ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Så slår coronaviruset mot ekonomin

Dystra siffror i USA: Ytterligare 6,6 miljoner arbetslösa

  • Foto: John Minchillo

Efter ytterligare en chocknotering på torsdagen har nu totalt 16,8 miljoner amerikaner förlorat sina jobb bara under de senaste tre veckorna.

Arbetslösa och småföretagare sätter nu sitt hopp till Federal Reserve och politikerna, som producerar stödåtgärder på löpande band.

Ytterligare 6,6 miljoner nya ansökningar om arbetslöshetsersättning inkom under föregående vecka i USA. Sammantaget innebär det att antalet arbetslösa ökat med hela 16,8 miljoner under de senaste tre veckorna.

Men trots den dystra statistiken steg det breda indexet S&P 500 med 1 procent i den tidiga handeln på skärtorsdagen. 

Investerare tycktes fokusera på förmiddagens besked om ytterligare stödåtgärder från Federal Reserve. Centralbanken meddelade att man sjösätter flera nya program som syftar till att hjälpa små och medelstora bolag, men även städer och delstater. Totalt handlar det om upp till 2.300 miljarder dollar i lån.

”Feds uppgift är att ge så mycket stöd och stabilitet som vi kan under den här perioden med begränsad ekonomisk aktivitet och vårt agerande i dag kommer bidra till att återhämtningen blir så kraftfull som möjligt”, sade Fed-chefen Jerome Powell i ett uttalande.

Just de små och medelstora bolagen är i fokus även för Vita huset och kongressen. Företagare har drabbats extra hårt i och med de statliga nedstängningarna. 

President Trumps ekonomiska rådgivare, Larry Kudlow, sa i veckan att han tror att USA kommer att vara redo att öppnas upp igen inom fyra till åtta veckor. Men oavsett när det blir tycks politikerna inse att många företag behöver mer stöd för att uthärda. 

Likt hur det ser ut med permitteringsstödet i Sverige har det varit rusning efter de förmånliga lån som amerikanska staten erbjuder bolag med färre än 500 anställda – lån som omvandlas till bidrag om bolagen behåller eller återanställer sina anställda.

Kongressen och Vita huset vill därför utöka stödfonden som lånen tas ifrån. Det handlar om 250 miljarder dollar utöver de 350 miljarder dollar som utlovades initialt. Planen har varit att förslaget skulle antas redan på skärtorsdagen i senaten. 

Men precis som under förhandlingarna om det senaste räddningspaketet rapporteras det om oenighet mellan partierna. Vid den här tidningens pressläggning var det oklart om något beslut fattades på torsdagen. 

”Jag tror inte att någon för två veckor sedan kunde föreställa sig att vi skulle behöva agera så här snabbt för att utöka stödpaketet”, säger demokraten Jared Huffman till Wall Street Journal. 

”Alla har antagit att vi skulle jobba på ett nytt bredare paket, inklusive infrastruktur. Men den här krisen är betydligt mer akut än vad vi tidigare har trott.”

Politikerna har även vidtagit en hel del åtgärder för att hjälpa dem som blir av med jobbet. I det nyligen antagna räddningspaketet, ”Cares Act”, ingår förutom direkt ekonomiskt stöd till samtliga hushåll även utökad arbetslöshetsersättning. 

Vid sidan av delstaternas ordinarie ersättning har arbetslösa nu även rätt till motsvarande 6.000 kronor i veckan fram till slutet av juli. Det gäller även egenföretagare och anställda inom gig-ekonomin.

Analytiker menar dock att de ovanligt generösa villkoren kan bidra till att arbetslösheten i USA når nya höjder under kommande veckor. 

”Det har skapat incitament för vissa bolag att tillfälligt göra sig av med arbetskraft eftersom de vet att de anställda har full ekonomisk täckning under tiden verksamheten ligger nere”, skriver storbanken Bank Of Americas ekonomer i ett kundbrev. 

De påpekar att vissa låginkomsttagare till och med tjänar på att avskedas.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer