Årets affärskrog ska koras – ett av Sveriges äldsta restaurangpris

Idag, måndag, delar Dagens industri ut restaurangpriserna Årets affärskrog och Årets resmål. 

Prisutdelningen brukar ske under festliga former inför ett par hundra gäster. I år sker utdelningen under en lunch med vinnarna och representanter från Di som enda deltagare.

Foto:Amanda Lindgren
Symbios blev vinnare av Dagens industris krogpris Årets affärskrog 2019.
Symbios blev vinnare av Dagens industris krogpris Årets affärskrog 2019.Foto:Jesper Frisk

Skälet är förstås covid-19 och den ökade smittspridningen, som tvingat oss att krympa ceremonin till ett minimum. Även om utdelningen sker i det lilla formatet, så blir den i alla fall av. Men så har också Årets affärskrog korats ända sedan 1983 och kan anses vara Sveriges äldsta restaurangpris. Samma år började Di med de regelbundna krogtester, som finns att läsa i helgtidningen Di Weekend.

Årets resmål är betydligt yngre, det priset instiftades 2017 för att lyfta fram gastronomiska destinationer runt om i landet som är värda en resa. Sverige har utvecklats enormt som matland de senaste decennierna och det finns gott om platser utanför storstäderna som lockar med god mat i avkopplande miljö. 

Begreppet ”affärskrog” förknippas med företagande och representation, främst i storstäderna. Det är en utmärkelse som i viss mån fått omdefinieras i takt med att restaurangvärlden utvecklats. Både krogscenen och näringslivet ser annorlunda ut i dag än när priset började delas ut för snart 40 år sedan. 

Coronapandemin har slagit hårt mot restaurangbranschen, prisgalor och tävlingar har fått ställas in eller göras digitalt utan publik. 

Den 27 januari delades Svenska gastronomipriset ut vid en gala på Operaterrassen i Stockholm. Det skulle visa sig vara sista gången på länge som flera hundra personer från restaurangbranschen samlades i samma rum för att festa och fira tillsammans. 

Den 17 februari delade franska Guide Michelin ut sina berömda stjärnor under en gala i Trondheim för speciellt inbjudna kockar från de nordiska länderna. 

Svenska White Guide däremot har inte utsett Sveriges bästa restauranger 2020. För första gången sedan guiden började publiceras 2005 hölls ingen prisgala i början av mars. Det var bestämt redan innan corona förklarats vara en pandemi och speglar det faktum att det blivit svårare att arrangera den här typen av evenemang. Den stora Restauranggalan, som brukade hållas på Cirkus varje år, försvann redan 2018. 

Årets kock, som startades samma år som Di började dela ut Årets affärskrog, genomfördes digitalt utan publik i september, när smittspridningen var förhållandevis låg och restaurangbranschen befann sig i en återhämtningsfas.

Nu har läget förvärrats, men Årets affärskrog ska som sagt koras och Årets resmål utnämnas vid en lunch på Sayan Isakssons nya restaurang Nour i Stockholm. 

Förra året skedde utdelningen i den pampiga matsalen på Bank Hotel inför ett par hundra inbjudna gäster, kockar, krögare, näringslivsprofiler och andra som intresserar sig för krogbranschen.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?