ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Arbetsförmedlingens prognos: Fortsatt stark jobbtillväxt

I år och nästa år räknar Arbetsförmedlingen med att sysselsättningen kommer att öka med 145.000 personer, enligt en ny prognos.

Det ger en sysselsättningsgrad på 79 procent 2019.

I år ökar sysselsättningen med 78.000 personer (16-64 år) och nästa år med 67.000 personer.

Totalt 13.000 arbetsgivare har intervjuats och bilden som framträder är starkt optimistisk avseende efterfrågan på arbetskraft. Dock kvartstår fortfarande stora farhågor om kompetensbrist och svårigheter att få tag på personal för många arbetsgivare.

Arbetsförmedlingen ställer prognosen att sysselsättningsgraden fortsätter att stiga bland både inrikes och utrikes födda. Under 2018-2019 väntas omkring sju av tio nya jobb gå till utrikes födda, där huvuddelen av den lediga arbetskraften finns. Förra året svarade utrikes födda för omkring 90 procent av jobbtillväxten inom utbildning, vården och omsorgen samt privata tjänster. Inom industrin stod utrikes födda för hela jobbökningen.

"Den fortsatt starka jobbtillväxten för både inrikes och utrikes födda är mycket glädjande. Utrikes födda är nödvändiga för att företagen skall kunna växa, säger Mikael Sjöberg", Arbetsförmedlingens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Totalt blir effekten på arbetslösheten emellertid inte så stor, I år minskar den från 6,7 till 6,4 procent och under 2019 väntas den ligga kring 6,5 procent. Den stillastående trenden beror på att arbetskraften fylls på av människor som till en början står långt från arbetsmarknaden.

"Även om jobbtillväxten fortsätter att vara stark så finns det många arbetssökande som har svårt att få fotfäste på arbetsmarknaden och läget är särskilt bekymmersamt för personer med kort utbildning. För att inte fler skall bli långtidsarbetslösa är arbetsgivarstöd som extratjänster och utbyggnaden av utbildningsplatser viktiga. Fler arbetsgivare måste även sänka sina krav på utbildning och erfarenhet", säger Mikael Sjöberg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer