Annons

AQ Group slår igen i Ludvika – utser ny vd

Verkstadsbolaget AQ Group redovisar ett rörelseresultat på 39 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017 (60).

Samtidigt meddelar AQ Group att bolaget stänger sin tunnplåtsfabrik i Ludvika som har 51 anställda.

Resultatet efter skatt uppgick till 32 miljoner kronor (60). Resultatet per aktie efter skatt uppgick till 0:97 kronor (2:79).

Nettoomsättningen uppgick till 1.017 miljoner kronor (905).

För helårsperioden blev resultatet efter skatt 256 miljoner kronor (279) med en nettoomsättning på 4.020 miljoner (3.289).

En utdelning om 2:75 kronor per aktie föreslås för helåret 2017 (2:75).

Vd Claes Mellgren, som begärt att lämna sin post efter åtta år, konstaterar att resultatmarginalen och kassaflödet i fjärde kvartalet var en besvikelse.

"Vi måste jobba hårdare med att förbättra våra marginaler. Fjärde kvartalet blev resultatmarginalen före skatt 3,1 procent. Vårt mål är 8 procent och ackumulerat för året ligger EBT marginalen på 6,4 procent vilket innebär att vi ligger klart under vår målsättning", skriver vd.

Han hänvisar till att några dotterbolag under en längre tid dragits med lönsamhetsproblem och uppger att man varit "för tålmodiga med detta".

Under fjärde kvartalet har bolaget sett fortsatt ökade råmaterialpriser, bland annat inom stål och plastområdet.

"På denna punkt måste vi vara självkritiska. Vi har varit för 'snälla' och långsamma med att föra över dessa prishöjningar till våra kunder. Under Q1 måste detta få fullt genomslag speciellt till fordonskunder", skriver vd.

Claes Mellgren skriver att bolaget nu arbetar med att eliminera förlustkällor och öka priser samt att minska kapitalbindningen i bolaget.

AQ Group AQ -0,54% Dagens utveckling har utsett Anders S Carlsson till ny vd och koncernchef efter att Claes Mellgren begärt att lämna sin position.

"Vi är glada att kunna presentera Anders Carlsson som ny VD och koncernchef. Anders är en erfaren och kompetent ledare och har i ABB visat att han har en gedigen förståelse och bredd för ny teknik, produktion och att skapa försäljningstillväxt. Styrelsen och jag är övertygad om att Anders är rätt person att vidareutveckla AQ till nästa nivå", säger styrelseordförande P-O Andersson.

Anders Carlsson är i dag medlem i ABB:s svenska koncernledning och är divisionschef för ABB Electrification Products i Norra Europa.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?