1515
Annons

Apple varnar för smäll mot kassakon

De pågående striderna kring Apples appbutik Appstore kan leda till en rejäl smäll för techjätten. Den varningen utfärdar bolaget för första gången självt, rapporterar Financial Times.  

Foto:Patrick Semansky

I årsredovisningen för Apples AAPL -0,49% Dagens utveckling brutna räkenskapsår som släpptes på fredagen varnar techjätten investerare för ”betydande” finansiella risker i spåren av de juridiska processer som pågår kring Appstores avgiftsmodell.

När ett köp görs i Appstore tar Apple som regel 30 procent av köpesumman i plattformsavgift. 

”Om procentsatsen vid försäljningar sänks, eller begränsas eller tas bort, så skulle det kunna få en betydande negativ påverkan på bolagets finansiella ställning och rörelseresultat”, skriver techjätten i årsredovisningen.

Financial Times konstaterar att Apple inte specificerar någon summa, men att det för ett bolag av den storleken kan handla om miljarder dollar.  

Plattformsavgiften, som är en riktig kassako för Apple, har väckt kritik. I augusti valde spelutvecklaren Epic Games att kringgå Apples avgift för sin storsäljare Fortnite, varpå spelet slängdes ut från Appstore. Epic Games svarade då med stämma Apple.

I september fick Epic Games stöd i sitt uppror då flera apputvecklare – däribland Spotify och Tinderbolaget Match – bildade lobbygruppen ”Coalition for App Fairness”, koalitionen för apprättvisa.

Det fullskaliga kriget har ännu inte fått något definitiv utgång även om en federal domare i USA i oktober gav Apple rätt att fortsätta stänga ute Fortnite från appbutiken. 

Appstores avgiftsmodell utmanas dock inte bara av innehållsleverantörer. Även från politiskt håll är Appstore i strålkastarljuset. EU-kommissionen utreder appbutikens ställning som ett möjligt konkurrensbrott samtidigt som det finns ett hot om en liknande utredning från amerikanskt håll.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?