Annons

Arbetsförmedlingens scenario: 14 procent arbetslösa i höst

Arbetslösheten fortsätter att öka kraftigt och pressen är hård på Arbetsförmedlingen.

”Vi måste vara initiativrika, handlingskraftiga och snabbfotade”, säger AF:s generaldirektör Maria Mindhammar.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar.Foto:Fredrik Sandberg/TT

”Läget på arbetsmarknaden är svårbedömt och allvarligt. Det här är den största krisen i modern tid men en annan kris än vad vi upplevt tidigare – en hälsokris”, säger Maria Mindhammar på en pressträff.

Hon framhåller att det inte går att göra en riktig prognos på grund av det svårbedömda läget. I stället har AF gjort olika scenarier.

”Det är ett ansträngt läge på AF, men det är inte kaos. Vi har budgetneddragningar och omställningar och avvecklingar av kontor. Det finns en osäkerhet kring reformeringen och på det kommer coronakrisen, det är klart att det är tufft”, säger Maria Mindhammar.

Arbetsförmedlingen skriver nu upp bedömningen för arbetslösheten – till elva procent i sommar.

”Men det kan bli högre också”, säger analyschef Annika Sundén.

Sedan början av mars har cirka 122 000 personer skrivit in sig som arbetslösa i coronakrisens spår. 69 200 har samtidigt varslats om uppsägning, enligt Arbetsförmedlingen.

Det innebär att omkring 6 300 har varslats senaste veckan, vilket innebär att antalet ökar igen efter att ha gått ner några veckor. Cirka 13 000 fler skrev samtidigt in sig som arbetslösa förra veckan, som dessutom hade en vardag mindre.

Den senaste tiden börjar krisen tydligare att märkas på varslen även i industrin.

”Under förra veckan kom två tredjedelar av varslen i transportnäringen och i industrin”, säger Annika Sundén.

Enligt henne märks också att många företag passar på att ställa om till en digitalisering av verksamheten, påskynda en omställning som redan var på gång, exempelvis inom handeln, men även i industrin.

Men även om arbetslösheten bedöms öka till runt elva procent framåt sommaren kommer Arbetsförmedlingen inte att hinna göra av med alla pengar som ska gå till insatser för de arbetslösa, rapporterar Sveriges Television.

Myndigheten bedömer i nuläget att tre av 24 miljarder kronor kommer att betalas tillbaka till staten, bland annat som en konsekvens av att arbetsgivare inte kommer att ha möjlighet att ta emot arbetssökande för praktik eller subventionerade anställningar, enligt SVT.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?