ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Arbetsmarknadens parter vill begränsa strejkrätten

Flera av arbetsmarknadens parter föreslår tillsammans att det ska bli olagligt med stridsåtgärder om det inte handlar om att få fram ett kollektivavtal. Förslaget föregriper regeringens pågående utredning kring strejkrätten efter den utdragna konflikten i containerhamnen i Göteborg.

”Vi gillar inte den riktning som strejkrättsutredningen gått i eftersom den riskerar att rubba maktbalansen på arbetsmarknaden. Nu har vi hittat en balanserad lösning. Det är ett kirurgiskt ingrepp som inte inskränker löntagarnas demokratiska rätt att strejka”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Kort innan regeringens utredning om eventuella begränsningar av strejkrätten väntas bli klar kommer nu förslag från en rad tunga parter på arbetsmarknaden. De föreslår alltså att det ska bli olagligt att vidta stridsåtgärder som inte syftar till att få fram ett kollektivavtal.

Det var vid en gemensam pressträff i Stockholm på tisdagen som ledande företrädare för såväl arbetsgivare som fack framträdde och presenterade sitt nya förslag. På plats fanns bland andra Svenskt Näringsliv, LO, TCO, Saco och de tar nu ett gemensamt initiativ kring strejkrätten.

Bakgrunden är den segdragna och uppmärksammade konflikten som periodvis utlöst stora störningar i containerterminalen i Göteborgs hamn. Enligt en rapport som Svenskt Näringsliv presenterade nyligen har konflikten skadat näringslivet och samhället i hela Sverige och kostat minst 4,5 miljarder kronor. Regeringen har därför å sin sida tillsatt en utredning för att eventuellt begränsa strejkrätten. Men utredningen har alltså väckt oro bland arbetsmarknadens parter som nu i stället utarbetat ett eget förslag.

”Det är ett styrkebesked att arbetsmarknadens parter kommit överens om hur konfliktreglerna ska ändras. Jag förväntar mig att regeringen, oavsett färg, skyndsamt ändrar lagen på det sätt som parterna kommit överens om”, säger Transportföretagens vd Mattias Dahl.

Enligt ett gemensamt uttalande har de aktuella organisationerna på arbetsmarknaden enats om en överenskommelse som inte uppges skada löntagarnas rätt att strejka. Samtidigt kommer den typ av konflikter som uppstått i Göteborgs hamn inte längre bli möjliga, hävdar de.

”Det är ett mycket glädjande besked arbetsmarknadens parter i dag ger till regeringen och näringslivet. Parterna har kommit överens om hur medbestämmandelagen bör ändras så att det blir tydligt att ett företag som omfattas av kollektivavtal kan räkna med fredsplikt. Vi har som parter gemensamt agerat mot beteenden som skadar kollektivavtalsmodellen, näringslivet och samhället. Det är nu avgörande att lagen ändras i enlighet med vad parterna enats om", säger Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson.

Hamnarbetarförbundet, det fackförbund som sedan länge är i konflikt med hamnjätten APM Terminals som driver containerhamnen i Göteborg, var inte med vid pressträffen och står enligt uppgift till Di inte bakom förslaget.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har å sin sida kallat till en pressträff under tisdagseftermiddagen och väntas då ge sin syn på förslaget.

Di Fakta: Förslagen från arbetsmarknadens parter

*Det ska inte längre vara tillåtet att vidta stridsåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal.

*Förslaget påverkar inte rätten att vidta sympatiåtgärder, politiska stridsåtgärder eller indrivningsblockader.

*Ingen inskränkning görs i rätten att vidta fackliga stridsåtgärder i syfte att uppnå ett kollektivavtal.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer