Annons

Är detta coronavirusets magiska gräns?

I många områden som haft en omfattande smittspridning av det nya coronaviruset har 15–20 procent av befolkningen utvecklat antikroppar. Detta alldeles oavsett vilka åtgärder som vidtagits. Är detta coronavirusets gräns innan viruset ger upp – och smittspridningen klingar av?

Foto:Anterovium

Delstaten New York i USA, norra Italien, kryssningsfartyget Diamond Princess, tyska orten Gangelt – och Stockholm.

Alla dessa platser har drabbats hårt av det nya coronaviruset. Sedan dess har antalet som dör till följd av viruset minskat kraftigt, om än vid olika tidpunkter. Men trots att åtgärderna för att bekämpa viruset varit så olika, är andelen som har utvecklat antikroppar på dessa platser nästan kusligt lika varandra: 15–20 procent.

Frågan blir då om detta är en sorts gräns, innan smittspridningen klingar av.

Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, är försiktig med att dra sådana slutsatser, eftersom det fortfarande finns så mycket vi inte vet.

”Det är väldigt mycket som återstår att lära sig om immunitet. Det finns en rapport från Bergamo i norra Italien som sticker ut och som visar att runt hälften av invånarna har antikroppar.”

Under hela pandemin har termen flockimmunitet diskuterats flitigt. Det vill säga när en tillräckligt stor andel av en grupp människor är immun, så att smittspridningshastigheten avtar väsentligt.

Denna andel styrs i sin tur av virusets smittsamhet. Till en början antog forskare att den andel som måste vara immun för att få stopp på det nya coronaviruset låg på runt 60 procent, medan matematiska beräkningar senare visade att denna andel nog ”bara” behöver vara cirka 40 procent.

Därefter har det kommit ett flertal rapporter som visar att personer som infekteras av coronaviruset antagligen kan bli immuna även utan antikroppar, genom att de utvecklar ett annat slags skydd, en så kallad T-cellsimmunitet. 

Andelen infekterade, och därmed immuna, kan alltså vara betydligt högre än 15–20 procent, beroende på hur stor del av befolkningen som utvecklat en annan typ av immunitet, som T-cellsimmunitet.

”Det finns mycket som pekar på det, att det finns personer som haft infektionen, men inte fångas upp av antikroppstesterna. Men hur stor denna andel är vet vi inte, om det är en på tio, eller hälften. Det gör att vi heller inte vet hur mycket som återstår av den här pandemin, exempelvis i Stockholmsregionen. Det vill säga hur många som fortfarande är mottagliga för infektionen”, säger Jan Albert.

I Sverige har både antalet som blir svårt sjuka och dör till följd av covid-19 minskat kraftigt de senaste veckorna. Jan Albert tro dock att smittspridningen kommer att ta fart igen.

”Jag skulle bli förvånad annars. Hur stor den blir vet vi inte, även om jag inte tror att den blir lika omfattande som i våras.”

TT: När tar smittspridningen fart igen, i så fall?
”Jag har trott att det finns en säsongskänslighet, ungefär som för andra coronavirus som orsakar vanliga förkylningar. I så fall borde det bli till hösten och vintern. Som ett argument mot detta finns situationen i Florida och andra varma platser, som har en omfattande smittspridning. Men jag tror att risken för nya utbrott kommer att öka gradvis nu framöver.”

 


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?