1515

Är detta coronavirusets magiska gräns?

I många områden som haft en omfattande smittspridning av det nya coronaviruset har 15–20 procent av befolkningen utvecklat antikroppar. Detta alldeles oavsett vilka åtgärder som vidtagits. Är detta coronavirusets gräns innan viruset ger upp – och smittspridningen klingar av?

Foto:Anterovium

Delstaten New York i USA, norra Italien, kryssningsfartyget Diamond Princess, tyska orten Gangelt – och Stockholm.

Alla dessa platser har drabbats hårt av det nya coronaviruset. Sedan dess har antalet som dör till följd av viruset minskat kraftigt, om än vid olika tidpunkter. Men trots att åtgärderna för att bekämpa viruset varit så olika, är andelen som har utvecklat antikroppar på dessa platser nästan kusligt lika varandra: 15–20 procent.

Frågan blir då om detta är en sorts gräns, innan smittspridningen klingar av.

Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, är försiktig med att dra sådana slutsatser, eftersom det fortfarande finns så mycket vi inte vet.

”Det är väldigt mycket som återstår att lära sig om immunitet. Det finns en rapport från Bergamo i norra Italien som sticker ut och som visar att runt hälften av invånarna har antikroppar.”

Under hela pandemin har termen flockimmunitet diskuterats flitigt. Det vill säga när en tillräckligt stor andel av en grupp människor är immun, så att smittspridningshastigheten avtar väsentligt.

Denna andel styrs i sin tur av virusets smittsamhet. Till en början antog forskare att den andel som måste vara immun för att få stopp på det nya coronaviruset låg på runt 60 procent, medan matematiska beräkningar senare visade att denna andel nog ”bara” behöver vara cirka 40 procent.

Därefter har det kommit ett flertal rapporter som visar att personer som infekteras av coronaviruset antagligen kan bli immuna även utan antikroppar, genom att de utvecklar ett annat slags skydd, en så kallad T-cellsimmunitet. 

Andelen infekterade, och därmed immuna, kan alltså vara betydligt högre än 15–20 procent, beroende på hur stor del av befolkningen som utvecklat en annan typ av immunitet, som T-cellsimmunitet.

”Det finns mycket som pekar på det, att det finns personer som haft infektionen, men inte fångas upp av antikroppstesterna. Men hur stor denna andel är vet vi inte, om det är en på tio, eller hälften. Det gör att vi heller inte vet hur mycket som återstår av den här pandemin, exempelvis i Stockholmsregionen. Det vill säga hur många som fortfarande är mottagliga för infektionen”, säger Jan Albert.

I Sverige har både antalet som blir svårt sjuka och dör till följd av covid-19 minskat kraftigt de senaste veckorna. Jan Albert tro dock att smittspridningen kommer att ta fart igen.

”Jag skulle bli förvånad annars. Hur stor den blir vet vi inte, även om jag inte tror att den blir lika omfattande som i våras.”

TT: När tar smittspridningen fart igen, i så fall?
”Jag har trott att det finns en säsongskänslighet, ungefär som för andra coronavirus som orsakar vanliga förkylningar. I så fall borde det bli till hösten och vintern. Som ett argument mot detta finns situationen i Florida och andra varma platser, som har en omfattande smittspridning. Men jag tror att risken för nya utbrott kommer att öka gradvis nu framöver.”

 


Innehåll från Odin FonderAnnons

Därför ska vi inte oroa oss för kontorsdöden

Nils Hast, förvaltare av ODIN Fastighet.
Nils Hast, förvaltare av ODIN Fastighet.

Begreppet Working from home (WFH) har blivit vardag för många under pandemin. Det har skapat en oro för fastighetsbolag med exponering mot kontorssegmentet. 

– Vi människor är experter på att observera en företeelse och sedan extrapolera den in i framtiden. Men det blir nästan aldrig utfallet, eftersom det alltid finns föränderliga variabler som anpassar sig till den ”nya verkligheten”, säger Nils Hast, förvaltare av ODIN Fastighet. 

Attraktiv kontorsyta

Att säga att vi behöver 20 procent mindre kontorsyta om vi arbetar hemifrån ytterligare en dag i veckan blir helt fel. Det förutsätter att all kontorsyta är flexibel, och att alla anställda aldrig är på kontoret samtidigt, vilket inte stämmer. 

– Det förutsätter också att fastighetsbolagen inte skulle anpassa sig och hitta åtgärder som verkar i motsatt riktning. Redan idag är bolagen väl medvetna om WFH-trenden. Flera av dem har attityden att de måste göra kontorsytan ännu mer attraktiv, då den ska locka de anställda att vilja komma in på kontoret, säger Nils Hast. 

Se Nils Hast och Diös vd Knut Rost om framtidsutsikterna i fastighetssegmentet här.

De flesta unga vill arbeta från kontoret

Att arbeta hemifrån kan vara fantastiskt om man har tidskrävande pendling till kontoret och bor i ett stort hus med inrett arbetsrum, men inte lika stor fördel om man bor centralt nära sin arbetsplats och arbetar från köksbordet i en trång etta. Enligt en undersökning gjord av Axiom Insight om ”Framtidens arbetsliv” vill 78 procent av Sveriges unga vuxna (18-25 år) ha ett kontor att gå till efter pandemin och mer än hälften vill jobba heltid på kontoret. 

– Flexibilitet kommer vara ett ledord och vi kommer säkert använda kontoret mer som en mötesplats efter pandemin, säger Nils Hast. 

Påverkar efterfrågan

WFH-trenden kan komma att påverka efterfrågan på kontorsyta, men antagligen inte så drastiskt som många verkar tro. Företagen är bra på att anpassa sig och även om antalet timmar på kontoret minskar rapporterar företagen att det inte nödvändigtvis betyder mindre kontorsyta.

– Hemarbete betyder inte automatiskt mindre intäkter för företagen inom kontorssegmentet. Det ser ut som aktiemarknaden har tagit i lite för mycket när man oroar sig för kontorsdöden, säger Nils Hast. 

Läs Nils Hasts förvaltarkommentar ODIN Fastighet för augusti månad här.

Om ODIN Fastighet:

ODIN Fastighet investerar i börsnoterade nordiska fastighetsbolag inom alla fastighetssegment. Vi föredrar bolag som över tid uppvisat god tillväxt och avkastning på kapital i kombination med låg finansiell risk och med framtida god tillväxtpotential. ODIN försöker hitta bolag till ett attraktiv pris och komponera dem till en portfölj som balanserar risk och ger god avkastning över tid. 

Förvaltare: Nils Hast

Avkastning: 41,9% i år (1 jan-31 aug 2021) och 18,29% årligen sedan starten 24 augusti 2000

Vill du veta mer? Se Nils Hast presentera ODIN Fastighet på 3 minuter. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Odin Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?