Årets affärskrog 2018: "Som att vinna en Oscar"

Vinnarna av Årets affärskrog och Årets resmål 2018 är båda hotell - men av helt olika slag.

Affärskrogen är Bonnie's som ligger i Stureplansgruppens nya Bank Hotel på Arsenalsgatan i centrala Stockholm.

Resmålet är Talldungens Gårdshotell som ligger på vischan i Brösarp på Österlen. 

Foto:@JOEY ABRAIT, Joey Abrait
Foto:Lars Jansson

"Det här är som att vinna Oscar i restaurangbranschen”, utbrister Vimal Kovac, huvudägare och vd för Stureplansgruppen.

Tyngdpunkten i koncernens verksamhet har skiftat från nattklubbar till restauranger för att nu skifta mot hotell. Men trots att Stureplansgruppen funnits i över 20 år och trots att gruppen äger över 20 restauranger är det alltså först nu som Vimal Kovac kan triumfera med utmärkelsen Årets affärskrog.

”Vi har haft som mål i många år att någon gång vinna det här priset och vi är väldigt glada att vi gjort det med just Bank Hotel", säger han.

Den korta Arsenalsgatan har under det senaste året fått två nya restauranger. Mitt emot Bank Hotel ligger nämligen Bistro Arsenalen. Det betyder att det nu finns tre restauranger som framför allt under lunchtid har många affärsmän som gäster. Den tredje är förstås trotjänaren Wedholms Fisk. 

Bonnie's har fått namn av det romantiserade gangsterparet Bonnie och Clyde som rånade banker i USA under 1930-talet. På Bank Hotel hade de inte haft något att hämta, det är som på de flesta håll i servicenäringen kontantfritt. 

Gastronomiskt hör Bonnie's hemma på den här sidan Atlanten. Köksmästare Janne Holopainen beskriver inriktningen som "kustnära mat i Europa".

"Min filosof är att det ska smaka mycket av allt, att det inte ska vara finstämt. Ett exempel är piggvaren som vi steker på ben och smaksätter med en currysås, en massa brynt smör, blomkål och kantareller. Det känns väldigt internationellt."

Med hotell som dubbla vinnare på årets prisgala kan man konstatera att hotellrestaurangen är tillbaka på allvar. Det är inte länge sedan uteätare i allmänhet ratade hotellrestauranger, nu går det knappast att öppna ett hotell utan att investera i en högklassig restaurang. 

Det märks också på mottagarna av restaurangpriset Årets affärskrog. Priset instiftades 1983, men det dröjde till 2005 innan det gick till en restaurang som låg i ett hotell. Därefter har hotellrestauranger förekommit regelbundet bland pristagarna. 

Talldungens Gårdshotell, lantligt beläget på Österlen, är i det mesta motsatsen till det traditionellt lyxiga Bank Hotel. Om Bank räknar sig som boutiquehotell och "bara" har 115 rum så är det ändå mycket jämfört med Talldungens 18. 

På Talldungen består lyxen av enskildhet, en rofylld och avkopplande atmosfär. I matsalen serveras naturviner i glasen och mat som förvisso i hög utsträckning är tillagad på lokala råvaror, men som hämtar inspiration från länderna kring Medelhavet. 

Kulturellt är det här Fritiof Nilsson Piratens marker snarare än Bonnie och Clydes. Författaren ligger begravd bara fem minuter från gårdshotellet vid Ravlunda kyrka. 

Österlen är också en trakt som gastronomiskt tillhör de främsta i landet. 

"Några har ju visat att det går att bedriva fine dining på vischan. Vi vill driva en informellare krog på landet som pulserar med folk, ett ställe där alla är bekväma och känner sig välkomna i en hemmalik miljö, och det går det också." säger David Levung Höök, som driver Talldungen tillsammans med sin fru Emma Höök.

Det var 2011 som de flyttade från Uppland till Skåne och tog över Talldungen som då var ett vandrarhem. Därefter har de utvecklat sitt hotell och med restaurang så pass att Talldungen till och med omnämndes i New York Times när tidningen listade Skåne som ett av "52 places to go 2016".

När Di Weekend besökte Talldungen i somras blev betyget 24 av 25 möjliga poäng i helgmagasinets hotelltest.

"Att ni på Di Weekend lyfter oss så här visar för andra att det faktiskt är möjligt att förverkliga sina drömmar fastän man inte ligger i stadsmiljö", säger Emma Höök.

 

 Fotnot: Längre intervjuer med vinnarna av Årets affärskrog och Årets resmål finns att läsa i kommande numret av Di Weekend. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?