1515

Arbetsmarknadsministern ser goda utsikter för jobbförslag

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tror sig kunna omvända delar av oppositionen om det nya jobbförslaget från fack och arbetsgivare.

BESKED NÄSTA ÅR. I februari väntas besked på hur snabbt ett förslag om etableringsanställningar kan läggas fram. ”Det skulle inte förvåna mig om det är fler som vill ansluta sig”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
BESKED NÄSTA ÅR. I februari väntas besked på hur snabbt ett förslag om etableringsanställningar kan läggas fram. ”Det skulle inte förvåna mig om det är fler som vill ansluta sig”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

På fredagen hölls det första mötet mellan arbetsmarknadsministern och parterna om förslaget till etableringsanställningar för nyanlända och långtidsarbetslösa.

Vid en mindre pressträff efter mötet visade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tillsammans med LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin och Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe upp en enad front.

”Jag hoppas att det blir stort. Det är min ambition”, säger Ylva Johansson och kallar de fack och arbetsgivare som har deltagit i samtalen för ”modiga” och ”framåtsyftande”.

Flera förbund, däribland Seko, Byggnads och Transport står i dag utanför uppgörelsen.

”Det skulle inte förvåna mig om det är fler som vill ansluta sig”, säger Ylva Johansson.

Regeringen inrättar en styrgrupp och tre arbetsgrupper som ska arbeta fram en första tidsplan för etableringsjobben till i februari.

”Även om regelsystemet är bra kommer det inte att fungera bättre än matchningen mellan arbetsgivare och de anställda”, säger Anders Weihe som vill att omställningsorganisationerna ska få en nyckelroll.

Förslaget tar inte bort behovet av enkla jobb, enligt Ylva Johansson.

”Båda sakerna kommer att behövas. Det är en annan fråga”, säger hon.

LO-toppen håller inte med.

”Jag är helt oförstående, vad är enkla jobb?”, säger Therese Guovelin som svar på samma fråga.

I februari väntas även besked hur snabbt ett förslag kan läggas fram och om det kan få skydd av budgetreglerna.

”Det beror på en del vägval vi ska göra”, säger Ylva Johansson och pekar på obesvarade frågor om EU behöver tillfrågas och om det kommer att krävas lagändringar.

Kritiken mot parternas förslag har blivit allt starkare från oppositionen.

Samtliga allianspartier och Sverigedemokraterna har, inte minst i Di, riktat hård kritik mot förslaget. Ylva Johansson tar kritiken med en stor nypa salt.

”Jag tror inte att det finns en majoritet i riksdagen mot förslaget”, säger ministern som vill försöka nå en bred majoritet för förslaget.

”Det förekommer en del saker i debatten som inte stämmer. Det har förekommit olika konstiga ersättningar och löner som har blandats ihop i debatten”, säger hon vidare.

Kritiken från L och C på temat att också arbetsgivare som inte har kollektivavtal borde omfattas möter ingen förståelse från ministern.

Kan man kopiera etableringsjobben till resten av arbetsmarknaden?
”Jag har väldigt svårt att se det”, säger Ylva Johansson.

Ylva Johansson är själv kallsinnig till förslaget att jobben ska ge rätt till permanent uppehållstillstånd.

”Jag är väldigt skeptisk till att man blandar in migrationspolitiken. Jag tror att det kan leda till att det blir svårare att komma fram”, säger hon.


Innehåll från Akademiska HusAnnons

A Working Lab – en katalysator för det mänskliga mötet

Pandemin har förändrat vår bild av den traditionella arbetsplatsen och i en allt mer digitaliserad värld går det att arbeta var som helst. Tack vare dessa faktorer, men även ett ökat fokus på delningsekonomi, har allt fler börjat intressera sig för co-working. A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept som erbjuder samverkan och kreativa mötesplatser i campusnära miljöer – med syfte att skapa möten mellan akademi och näringsliv.

När livet i sakta mak återgår till det mer normala börjar tankar på hur arbetet på ens vanliga kontor kommer se ut. Vilka friheter för distansarbete kommer att finnas? För många är mycket ovisst, men ett som är säkert är att det i dag drivs många initiativ för att skapa fysiska möten människor emellan. Akademiska Hus nationella koncept A Working Lab ett av dessa. 

– Vårt syfte är att skapa en plats för innovation och agera en katalysator för det mänskliga mötet. Hos oss samlas människor med olika referensramar som tillsammans kan byta erfarenheter med varandra för att nå insikter som kan leda till nya innovationer. I förlängningen handlar det om att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling Akademiska Hus. 

Rum för alla behov

 I dag finns A Working Lab på campus i Solna och Umeå samt vid Johanneberg Science Park på Chalmers i Göteborg. Vilken inriktning de olika co-workingmiljöerna har styrs mycket av sammanhang, partners och campus. A Working Lab i Göteborg var den första samverkansarenan som öppnade och ligger i ett av Sveriges starkaste kluster för samhällsbyggnad. Ebba Kullin är verksamhetsledare på platsen och hennes arbete handlar mycket om att agera en nod som för samman människor.

– Att befinna sig på ett kontor ska ge mer energi än vad det tar och det är vad vi försöker uppnå. I hela huset finns det massa olika rum och funktioner som vi hoppas ska ge inspiration och främja krockar mellan människor, säger Ebba Kullin.

Stor flexibilitet

 Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra i lokalerna. I Göteborg har man ett Makerspace som är en verkstad där innovationer kan skapas och testas med hjälp av modern teknik. Det finns även ett Learning Lab som är ett tjänsteerbjudande där man tillsammans kan utforska rummets betydelse för lärande och kreativitet.  

– Grundtesen är att man som medlem har tillgång till alla dessa gemensamma ytor. Man hyr in sig månadsvis och syr ihop ens medlemskap utifrån de behov man har. Du kan ha ett litet privat kontor eller flexplatser. Om du har en person som ska jobba på ett tidsbegränsat projekt kan du sedan enkelt addera personen till medlemskapet, säger Ulf Däversjö. 

En hållbar byggnad

 När byggnaden som rymmer A Working Lab i Göteborg byggdes var ambitionen att hållbarhet ska vara en del av husets DNA, med hjälp av såväl materialval som energieffektiv teknik. Men det handlar också om hur byggnaden nyttjas och för att kunna analysera det har en digital tvilling av byggnaden skapats.

– Tack vare den digitala tvillingen kan vi identifiera ytor med lite aktivitet och addera och testa nya sätt för bättre lokalutnyttjande baserat på användarinsikter. Vi vill också att fastigheten ska nyttjas fler timmar på dygnet och öppna upp den för spännande verksamheter som adderar ett värde till platsen. Vi vill vara så flexibla som möjligt, avslutar Ebba Kullin.

Läs mer om A Working Lab

Erbjudande

* Flexplatser, fasta platser och privata kontor

* Flexibla mötesrum och framtidens lärandemiljöer

* Fullservice: wifi, kaffe, skrivare mm. 

* Community, event, värdskap. 

* Ett medlemskap och tillgång till alla AWLs platser

* Smidig access med digitala nycklar

 

Mer från Akademiska Hus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?