1515

Arbetsgivarna vill sänka rekordlåga löneökningar i industrin

Trots rekordlåga lönepåslag – Industriarbetsgivarna vill skruva ner löneökningstakten ytterligare.

Förfäktningen har börjat inför nästa vinters stora avtalsrörelse.

Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.
Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.Foto:Heléne Grynfarb

”Vår bedömning är att löneökningstakten bör växla ner ytterligare”, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.

Orsaken är att svenska företags arbetskraftskostnader har ökat mer än i de viktigaste konkurrentländerna, enligt arbetsgivarparten. Detta trots att löneökningstakten de senaste åren har legat kring historiskt låga 2,5 procent per år. Per Hidesten befarar att facken därför ska vara revanschlystna.

”Det ser jag som en risk”, säger han.

Fackens grundkrav i lönefrågan är fortsatt höjda reallöner, löneökning efter inflation. Sedan förra lönerörelsen 2017 har inflationstakten skruvats upp till runt två procent. Så om facken ska hålla hårt på sina krav, lär lägre avtalsmässiga lönepåslag än de cirka två procenten per år, som blev resultat 2017, bli fromma förhoppningar från arbetsgivarhåll.

”Vi kan inte garantera reallöneökningar”, säger Per Hidesten.

Han pekar på att löneökningstakten har gått ner och ändå gett ökade reallöner senaste 20 åren – något som skapat en sund ekonomisk utveckling i svensk ekonomi.

Att företagen haft några gyllene vinstår kan de förutom den goda konjunkturen även tacka den svaga kronan för. Och det är inget som arbetstagarna ska få dela på i form högre lönepåslag framöver, enligt Hidesten som inte vill peta in växelkursen i löneförhandlingarna.

IF Metalls ordförande Marie Nilsson håller med:

”Det kan slå tvärtom nästa gång”, säger hon.

I grunden är fack och arbetsgivare i industrin överens om att Sverige inte kan avvika särskilt mycket från kostnadsutvecklingen i konkurrentländerna, det slår tillbaka i form av färre jobb. Däremot har IF Metall inte samma dystra omvärldsbild som arbetsgivarna. Hon köper inte att svensk konkurrenskraft har försämrats.

”Det är inte riktigt vår bild, vi har ju taktat ner löneutvecklingen senaste åren”, säger Marie Nilsson.

Facket har heller inte samma mörka syn på konjunkturen framåt som arbetsgivarna.

”En klassisk upptakt på lönerörelsen helt enkelt”, säger Marie Nilsson som också tror att en fortsatt utbyggnad av deltidspensionen kommer att lyftas som en viktig fråga av medlemmarna.

Fack och arbetsgivare är däremot överens om att inte blanda in politiska inspel. Parallellt med löneförhandlingarna lär den känsliga frågan om förändringen av las (lagen om anställningsskydd) att dyka upp.

”Vi ska inte blanda löneförhandlingarna med las-förhandlingarna”, säger Marie Nilsson.


Innehåll från SJAnnons

Nya X 2000 – prisad design på räls

Redan före premiären av nya X 2000 har vagnarnas sobra inredning fått uppmärksamhet men detta är bara ett av många lyft i SJ:s uppdaterade snabbtåg.

– Det blir ett modernt tåg i ett återvunnet skal, säger Jakob Åhgren, affärsutvecklare på SJ.

Nyfiken på nya X 2000? Läs mer här. 

SJ gör stora satsningar i tågflottan och lanserar nu helt moderniserade X 2000-tåg – ett steg som tar kunderna in i en ny era.

– Vi har lyckats skapa ett i många avseenden helt nytt tåg i det befintliga stålskalet. På det sättet kan vi erbjuda resenärerna miljövänliga, snabba och bekväma resor under många år framöver, säger Jakob Åhgren.

Helt ny inredning

I samband med att hela X 2000-flottan renoverats från grunden har vagnarnas inredning fått det prestigefyllda priset ”Best of the best” i den internationella designtävlingen Red Dot Awards. Det är första gången ett helt tåg får ett designpris.

– De nya interiörerna är inspirerade av klassisk skandinavisk design med tydliga former och fokus på funktionella detaljer. Belysningen och de naturliga materialen ska bidra till en trevlig atmosfär och förstärka känslan av lugn och komfort.

Tillsammans med resenärerna har SJ utvecklat en stol som ger god sittkomfort och benutrymme. Den nya stolen har högt ryggstöd, ergonomisk design och ett stort arbetsbord. Tack vare elektrisk styrning är de lätta att ställa in. 

– Du ska kunna sitta bekvämt hela vägen för att jobba, läsa, se en film eller bara drömma dig bort.  

Först i Sverige med radiotransparenta fönster

De nya X 2000-tågen har utrustats med radiotransparenta fönster vilket gör uppkopplingen ombord mer stabil och framtidssäker. Denna teknik innebär att mobilsignaler enklare kan komma in i vagnarna vilket i sin tur gör att kunderna kan ringa och surfa direkt från den egna telefonen, med färre avbrott än förr. Samtidigt förses tågen med den absolut senaste wifi-tekniken som skapar bra förutsättningar för att streama film eller delta i webbmöten under resans gång. Båda teknikerna kommer att kunna utnyttja 5G när mobiloperatörerna moderniserar mobilnäten längs med järnvägen.

– Vi jobbar hårt med att tillgodose kundernas ständigt ökande krav på god uppkoppling och vår målsättning är att det inte ska vara X 2000-tågen eller deras utrustning som begränsar samtalskvaliteten eller internetuppkopplingen. Men för att fullt ut möta kundernas krav krävs även förbättringar i mobilnäten, så att det blir bättre täckning längs spåren.

Mer funktionell design

Något som blir tydligt för kunderna är att nästan alla bagageställ ombord har blivit större och fått en mer funktionell design – hopfällda barnvagnar ryms enkelt. Också taken och bagagefacken ovanför stolarna har ny formgivning för att skapa rymd och kapacitet. Toaletterna har renoverats från grunden och blivit ljusa och fräscha och alla dörrar ombord har förbättrats så att passage mellan vagnarna underlättas. Det blir även lättare för alla kunder att hitta rätt plats, läsa skyltar och ta del av viktig reseinformation via nya digitala skärmar.

– Sätena är numrerade med blindskrift, vi har nya piktogram ombord och de nya digitala skyltarna ger mer information och får bättre läsbarhet.

En helt ny bistrovagn

I nya X 2000 har bistrovagnen fått en rejält lyft med ny planlösning och en inbjudande atmosfär, med bland annat nya mässingslampor. Bistrosofforna i sin nuvarande utformning försvinner och ersätts av ståbord samt nya sittgrupper i direkt anslutning till bistron.

Utöver alla designlyft blir tågresan dessutom mer driftsäker tack vare nya tekniska system.

– Nya X 2000 har bland annat ett avancerat system för självdiagnostik, vilket betyder att vi får meddelanden om eventuellt slitage innan något verkligen går sönder, säger Jakob Åhgren.

Testa nya X 2000. Här kan du köpa biljetter. 

 

 

Mer från SJ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SJ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?