1515
Annons

Årets affärskrog är en riktig höjdare

Årets affärskrog 2017 är bokstavligt talat en riktig höjdare.

Tak med minirestaurangen Unn högst upp på Brunkebergstorg är årets mottagare av den anrika utmärkelsen, som delats ut i 35 år.

Ett helt nytt restaurangpris – Årets resmål – tilldelas PM & Vänner i Växjö.

Bild:Joey Abrait

Tak med minirestaurangen Unn högst upp på Brunkebergstorg är årets mottagare av den anrika utmärkelsen, som delats ut i 35 år.

Ett helt nytt restaurangpris – Årets resmål – tilldelas PM & Vänner i Växjö.

”Att få en sådan här utmärkelse är ... jag får nypa mig i armen”, säger en jublande glad Frida Ronge, kulinarisk ledare för mattemplet ovanpå det som tidigare var Swedbanks huvudkontor.

”Att få just det här priset, Årets affärskrog, känns extremt bekräftande. Jag känner mig otroligt ärad och det betyder enormt mycket. Alla på Tak är delaktiga.”

Årets affärskrog är Sveriges äldsta restaurangpris, det har delats ut av Dagens industri sedan 1983. Samma år började Di publicera krogtester varje vecka.

Den andra pristagaren, Per Bengtsson på PM & Vänner, är lika nöjd:

”Kan man få ett bättre pris? Vi har ju redan fått Årets affärskrog”, säger han.

”Årets resmål säger allt, tycker jag, nämligen att det är värt att åka hit och besöka oss. Ett bättre betyg kan man inte få.”

Det var 2009 som nu 25-årsjubilerande PM & Vänner utsågs till Årets affärskrog.

Med det nyinstiftade Årets resmål vill Di Weekend uppmärksamma restauranger utanför storstäderna.

Gastronomiskt har PM & Vänner i Växjö gått i bräschen med en matfilosofi baserad på tre hörnstenar: skog, äng och sjö.

Under lång tid har restaurangen erbjudit mat- och inte minst vinupplevelser, av allra högsta klass. I Di Weekend:s senaste krogtest fick PM & Vänner 24 av 25 poäng, varav högsta betyg, tio, för maten.

När PM & Vänner dessutom byggde ett designhotell ovanpå sin prisbelönta restaurang föll alla bitar på plats och PM blev ett komplett resmål.

”Restaurangen har varit känd länge, men en egen destination blev vi inte förrän vi öppnade hotellet”, säger Per Bengtsson, P:et i PM. M står för Monica Carlsson, kompanjonen som varit med ända sedan starten 1992.

Tak och Unn är betydligt nyare restauranger, de öppnade båda under 2017. Ett mer citynära läge är svårt att tänka sig: Brunkebergstorg inte långt ifrån T-centralen i Stockholm dit alla vägar bär.

Själva torget var en gång knutpunkt för busstrafik, men sedan den stora rivningsvågen drog fram har torget för det mesta legat öde. Tills i somras, då ringlade köerna långa till hissarna som tar gäster till stans hetaste takbar.

Det blev också rusning till restaurang Tak där kocken Frida Ronges japanskinspirerade mat serveras. Och på sensommaren öppnade det lilla krypinnet Unn, en exklusiv teppanyakirestaurang för endast åtta gäster som direkt fick toppbetyg i Di Weekend, 22 poäng. Vid teppanyakihällen för vad som kan beskrivas som en ”restaurang i restaurangen” står det unga stjärnskottet Albin Edberg.

Tak och Unn ligger i nybyggda våningsplan högst upp med vidsträckt utsikt över centrala Stockholm. Ägare är den norske hotellkungen Petter Stordalen, som också driver de båda nya hotellen i samma fastighet, At Six och Hobo.

Med Riksbanken och Spotify som närmsta grannar och över 1 000 nya hotellrum fördelade på tre hotell kring torget är behovet av en affärskrog uppenbart.

Men Tak är inte en hotellrestaurang, det är den första fristående restaurangen i Stordalens Nordic Hotels & Resorts.

”Jag får gåshud när jag tänker på hur mycket han älskar Tak”, säger Frida Ronge, som berättar att hon fått fria händer av Petter Stordalen.

Längre intervjuer med vinnarna av Årets affärskrog och Årets resmål finns att läsa i kommande fredags Di Weekend.

Nestorn om konstmarknaden: ”Problem med svarta pengar”

Den tidigare museichefen Lars Nittve har blivit delägare i en börsnoterad konstfond.

”Varje gång som jag har slutat på något av mina museer har marknaden kommit till mig och försökt lura över mig till den så kallade ’mörka sidan’. Först nu har upplägget känts lockande”, säger han. 

Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera