Annons

Arcam höjer ribban efter amerikanska jättens uppköp

MÖLNLYCKE. Med en industriell ägare som GE ska det tidigare börsnoterade 3D-printingbolaget Arcam omvandlas från att vara ett snabbväxande entreprenörsföretag till att bli en industriell storspelare.

Efter en investering på 180 miljoner kronor har Arcam nu fått helt nya lokaler med plats för tillväxt. 

Arcams svenska vd Karl Lindblom och GE Additives vd Jason Oliver.
Arcams svenska vd Karl Lindblom och GE Additives vd Jason Oliver.Foto:Cicci Jonson

Sedan GE för drygt två år sedan till slut lyckades med att köpa ut 3D-printingföretgaget Arcam från börsen har det varit väldigt tyst om bolaget, men på torsdagen visades de nya lokalerna i Mölnlycke upp för första gången. Arcam EBM Center of Excellence kallas anläggningen på 12.000 kvadratmeter som GE Additive stoppat in 180 miljoner kronor i, utan att ens stå som ägare till byggnaden. 

GE, som bland annat tillverkar jetmotorer, var förr en av Arcams kunder. Efter en utdragen budprocess, då hedgefonden Elliott blockerade uppköpet, blev GE i stället bolagets ägare. I GE Additive ingår även tyska Concept Laser.

”Vårt åtagande var att hjälpa de här företagen nå världsklass i form av kvalitet, inte bara för att vara leverantörer till GE utan till alla industrier som nu börjar med additiv tillverkning”, säger GE Additives vd Jason Oliver som så här långt är mycket nöjd med de nya dotterbolagen.

Förra året bjöd Arcam enligt Jason Oliver på ett rekordår, med tvåsiffrig tillväxt. Några detaljer om siffrorna eller hur många enheter som faktiskt levererades avslöjar han dock inte. Klar är att fortsatt snabb tillväxt ligger i planerna. Den nya anläggningen ska göra det möjligt för bolagets att femfaldigas inom fem till tio år.

Arcams svenska vd Karl Lindblom förtydligar: 

”Tittar man på branschen som helhet så talar man om 25 procents tillväxt per år i snitt och vi växer minst lika snabbt som marknaden.” 

På bolaget är man nu mån om att öka tillämpningarna, bland annat genom att rida på den elektrifieringsvåg som pågår i bilindustrin just nu. Viktigt är att Arcams maskiner även kan printa i koppar och andra legeringar, inte bara i titan.  

Ett annat viktigt utvecklingssteg är att Arcams nyaste maskiner för GE:s räkning har tillverkat turbinblad för jetmotorn GE9X som ska sitta i Boeings 777X. Det är delar som inte går att tillverka på något annat sätt. 

Arcams skrivare använder så kallad EBM-teknik (Electron Beam Melting), medan många av konkurrenterna använder laser i sina printrar. Det börjar dock komma allt fler konkurrenter även inom EBM. Det skrämmer inte Karl Lindblom. 

”GE Additive har både laser, EBM och ny teknik som kallas Binder Jet. Konkurrensen ökar givetvis, men eftersom marknaden växer så mycket finns det fortfarande plats för många spelare.”

Han tycker att det känns bra med en industriell ägare. 

”Det var precis vad vi behövde eftersom vi gått från att vara en startup och väldigt entreprenörsinriktade till att bli en industriell spelare.”

Investeringen i en ny anläggning, även om det skapat vissa produktionsstörningar under flytten, har möjliggjort bättre säkerhetslösningar för personalen, lokaler där det går att utbilda flera kunder samtidigt och nya labb. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?