ANNONS:
Till Di.se

Civilminister Ardalan Shekarabi ryter till: "Man blir provocerad"

Civilminister Ardalan Shekarabi reagerar med stor irritation på att makarna Bergström som driver börsnoterade Engelska skolan kallar den sittande regeringen för ett "kommunistvälde".

"Det visar hur bisarr debatten om vinstbegränsningar i välfärdsföretag är", säger han.

Shekarabi tycker att kommentaren, som Hans Bergström fällde i en intervju med Anna Ekelund i Di TV tidigare på tisdagen, är mycket provocerande.

"Särskilt när det kommer från människor som har tjänat många miljoner på att bedriva privat skolverksamhet. Med tanke på de utmaningar vi har i dag inom skolan så kan man inte bli annat än provocerad när debatten om kommersialiseringen och vinstjakten leder till sådana här kommentarer", säger Ardalan Shekarabi.

"Vi har en situation i dag där svenska skattepengar används som vinstmedel för att etablera skolor utomlands, men det är inte Sveriges uppgift." 

Han poängterar att Sverige är det enda landet i västvärlden där det inte finns en ordning för att begränsa vinstuttaget i skolsystemet. Men trots det har förslaget om vinstbegränsningar tidigare beskrivits som "DDR-politik" och nu även kommunistvälde.

"Alltså... Kommunism är på riktigt ett antidemokratiskt styre som påverkat länder i vår närhet. Anser verkligen de här debattörerna att 80 procent av det svenska folket är kommunister?" frågar sig Ardalan Shekarabi. 

"En majoritet av de borgerliga och moderata väljarna vill se en vinstbegränsning. Är de också kommunister?"

Civilministern menar att även den absoluta majoriteten av svenska företag och företagare inte delar makarna Bergströms synsätt och värderingar.

"Jag vill gärna ta tillfället i akt att uppmana de svenska näringslivsorganisationerna att ta avstånd från den här typen av retorik. "

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies