Annons

Arbetslösheten betydligt högre än väntat

Arbetslösheten var 6,9 procent i juli, icke säsongsrensat, enligt SCB:s Arbetskraftsundersökning (AKU).

Enligt Infront Datas prognosenkät väntades arbetslösheten vara 5,9 procent.

I juni var arbetslösheten 7,6 procent och i juli 2018 var arbetslösheten 6,0 procent.

Säsongsrensat uppgick arbetslösheten till 7,1 procent i juli, jämfört med 6,6 procent föregående månad. Enligt Infront Datas enkät väntades en säsongsrensad arbetslöshetsnivå på 6,4 procent

Säsongsrensat och utjämnat (trend) uppgick arbetslösheten till 6,8 procent i juli, jämfört med oreviderade 6,3 procent föregående månad.

Antalet sysselsatta sjönk med 42.000 personer justerat för avrundningar, till 5,239 miljoner i juli, jämfört med samma månad 2018. Det är inte en statistiskt säkerställd förändring.

Antalet anställda ökade totalt med 1,9 procent under det andra kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal året före. Inom näringslivet var ökningen 2,4 procent.

Det framgår SCB:s kortperiodiska sysselsättningsstatistik.

Den totala lönesumman ökade med 3,8 procent under andra kvartalet (+1,7 procent i fasta priser). Lönesumman inom näringslivet ökade med 3,6 procent.

Det totala antalet lediga jobb i uppgick till 136.700 under andra kvartalet, upp från 133.500 för ett år sedan.

92.600 lediga jobb återfanns inom näringslivet, 1,7 procent färre än för ett år sedan. Av dessa var 38.900 vakanser, en minskning med 11,0 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?