1515
Annons

Arbetsförmedlingen varnar för M/KD-budget

Arbetsförmedlingen med generaldirektör Mikael Sjöberg varnar för att en borgerlig budget kan öka långtidsarbetslösheten, försämra matchningen och det svårare för nyanlända och funktionsnedsatta.  

Foto:Jonas Eng

På onsdagen antar riksdagen, enligt partiernas förhandsbesked, Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation. En av de stora besparingarna i budgeten är arbetsmarknadspolitiken, där man drar ner anslagen till arbetsmarknadsområdet med 2,9 miljarder kronor nästa år. Partierna skär bland annat ned på myndighetsanslag, på pengarna till utbildningskontrakt och extratjänster. 

Arbetsförmedlingen varnar nu i en intern rapport för att Moderaternas arbetsmarknadspolitik kommer att leda till ökad långtidsarbetslöshet och sämre matchning - och att den enligt myndighetens generaldirektörs besked till de anställda via intranätet inte “överensstämmer med intentionerna.”

“Jag utgår från att siffrorna kommer att justeras”, skriver generaldirektör Mikael Sjöberg i ett inlägg på Arbetsförmedlingens intranät. 

Totalt kommer 4.500 färre personer få arbetsmarknadspolitiska program av M-politiken, enligt rapporten, till följd av att extratjänster och moderna beredskapsjobb fasas ut. I stället räknar myndigheten med en ökning med 10.000 deltagare i jobb- och utvecklingsgarantin, en arbetsmarknadsåtgärd för personer som varit arbetslösa länge. 

AF varnar samtidigt för sämre matchning, högre långtidsarbetslöshet både bland ungdomar och andra grupper och sämre “kvalitet i servicen till allmänheten” till följd av att extratjänster, beredskapsjobb och utbildningskontrakt dras ned. 

Totalt kommer 3.000 färre i etableringsuppdraget att få ett arbete med eller utan subventioner, enligt rapporten. Samma öde drabbar 2.000 färre funktionsnedsatta. Samtidigt kommer möjligheterna att upphandla utbildningar och andra förmedlingstjänster minska när anslagen bantas. 

För Arbetsförmedlingen motsvarar nedskärningen i kombination med att myndigheten redan i år tvingats låna av nästa års anslag, en neddragning med 1.700 personer. Arbetsbelastning och sjukfrånvaro kan komma att öka, varnar myndigheten. 

“Myndigheten måste självklart förbereda en större omställning”, skriver Mikael Sjöberg till de anställda. 

Arbetsförmedlingen vill inte kommentera rapporten. 


Innehåll från Luleå EnergiAnnons

Så är Luleå Energi ett nav i regionens energiomställning

Malin Larsson, vd på Luleå Energi.
Malin Larsson, vd på Luleå Energi.

Det lokala energibolaget spelar en avgörande roll i den gröna omställningen. Den samhällsomvandling som pågår i Norrbotten skapar förutsättningar för Sverige att i flera stora kliv kunna sänka landets utsläpp. Inom näringslivet behöver organisation och ledarskap skyndsamt utvecklas för att företag på kort tid ska lyckas göra något som ingen tidigare gjort. Det menar Luleå Energis vd Malin Larsson.

Norrbotten har blivit ett centrum för den gröna omställningen i Sverige och Europa. Här gör industrier som SSAB insatser för att leverera hållbart stål till hela världen, och innovativa företag med offensivt klimatarbete väljer att etablera sig i regionen. 

Luleå Energi befinner sig mitt i händelsernas centrum. Vd:n Malin Larsson berättar att energibolaget skapar förutsättningar för nya företag som vill etablera sig i regionen genom att bland annat investera i elnätet och utveckla samarbeten med de stora industrierna. Detta skapar nytta för såväl energisystemet som för industri och stad.

– Tillsammans med andra aktörer har vi möjlighet att göra stora förändringar. Ett tydligt exempel är vår cirkulära fjärrvärmeproduktion, där vi använder restenergier från SSAB:s ståltillverkning för att värma upp bostäder och offentliga byggnader i Luleå. När SSAB nu planerar för ett nytt produktionssystem i Luleå är vår ambition att fortsätta använda restenergier till fjärrvärmesystemet. Vårt mål är en helt fossilfri fjärrvärmeproduktion, säger Malin Larsson.

Kompetensförsörjning stor utmaning

För att kunna fortsätta vara en viktig kugge i energiomställningen måste energibolaget attrahera kompetens. Det är en stor utmaning när konkurrensen om arbetskraften i norr är större än någonsin. 

Luleå Energi jobbar med att bygga en företagskultur som kan locka nya medarbetare och samtidigt bli ett verktyg i omställningsarbetet. Målet är att skapa en arbetsplats där medarbetare ”skickliggör” varandra, grupper utvecklas, och individer kan vara sitt bästa jag för att leverera i snabb takt på en hög nivå.

– Vi ska också hjälpa våra ledare att våga vara modiga och öppna för utveckling, och skapa förutsättningar för att våra medarbetare ska känna motivation för uppdraget och förändringsresan. Det gör vi genom att skapa delaktighet och samhörighet samt genom att säkerställa att de har rätt kompetens för uppdraget, både nu och inför framtiden, säger Katharina Frank, chef HR & Hållbarhet.  

Gör konkret skillnad för klimatet 

Det som sker i dag – totalomställning till fossilfritt – har ingen varit med om tidigare. Dessutom måste företag och organisationer ställa om snabbt. Det är ett minst sagt spännande läge att komma in på en arbetsplats som Luleå Energi, menar Katharina Frank och Malin Larsson. 

– Våra medarbetare har möjlighet att göra en konkret skillnad på riktigt, varje dag, konstaterar Malin Larsson.

Nyfiken på Luleå Energi? Läs mer här. 

Besök Luleå Energi på Almedalsveckan
Seminarium: Omställning på riktigt – Hur ska ledare/organisationer utvecklas för att göra det ingen gjort förut?
Plats: Arena Energi, Klosterlängan vid Stora torget.
Tid: 5/7 kl. 13.45-14.30. Välkomna!

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Luleå Energi och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?