ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Arbetskraftsbrist inom tre av fyra yrken

  • Foto: TT

Det är fortsatt högt tryck på svensk arbetsmarknad.

”Det är otroligt stor brist i dag. Det är brist inom tre av fyra yrken av de 200 yrken som vi bedömer”, säger Annelie Almérus, analytiker på arbetsförmedlingen.

Arbetsgivare inom både privat och offentlig sektor har svårt att få tag i personal.

Det som utmärker läget just nu är att bristen på utbildad arbetskraft är stor. Det har länge varit brist på läkare och sjuksköterskor, men de senaste åren har bristen ökat markant för de yrken som kräver en gymnasial yrkesexamen.

I stort sett alla jobb kräver någon form av utbildning. Har du en gymnasie- eller högskoleutbildning är chansen att få ett jobb god.

”Nu har arbetsmarknaden varit jättebra under lång tid och antalet inskrivna arbetslösa med gymnasieutbildning har sjunkit jättemycket. Dem som är kvar är de med kort utbildning. Det är de som fastnar hos oss i betydligt större utsträckning”, säger Annelie Almérus.

Arbetskraftsbristen gör också att det tar längre tid att rekrytera. En del arbetsgivare, framför allt inom offentlig sektor, har därför börjat lätta på kraven på erfarenhet. Det öppnar möjligheter för fler att söka och gör det lättare för nyutexaminerade att få jobb.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer