1515
Annons

Arenavaccinationer i fransk coronakamp

Landets främsta idrottsarenor tas till hjälp när Frankrike ska försöka få fart på vaccinationerna mot covid-19. Resultaten kan få stor betydelse för upptakten till nästa års presidentval.

Foto:Thomas Samson

Det har varit ett ödsligt år på Stade de France i Saint-Denis i norra Paris. Visserligen har gräsmattan använts för landskamper i såväl fotboll som rugby under coronapandemin – men bara utan publik.

När TT var på plats för Nations League-fotboll mellan Frankrike och Sverige i november var det ljudet från bilarna på motorvägen intill som dominerade, snarare än blåklädda fans på fullsatta läktare.

Men nu är en ändring på gång. Nu ringlar köerna långa runt arenan när tusentals tagit sig hit för att bli vaccinerade mot covid-19.

”Vad vi kan göra här, genom att mobilisera det här vaccinationscentret, är att påskynda återkomsten till ett normalt liv”, säger Pierre Coppey från ett av de bolag som äger arenan, till nyhetsbyrån Reuters.

Målet är att kunna vaccinera 10.000 personer i veckan på Stade de France. Liknande projekt finns även på andra storarenor i Marseille och Lyon.

Behovet är skriande. Frankrike genomgår för närvarande sin tredje stora coronavåg. Antalet fall har ökat med 20–25 procent under de senaste veckorna och nya kraftiga restriktioner har införts – inklusive ett utegångsförbud mellan klockan 19 och 06 varje dygn.

Ändå har Frankrike till sist kommit i gång ganska bra med sin vaccinationskampanj. 17,6 procent av fransmännen över 18 år har fått åtminstone en första vaccindos, en god bit över EU-genomsnittet på 14,7 procent.

I absoluta tal har 12,4 miljoner doser getts, näst mest i EU och bara 400.000 färre än i Tyskland, som har betydligt fler invånare.

Coronautvecklingen följs noga av de politiska analytikerna.

Om nästan exakt ett år, i april 2022, går Frankrike till val igen för att utse statschef för de kommande fem åren.

Just nu tyder det mesta på en upprepning av striden 2017, då förre ekonomiministern Emmanuel Macron ställdes mot högernationalisten Marine Le Pen i en avgörande slutrunda.

Då vann Macron enkelt, med 66 procent mot 34. Nu talar opinionsmätningarna för en betydligt jämnare strid. Macron är fortfarande favorit till att få en andra mandatperiod, men nu bara med siffrorna 53-47, eller rentav 52-48.

Mycket hänger på hur pandemin hanteras och vad den får för konsekvenser för Macrons löften om att modernisera landet.

”Risken är att 2022 blir året då fransmännen säger ”Vi har prövat allt, nu måste vi ge henne (Le Pen) chansen””, sade en av Macrons ministrar anonymt till nyhetssajten Politico i februari.

Å andra sidan kan Macron hoppas på samma utveckling som i Storbritannien, där premiärminister Boris Johnson fått se sina opinionssiffror stiga kraftigt, när väl sjukdomsfallen börjat minska rejält och vaccineringarna ökat.

Till det läget har Frankrike fortfarande en bit kvar.

”Alla måste bli vaccinerade, även de unga. Men man får intrycket av att det inte går framåt”, säger Isabelle Duval, en av de nyvaccinerade på Stade de France, till nyhetsbyrån AFP.

Alla över 18 år i Region Stockholm erbjuds fjärde vaccindos mot covid

Alla över 18 år erbjuds nu en fjärde vaccindos mot covid-19 i Stockholm. Det uppger Region Stockholm på fredagen. 

Foto:Johan Nilsson/TT

Bokningen väntas öppna den 29 augusti. Den 1 september inleder man även vaccination med ytterligare en påfyllnadsdos för de som är 65 år eller äldre.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera