer i år att utebli. 

Förra året samsades drygt 86.000 besökare, 3.000 medverkande och 800 utställare från 23 olika länder på 11.000 kvadratmeter i Svenska mässan i Göteborg. I år kommer hela programmet att strömmas via Bokmässans hemsida, Bokmässan Play, och antalet medverkande har reducerats till 440. Seminarierna livesänds men går även att titta på i efterhand, helt utan kostnad.

”Ända sedan Bokmässans begynnelse har visionen varit att skapa ilningar i själen genom samtal om litteratur och läsning. Det gör vi även i år. Vi är otroligt stolta över detta”, sade Frida Edman, vd för Bokmässan, under tisdagens presskonferens.

De två första dagarna av mässan tillägnas bildningshubben, medan litteraturfestivalens program äger rum under lördagen och söndagen. Sammanlagt finns det nio så kallade programspår, bland annat Hjärnan, Samtiden, Livet och Litterär salong.

”Klas Östergren och Majgull Axelsson kommer att intervjuas om sina nya böcker, bara att de är på scen tillsammans är en litterär händelse tycker vi”, sade Oskar Ekström om en av höjdpunkterna i programmet.

Ett av programspåren är deckarfestivalen Crimetime, som är en del av Bokmässan sedan 2018. I år är några av dragplåstren författaren Stina Jackson, som bland annat deltar i ett samtal med Hans Rosenfeldt, samt Camilla Läckberg, Anna Jansson och Mattias Edvardsson.

I programspåret Livet kommer bland annat Ernst Billgren, Stina Ekblad och Ninni Schulman att samtala om uppväxt, ursprung och utanförskap, och i samma spår medverkar även författaren Alex Schulman, artisten Marie Nilsson Lind, bokdebuterande Petra Mede och designern Lars Wallin.

Samtidsfrågor som corona, klimat och presidentvalet i USA kommer att debatteras under programspåret Idéerna, där bland annat före detta M-ledaren Fredrik Reinfeldt, filosofen Martin Hägglund och journalisten Erika Bjerström medverkar.

Ursprungligen hade årets mässa tre teman: läsfrämjande, digital kultur och Sydafrika. På grund av coronakrisen har Sydafrikatemat skjutits på framtiden och årets evenemang präglas mer än vanligt av svenska författare och deras utgivning. Men det finns en del utländska inslag. 

”Det är en otroligt stark svensk utgivning i år, och vi är glada att kunna skapa ett program utifrån det, men vi har inte helt kunnat hålla oss ifrån den utländska utgivningen”, sade Oskar Ekström, programchef. 

Fem författare kommer att intervjuas på det svenska konsulatet i New York, däribland Salman Rushdie, Jacqueline Woodson och Jonathan Safran Foer.

Utöver Bokmässan Play kommer de 140 studiosamtalen i de nio programspåren att sändas i varsin extern mediekanal, bland annat Aftonbladet, Sydsvenskan, UR, Expressen och Svenska Dagbladet. Ett flertal professionella programledare har hyrts in, däribland Nour el-Refai, Alexandra Pascalidou och Daniel Sjölin.

”I princip allt kommer att livesändas och det ställer andra krav på programlederiet. Det är viktigt att skapa bra tittarupplevelser, och det får vi till genom bra samarbeten med produktionsbolag som spelar in med flera kameror och professionella tekniker”, sade Oskar Ekström.

Länkar för att kunna inhandla de aktuella böckerna kommer att finnas i anslutning till varje programpunkt, och Bokus och Akademibokhandeln kommer att ha särskilda mässpriser.

”Bokmässan är också en gigantisk marknadsplats. Många av våra besökare älskar att strosa runt och köpa böcker, dessutom är den en viktig försäljningsplats för förlagen. Det ska bli spännande att se vad detta kan leda till i digital försäljning”, sade Oskar Ekström.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?