ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Apple utvecklar egna skärmar

  • Foto: Kiichiro Sato

Uppgifter om att Apple jobbar på en egen skärmteknik för sina produkter fick asiatiska leverantörer till Iphone-skärmar att falla på måndagen.

Det var Bloomberg News som rapporterade att Apple för första gången håller på att utveckla sina egen skärmar, i en hemlig tillverkningsenhet i Kalifornien. Främst handlar det om ett få antal skärmar som ska genomgå tester, skriver Bloomberg och hänvisar till icke namngivna källor.

Apple investerar stort i utvecklingen av nästa generations så kallade Microled-skärmar, enligt källorna. Microled-skärmar använder andra ljussändningssammansättningar än nuvarande Oled-skärmar. Microled ska göra framtida produkter plattare, klarare och mindre energikrävande.

Dessa skärmar är mycket svårare att tillverka än de som använder Oled-tekniken, och Apple avbröt nästan projektet för ett år sedan men fick ny fart och nu befinner sig ingenjörerna i långt framskriden utvecklingsfas, enligt källorna. Konsumenter lär dock få vänta några år på att få en sådan skärm i sina telefoner och plattor.

Att få en egenkontrollerad Microledteknik skulle hjälpa Apple som ofta får höra att till exempel Samsung-telefoner har bättre skärmar.

"Alla kan köpa en Oled eller lcd-skärm men Apple skulle kunna äga Microled", säger Ray Soneira på skärmtestbolaget Displaymate Technologies till Bloomberg News.

Om projektet lyckas skulle Apple antagligen utkontraktera produktionen. Anläggningen i Kalifornien är för liten för massproduktion och dessutom skulle bolaget minska risken att ta smällar från eventuella tillverkningsproblem. Däremot kommer bolaget att vilja behålla äganderätten till tekniken så länge som möjligt, enligt Bloomberg News källor.

En talesperson för Apple avböjde kommentar.

Uppgifterna fick Samsung att vända ner i Seoul på måndagen. Även LG Display, Japan Display och Sharp backade på nyheten.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies